„Пловдив джаз фест“ – ден втори: премиера на проекта Октет „Пловдив“ и JP3 спояват връзката

„Пловдив джаз фест“ – ден втори: премиера на проекта Октет „Пловдив“ и JP3 спояват връзката

Аксиома е, че джазът събира, и направи ли го – колко е голяма радостта! Разделени заради работата от своя роден град музиканти се завърнаха в Пловдив, за да свирят с приятели пред пловдивчани и гости. Проектът за октет „Пловдив“ на Мирослав Турийски показа тази искрена радост, когато близостта, приятелството и възхищението един към друг се изразяваха в усмивки, подкрепа и аплодисменти… Тази енергия на близост и щастие протичаше на сцената, за да прелее към публиката в концерта с участието на идеолога Мирослав Турийски (пиано), Димитър Льолев (алт саксофон), Венелин Георгиев (тенор саксофон), Мартин Ташев (тромпет), Иван Мелин (тромбон), Николай Карагеоргиев (китара), Александър Леков (бас) и Кристиан Желев (барабани). Това са утвърдени музиканти и тепърва проправящи пътя си в музиката творци, които изсвириха композиции на Мирослав Турийски във втората вечер на „Пловдив джаз фест“. Самият той като пианист и преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив добре знае смисъла на подкрепата, но колко щедро си я даряваха музиканти и публика в този сет! Партиите, в които всички участваха, бяха пълни с енергия и с ентусиазъм, които водеха напред, също както и соловите включвания – изящни, с въображение, с майсторство. На пожеланието ни за успех по-рано същия ден в специалното ни студио в Дом на културата „Борис Христов“ Мирослав Турийски с присъщото си чувство за хумор отговори: „Той е неминуем!“ Излизайки от залата в паузата между двата концерта снощи, слушателите с учудване се споглеждаха, осъзнавайки, че са станали свидетели на раждането на нещо голямо. После, пак в духа на подкрепата, ритъм секцията на октета свири на джем сешън в BeeBop Cafe, а на сцената да се изявят с тях излизаха един след друг млади джаз музиканти, които вече знаеха защо вярват в своето бъдеще.

Другият концерт от втората вечер на „Пловдив джаз фест” ни срещна с изящната музика на JP3. Преди да приветства музикантите на сцената артистичният директор на фестивала Мирослава Кацарова отбеляза каква силна и въздействаща спойка съществува между тримата и сподели, че това, което те правят, й връща усещането от преди години, когато за първи път е чула триото на Брад Мелдау. Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов – Еко (бас) и Димитър Семов (барабани) изпълниха пиеси основно от новия си албум Between The Worlds, а с някои от композициите ни върнаха и към предишното заглавие на групата – It’s a Dream. В репертоара преобладаваха композиции на Живко Петров, но бяха включени и оригинални теми на Еко. Една от пиесите е създадена съвместно от двамата музиканти, те за първи път пишат музика заедно, като в случая представиха трибют за басиста Джако Пасториус. „Вкусът определя всичко според мен. Музиката ни събира и понеже ни вълнува, затова сме заедно.“ – каза Живко Петров в началото на месец юни, когато JP3 гостуваха в студиото на Джаз ФМ, за да представят новия си албум. Еко от своя страна допълни: „Освен това сме си симпатични като хора. Добри приятели сме.“ С всеки изминал концерт тримата музиканти не просто спояват още по-здраво връзката помежду си, но и успяват с лекота да приобщят публиката така, както се случи и вчера на „Пловдив джаз фест”.

Концертната вечер започна с изпълнение на две джаз пиеси от хор „Детска китка“ с ръководител Яна Делирадева, за да покаже, както каза от сцената Мирослава Кацарова, колко близък е джазът до нас, колко е лесно да се свържеш с него и колко е красив той.

„Пловдив джаз фест“ се организира от Община Пловдив и „Блу Ем“ на Мирослава Кацарова. Джаз ФМ е медиен партньор.

Фотохроника можете да разгледате чрез бутона „Галерия“. Автор на снимките: Евгени Димитров – основател и управител на фотографска агенция „Булфото“