Пищен балетен спектакъл като част от суперпродукцията „Турандот“ с участието на италианските звезди Франческа Патане и Марио Маланини

Пищен балетен спектакъл като част от суперпродукцията „Турандот“ с участието на италианските звезди Франческа Патане и Марио Маланини

В двореца на ледената принцеса Турандот ще се преобрази на 24 февруари Зала 1 на НДК – тогава ще видим мащабна продукция със световни звезди и пищно визуално шоу, създадена по едноименната опера на Пучини. Последната опера на италианския композитор е вдъхновена от древна персийска приказка, а действието се развива в Средна Азия. Арията от нея Nessun Dorma е една от най-зебележителните класически композиции на всички времена. Тя е интерпретирана от най-големите в оперното изкуство, сред тях – Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Андреа Бочели.

Вече няколко месеца спектакъла подготвят организаторите „Монте мюзик“ и Държавна опера – Русе. Те поверяват главните роли на Турандот и Калаф на италианските звезди Франческа Патане и Марио Маланини. Двамата солисти са се представяли в тези образи на сцените на най-големите оперни театри в света. Франческа Патане в личен поздрав за българската публика споделя нетърпението си да играе за първи път на една сцена с блестящия Маланини. Тенорът от Миланската скала е познат на българската публика с участията си в други оперни суперпродукции на сцената на Зала 1 на НДК. Маланини признава: „Първия път приех поканата да гостувам в България с известна доза скептицизъм и много любопитство. Бях възхитен от селекцията на солисти, от оркестъра, от хора; диригентът е на световно ниво – беше истинско удоволствие да репетирам за спектакъла. Най-голямото удоволетворение дойде, когато усетих топлото посрещане и видях реакцията на публиката. Българите са много одухотворени хора, интелигентни и отворени. Оттогава с нетърпение чакам всяка покана на маестро Найден Тодоров за гостуване в София.”

Диригентът Найден Тодоров стои зад творческата реализация на проекта, а сцената на Зала 1 ще бъде изпълнена с магията на древен Китай. Маестрото ще дирижира орекстър от 70 брилянтни инструменталисти, балетният спектакъл е по хореография на Боряна Сечанова – изключително зрелищна, вплитаща в себе си китайски мотиви. Българските солисти са Мария Цветкова – носителка на престижната награда на Съюза на музикалните и танцови дейци и Класик ФМ „Кристална лира“ за ролята си в „Катерина Измайлова“, както и обичаните от публиката Александър Крунев и Пламен Бейков.

  • Билетите за най-голямото оперно събитие през февруари са на цени от 20 до 80 лв. и се разпространяват в мрежите на „Ивентим“ и „Тикетпортал“. Джаз ФМ е медиен партньор.