„Писма от бъдещето“ на Виктор Чучков звучи десетилетия след премиерата през 80-те. В главната роля отново е Камелия Тодорова

„Писма от бъдещето“ на Виктор Чучков звучи десетилетия след премиерата през 80-те. В главната роля отново е Камелия Тодорова

За първи път близо 40 години след премиерното изпълнение ще чуем новаторската творба на Виктор Чучков „Писма от бъдещето“. Тя дава и заглавието на концерт-спектакъла, посветен на творчеството на големия музикант. Събитието е на 20 октомври в зала „България“, а диригент ще бъде прочутият филмов композитор Андреа Мориконе.

„Писма от бъдещето“ е по „Марсиански хроники“ от Рей Бредбъри и се появява през 80-те години в изпълнението на Софийската филхармония, Камелия Тодорова и ФСБ. „Това беше музикален експеримент от страна на Виктор Чучков. Произведението бе изпълнено в цикъла „Нова българска музика“. И тогава беше модерна, и сега си остава такава. Нещата, към които е подходено на класическа основа, остават вечни.“ – казва за „Писма от бъдещето“ Камелия Тодорова в интервю по Джаз ФМ.

През 80-те тя получава поканата да участва в изпълнението лично от автора: „В този период се бях наложила като джаз изпълнител и Виктор Чучков ме покани, тъй като му трябваше вокал, който да напомня този тип пеене. Вътре в самата пиеса той ми даде свобода да импровизирам.“ „Писма от бъдещето“ черпи от още един талант на Камелия Тодорова – призванието й като актриса. „Цялото произведение звучи филмово, пиесата е образно-музикална. И тъй като има и стихове, композицията се съчетава като музикален моноспектакъл.“ Успехът е огромен: „Тогава беше много вълнуващо да се правят и представят такива композиции, защото още не беше на мода новата симфонична музика. Това бе едно от първите подобни произведения, които съм чула. Имаше много голям интерес. И събирането на толкова имена заедно също беше интересно за самата публика да чуе как ще се съчетаят. Фактът, че не съм забравила това изпълнение, значи че е е оставило голям отпечатък върху мен.“ Сега Камелия Тодорова ще пее отново със Софийската филхармония, а рок групата е в състав: Мирослав Иванов – китара, Ивайло Звездомиров – бас, Стоян Янкулов – Стунджи – ударни и Ясен Велчев – пиано.

В програмата на концерта в неделя са включени още любими произведения, изпълнявани и записвани от Чучков. Сред тях е „Патетичен концерт“ от Лист-Дарваш. А носителят на наградата БАФТА Андреа Мориконе ще дирижира изпълнение на своята прочута Любовна тема от филма „Ново кино Парадизо“. На събитието ще бъде представена и колекцията „1111 минути“ с изпълнения и творби на Виктор Чучков.

„Ще бъде един хубав празник на хубавата музика.“ – казва Камелия Тодорова, а сравнението между епохите в човешкото развитие тя описа така: „Тогава беше по-впечатляващо, защото нямахме толкова информация за космоса и за вселената, какво се случва на Марс и извън Земята. Сега загадките са по-малко. Вече има и много филми на тази тематика, така че човек има повече информация – и визуално, и в художествен вид.“

  • Интервюто на Светослав Николов с Камелия Тодорова можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Композитор и пианист, Виктор Чучков е автор на опера, творби за симфоничен и камерен оркестър, камерна музика, музика към игрални, документални и анимационни филми. В творческата му биография са вписани и някои от най-обичаните български детски песни. Той е сред първите композитори у нас, които експериментират в областта на електроакустичната музика. Като концертиращ пианист той изнася рецитали и гостува на оркестри в Италия, Холандия, Бразилия, Русия, САЩ, Малайзия, Македония и др. – съобщават от Софийската филхармония.