„Пловдив джаз фест“ ни среща с Елиане Елиас, Дейв Холанд и Ян Гарбарек

„Пловдив джаз фест“ ни среща с Елиане Елиас, Дейв Холанд и Ян Гарбарек

Тази година „Пловдив джаз фест“ ще бъде открит на 31 октомври от бразилската певица и пианистка Елиане Елиас. Концертът под мотото „Вечер с Елиане Елиас“ ще включва различни нейни композиции. Елиане пристига в България с групата си, част от която е и нейният съпруг – известният басист Марк Джонсън. Последната награда „Грами“ в кариерата на Елиане Елиас е от миналата година - за проекта й Dance of Time. През април 2018 г. излезе дискът й Music from Man of La Mancha. Той съдържа интерпретации на музиката от прочутия бродуейски мюзикъл „Човекът от Ла Манча“ и достигна първо място в различни класации за джаз.

На 1 ноември концертите в програмата на фестивала ще бъдат два. Вечерта ще бъде открита от американската певица и пианистка Дина Дероуз, която пристига за „Пловдив джаз фест“ по покана на Groove Atelier и ще изнесе концерт с участието на български музиканти. Освен прекрасен изпълнител, Дина е изтъкнат преподавател в някои от най-престижните музикални университети в Европа и САЩ и през годините има сътрудничества с много от големите имена в световния джаз.

Вторият концерт на 1 ноември ще представи специалния проект на Теодосий Спасов и Влатко Стефановски, създаден за „Пловдив джаз фест“. Публиката ще има удоволствието да чуе завладяващите интерпретации на двама от най-обичаните артисти, боравещи изкусно с музикалното наследство на Балканите, смесвайки го с новаторските си идеи и недостижими изпълнителски качества.

Третата вечер на 2 ноември ще бъде открита с бенефисен концерт в чест на „Бели, зелени, червени“ – формацията, оставила дълбока следа в историята на българския джаз. На сцената ще се качат учениците на „Бели, зелени, червени“, за да почетат своите учители и вдъхновители.

След техните изпълнения следва концертът на Дейв Холанд квартет, с участието на саксофониста Крис Потър. Самият Дейв Холанд е посветен на музиката вече над 50 години. Името му е добре познато на всички почитатели на джаза. Започнал да свири в групите на величия като Майлс Дейвис, Стан Гец и Бети Картър, в последния половин век басистът участва в стотици записи, работи в сътрудничество с други големи имена или се изявява със свои музикални проекти. Дейв Холанд е многократен носител на награда „Грами“, а през 2017 г. получи най-престижното отличие за джаз в САЩ - „Майстор на джаза“, което се връчва ежегодно от 1982 година насам от Националната фондация за изкуствата. Едно от любимите ни сътрудничества на Дейв Холанд е с Милчо Левиев.

Кулминацията на тазгодишното издание на „Пловдив джаз фест“ ще бъде закриващият концерт в последната вечер на 3 ноември. Тогава фантастичният Ян Гарбарек ще излезе на сцената заедно с групата си, в която е и прочутият индийски перкусионист Трилок Гурту. И двамата изпълнители имат богата история зад гърба си и неподправен стил на свирене, който отдавна се е превърнал в запазена марка за всеки от тях.

Още ред събития ни очакват в съпътстващата програма - връчване на наградата на фестивала за специален принос, конкурс за млади таланти, музика и литература... Идната седмица Мира ще ни гостува, за да разкаже както за фестивала, така и за предстоящото си лятно турне.

„Пловдив джаз фест“ се организира от Мирослава Кацарова чрез нейната компания „Блу Ем“. Събитието е част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Джаз ФМ е медиен партньор.

  • Всички концерти от „Пловдив джаз фест“ са с начален час 20:00 и по традиция ще се проведат в залата на Дом на културата „Борис Христов“. Билети могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim. Вече са в продажба и гранд пасовете за целия фестивал на цена от 120 лв.

На снимката: Ян Гарбарек