„Пловдив джаз фест“ 2016: „Четири дами пеят боса нова“, Камелия Тодорова с Ангел Заберски, Георги Корназов с Давид Линкс, Ричард Бона, „Зуко 103“, Майк Стърн с Дейв Уекъл...

„Пловдив джаз фест“ 2016: „Четири дами пеят боса нова“, Камелия Тодорова с Ангел Заберски, Георги Корназов с Давид Линкс, Ричард Бона, „Зуко 103“, Майк Стърн с Дейв Уекъл...

С аромата на латино музиката идва новото издание на „Пловдив джаз фест“. От 1 до 5 ноември в основната програма са включени изяви на (по азбучен ред, с българските артисти в началото): Ангел Заберски, Андрония Попова – Рони, Белослава, Георги Корназов, Камелия Тодорова, Мирослава Кацарова и Хилда Казасян; Дейв Уекъл, Давид Линкс (който ще изнесе майсторски клас), „Зуко 103“, Майк Стърн и Ричард Бона. Концертите са в Дом на културата „Борис Христов“. Организатор е джаз вокалистката и водещ по Джаз ФМ Мирослава Кацарова чрез нейната компания „Блу Ем“, със съдействието на Общинска фондация „Пловдив 2019“ и Община Пловдив. Предстои да бъде обявена и съпътстващата програма, която миналата година включваше джем сешъни в „Би боп кафе“ и обхвана и други жанрове в изкуството – литература и живопис. Джаз ФМ отново сме медиен партньор и във фестивалните дни ще излъчваме специална програма от мобилното ни студио в Пловдив.

„Четири дами пеят джаз“, снимка: Евгени Димитров„Четири дами пеят джаз“

Замисленият от Мирослава Кацарова проект „Четири дами пеят джаз“ миналата година пренесе силата на дамската енергия от сцената на „Пловдив джаз фест“ до други фестивали и до телевизионния екран. Сега Мира отново ще пее с Андрония Попова – Рони, Белослава и Хилда Казасян, като този път акцент ще бъде боса нова музиката. С „Четири дами пеят боса нова“ започва „Пловдив джаз фест“ на 1 ноември – Ден на народните будители.

Музика, поднесена с талант, грация и много вкус – „Четири дами пеят джаз” в третата вечер на „Пловдив джаз фест”

Не просто концерт, а експлозия от талант, вкус, грация и красота беше третата вечер от „Пловдив джаз фест”, наречена „Четири дами пеят джаз”. По идея на Мирослава Кацарова, съорганизатор на фестивала заедно с Община Пловдив, на една сцена имахме удоволствието и уникалния шанс да слушаме 4 от най-добрите български джаз вокалистки – Белослава, Андрония Попова – Рони, Хилда Казасян и самата Мира, която тази година влиза и в ролята на организатор на фестивала. С тях на сцената бяха Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов – Еко (бас) и Христо Йоцов (барабани), а специален гост беше тромпетистът Михаил Йосифов.

Всяка от четирите дами има свой собствен, успешен път в музиката, всяка от тях има характерен почерк и стил, всяка от тях има верни почитатели. В сряда вечерта четирите вокалистки постигнаха хармонично единство, водени от любовта си към музиката и добрия вкус, вкус, който откривахме и в най-малките детайли, сред които – четири различни прочита на малката черна рокля.

И още от спомена от 2015 г...

„Зуко 103“, снимка: Alexander JE Bradley„Зуко 103“, снимка: Alexander JE Bradley

Съчетаването на традиционните латино стилове с модерната градска култура ще пресъздадат на 2 ноември „Зуко 103“ с новата си концертна програма, съпътстваща премиерата на току-що излезлия им албум Etno Chic.

С Etno Chic „Зуко 103“ продължават да разказват виртуозно своята неустоима, екзотична, но градска приказка, белязана с неотропикализъм

Заразяваща с настроение, витална, градска, модерна музика с афро-бразилски детайли и хипнотизиращи клубни бийтове – това са в същината си песните от най-новия албум на „Зуко 103“ Etno Chic. Днес, 17 години след дебюта им с Outro Lado от 1999 г., те продължават по своя път, а стилът им в новата им продукция е все така модерен и завладяващ. Албумът Etno Chic и новият лайв сет на „Зуко 103“ са обединили олд скул електро самба и фънк. И тук музикантите остават верни на своя темпераментен, екзотичен стил. С Etno Chic те продължават да разказват виртуозно своята неустоима, екзотична, но градска, белязана с неотропикализъм, приказка.

… Пише в ревюто ни за този албум Мирослава Кацарова.

Георги КорназовГеорги Корназов

В централната вечер на фестивала – на 3 ноември, Георги Корназов ще представи новия си проект „Величието на Кени Уилър“. В него гости на българския тромбонист са Армел Дюпа (пиано), Фредерик Шифоло (контрабас) и Кристоф Марге (барабани). Специален гост е белгийският джаз певец, композитор и мултиинструменталист Давид Линкс.

Още като много млад Давид Линкс се запознава със своя вдъхновител Майлс Дейвис. Среща ги американският писател, поет и драматург Джеймс Болдуин, който е близък с Майлс и признава, че от него и от Рей Чарлз е повлиян в творчеството си повече, отколкото от други писатели. Неслучайно Давид Линкс споделя за приятеля си Джеймс Болдуин, че поезията му е изключително подходяща за джаз, вплела в себе си импровизацията и свободата. Малко преди да почине Болдуин, двамата с Линкс създават съвместен музикален проект, в който редом до музиката звучат стиховете на Джеймс Болдуин.

Давид Линкс, снимка: Marco MertensДавид Линкс, снимка: Marco Mertens

По време на „Пловдив джаз фест“ Давид Линкс ще проведе и майсторски клас за млади изпълнители, фокусиран върху специалната вокална техника, която той развива и използва.

Камелия Тодорова и Ангел Заберски в концерт от фестивала ни София джаз пикКамелия Тодорова и Ангел Заберски в концерт от фестивала ни „София джаз пик“

Вторият концерт в тази трета вечер на фестивала е на обичаната Камелия Тодорова, която ще зарадва публиката с програма за глас и пиано заедно с Ангел Заберски.

Ричард БонаРичард Бона

На 4 ноември „Пловдив джаз фест“ продължава с концерт на Ричард Бона, който тази година също издаде нов албум – жизнерадостния Heritage. На фестивала музикантът ще изпълни и любимите на публиката заглавия от своята дискография.

Ричард Бона съвместява западноафриканската и кубинската традиция в жизнерадостния Heritage, записан с Mandekan Cubano

Ричард Бона определя Heritage като албум, вдъхновен от музикалното наследство, богатия фолклор и традиционната музика на Западна Африка и Куба. Със своите аранжименти, изградени на основата на съвременната поп и джаз музика, артистите смесват култури и звуци, които звучат темпераментно и енергично, заразяващи с екзотични настроения. Виртуозните интерпретации са изпълнени с чувство на лекота и творческа свобода, защото освен културните граници, тук са преодолени и жанровите ограничения. Heritage безспорно е силен и пълен жизнерадостен албум, който разкрива дълбочините, разнообразието и богатството на афро-кубинската инструментална и вокална музика. Ричард Бона отново пее с ангелския си глас, като продължава да разказва истории.

… Пише в ревюто ни за този албум Мирослава Кацарова.

Майк Стърн, снимка: Clay Patrick McBrideМайк Стърн, снимка: Clay Patrick McBride

Майк Стърн и Дейв Уекъл ще закрият „Пловдив джаз фест“ с новия си съвместен проект, като българското участие ще е сред първите от световното им турне. И двамата са оставили трайни следи в историята на музиката от последните десетилетия – истински звезди, носители на множество награди и получили признанието и обичта на публиката и критиката в цял свят.

Дейв УекълДейв Уекъл

За първи път „Пловдив джаз фест“ организира конкурс за млади музиканти. „Водеща роля в цялостната концепция на фестивала има приемствеността в музиката и обмяната на опит, енергия и идеи между различните поколения.“ – обясняват организаторите за тази своя инициатива. Демо записи се приемат до 21 октомври, а финалният концерт с награждаването на победителите ще бъде на 3 ноември.

Миналата година с голямо удоволствие изслушахме концертите от „Пловдив джаз фест“ и ви срещнахме с участниците в ефир и на сайта ни – с интервюта, наши разкази и снимки на Евгени Димитров от „Булфото“. Вълнението от преживяното обобщихме в публикацията „Пловдив джаз фест“ събра съмишленици около идеята за свободата и стремежа към споделяне“, която съдържа препратки към всички наши материали, създадени във фестивалната седмица. За ваше улеснение ги публикуваме самостоятелно и по-долу, като ги придружаваме със снимките на Евгени Димитров, за да усетите в пълнота атмосферата на събитията:

Кърт Елинг

Кърт Елинг: „Хората се чувстват по-добре, влизайки в досег с изкуството.”

Октет Пловдив

„Пловдив джаз фест“ – ден втори: премиера на проекта Октет „Пловдив“ и JP3 спояват връзката

JP3

Музика, поднесена с талант, грация и много вкус – „Четири дами пеят джаз” в третата вечер на „Пловдив джаз фест”

„Четири дами пеят джаз“

Якоб Карлсон: „Нужно е знание, което след това трябва да забравиш, за да присъстваш на момента.“

Якоб Карлсон

Шведската певица Виктория Толстой пред Джаз ФМ: „Вярвам, че музиката лекува. Стига само да й позволим да достигне до нас.“

Виктория Толстой

„За мен музиката е всичко. В характера ми е да не се ограничавам.“ – казва Розалия се Соуза пред Джаз ФМ преди концерта си на „Пловдив джаз фест“

Розалия де Соуза

Богатството и лекотата на бразилската музика през погледа на Павлета Семова и групата „Бразилакустик”

Павлета Семова

Розалия де Соуза и Павлета Семова поставиха удивителна вместо точка на първия „Пловдив джаз фест“

Розалия де Соуза и Павлета Семова

Вокалният педагог Анете Гьорес: „Раждаме се носители на фин талант да се изразяваме. За да го събудим отново, трябва да сме духовно свързани с това, което правим“

Анете Гьорес