Пишем поетична Жива книга във „Виртуален пъзел от стихове“

Пишем поетична Жива книга във „Виртуален пъзел от стихове“

Време за преоткриване и творчесто. Дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община ни предлага да вдъхновим себе си и хората от своята общност в нова инициатива – „София вкъщи“. Първо е време за поезия – ще създадем „Виртуален пъзел от стихове“.

„София вкъщи“ започва още в първите дни на извънредното положение. Като позитивно и интересно предизвикателство към всички определи инициативата директорът д-р Ирена Димитрова: „Жадувахме да подновим контакта с младите хора, който изведнъж изгубихме. Имахме изключително наситен календар с дейности, свързани с младежки проекти и спортни инициативи. В един момент връзката ни бе ограничена само във виртуалното пространство.“

През първите дни на март от дирекцията отправят предизвикателство за креативност у дома с цел да насърчат социалноотговорно поведение, оставайки вкъщи. „Получихме изключително прекрасни клипове, свързани с музика, с кулинарни приложения и много, много, много спорт. Оказа се, че домът е пълен с възможности за спортуване.“ – разказа предисторията д-р Димитрова.

Наближавайки месец май, който свързваме с празниците на образованието, науката и културата, започват инициативи в областта на изкуството. Виртуалният пъзел от стихове ще е жива книга, съставена от любимите ни стихотворения. Всеки участник се включва с две, може и творбите да са негови лични. „Условно сме ги разделили в теми „Вяра“, „Надежда“ и „Любов“, защото от тях имаме нужда. Сигурни сме, че в света на поезията любимите стихове, които всеки пази в себе си, са свързани точно с тези теми. Така смятаме да свържем повече хора в едно виртуално пространство – да четем и да създаваме поезия.“ – коментира ръководителят на дирекцията за спорт и младежки дейности на Столична община.

Такива предложения ни помагат да погледнем към себе си, да потърсим нови заложби и да се споделим. Реализацията на тази идея изявява всеки един член на общността и я сплотява – така ще се опознаем, ще открием истинската природа на хората, с които съобитаваме града. „Обикновено социалните мрежи и различните инициативите затварят хората в определена общност, а ние искаме да отворим границите – няма нито едно ограничение като възраст или обществена роля. Искаме да включим всички с любим стих, с любимо послание, което да отправи към по-широк кръг от хора.“ – казва д-р Ирена Димитрова.

Като предизвикателство на духа, когато рецитират стиховете, участниците са подканени да създадат цялостна сценична концепция – да пресъздадат духа на епохата или да обогатят изпълнението си с театрално и актьорско присъствие. Позволено е и семейно изпълнение на стихове. Видеотворбите се изпращат на [email protected] до 9 май. Участниците ще бъдат стимулирани не само с признанието от аудиторията, но и с материални награди за събралите най-много харесвания. „Ще се отблагодарим на всеки, който ни е заредил с добра енергия и дух.“ – казва д-р Ирена Димитрова.

Голямата награда за участието ще е радостта, която всяко едно изпълнение ще донесе, вдъхновението, което ще даде, и размислите, което ще предизвика. Предстои да подредим музикален пъзел, ще има покана в областта на изобразителното изкуство, както и предложение за включване онлайн с нашите домашни любимци. „Непрекъснато ще разширяваме територията на предизвикателствата с цел да стимулираме активността и доброто настроение на всички ни. Нуждаем се от дух, от обич, от надежда.“ – заключи директорът на дирекция „Спорт и младежки дейности“ на Столична община.

Така един друг ще си даваме нови и нови поводи да бъдем щастливи.

  • Интервюто с д-р Ирена Димитрова можете да чуете чрез бутона „Аудио“.