Писани яйца, джаз и литература в София за Великденските празници

Писани яйца, джаз и литература в София за Великденските празници

Джаз

Половин век от създаването на легендарния Оркестър „София” се навършват днес и специално събитие в Tea House („Чай във фабриката”) ще следва класическия модел на двудневните софийски джаз прегледи от 1977 г. Основната програма е изцяло от български джаз – селекция от грамофонни плочи и прожекция на документалния филм на Росен Елезов за историята на Оркестър „София”. Началният час на събитието е 18.30. Росен Eлезов разказа повече за този свой проект преди премиерата му в интервю по Джаз ФМ, което можете да си припомните тук.

Великден ще посрещнем с музиката на Brazz ViliDJ Quintet в клуб „Студио 5” в атмосферата на задушевен концерт, на който ще отпразнуваме и имения ден на лидера на формацията Вили Стоянов. За първи път ще чуем квинтет от Brazz ViliDJ – не на сцената, а сред публиката, както се полага на празник, ще бъдат Вили Стоянов (тромбон), Мишо Йосифов (тромпет), Денис Попстоев (саксофон), Димитър Узунов – Майстора (туба) и Венцислав Радев (барабани). За силата на музиката да ни помага в живота в студиото на Джаз ФМ Вили Стоянов разказа: „В момента, в който с Мишо започнахме да свирим на улицата, на самата улица имаше много дух. Това беше времето на промените. Всички хора имаха много нужда и да бъдат навън, и да бъдат заедно – да общуват, да си говорят, да си вдъхват един на друг смелост да издържат промените, които сами са поискали. Хората просто спираха за малко след работа на „Витошка” и бяха толкова много, че трамваите не можеха да се движат. От тогава вярвам в силата на джаза – колкото младежки и наивен да бе той, да забавлява. Начинът, по който България е водена в момента, накара хората да оскотеят в големия си процент – и все по-малко искат да са заедно и да се забавляват. Започваме да се превръщаме в намръщени, угрижени хора, но душата трябва да лети, тя трябва да вижда големи пространства и от време на време да й доставяме удоволствие. Ние работим в тази посока.” Духът на свободата ще струи от усещането за празник, от чувството за общност и от импровизациите, на които ще е основан концертът.

Литература, театър, кино

Творческа вечер на актьора Христо Мутафчиев днес в Столичната библиотека. От 17:30 ч. ще бъде прожектиран филмът „Христо Мутафчиев: диагноза” на Георги Тошев. Яна Борисова ще представи книгата „Да бъдеш Христо Мутафчиев”. В празничната вечер ще участват режисьорката Бина Харалампиева и актьорите Филип Аврамов, Петър Калчев и Валентин Танев. В следващи събития за Великденските празници Столичната община ще ни срещне утре в 18:30 ч. за разговор с Людмила Филипова, ще бъде прожектиран филмът на National Geographic „Мечът в камъка и Амулетът на Орфей”.

В програмата на „Походът на книгите” – празник, организиран от Асоциация „Българска книга”, от 10 до 17 часа днес в Столичната библиотека български писатели и поети ще четат свои произведения на среща с децата от район „Триадица”. Актьорът Христо Гърбов ще чете любими детски книжки в 11 ч. днес в 12 СОУ. Утре от 13:30 ч. книжки на учениците в 7 СОУ „Св. Седмочисленици” ще чете актрисата Силвия Лулчева. До 23 април продължава играта на „Походът на книгите”.

„Едип или Сократ: литературните примери у философите” – Камелия Спасова ни кани на разговор върху книгата си „Събитие и пример у Платон и Аристотел” от 19 ч. днес в театралната зала в Ректората на СУ „Св. Климент Охридски”. Разговорът с участието на Миглена Николчина, Иван Добчев, Виолета Дечева, Невена Панова и Васил Видински ще бъде фокусиран около въпроса защо философите обичат да си служат с примери, които да илюстрират сложни идеи, тези, концепции или заплетени метафизични въпроси.

На 17 април от 19 часа в галерия "Антракт" в София (бул. "Княгиня Мария Луиза" 17) е представянето на новата книга на пловдивската писателка Селина Ангелова "Пясъчен часовник". Специален гост на събитието е авторът на корицата на книгата - Росен Марковски, а няколко думи за романа ще каже и водещата на "Следобедни импровизации" по Джаз ФМ - Таня Иванова.

Великденски изложби, ателиета, базари

С работилници за изписване на яйца ни посрещат Националният етнографски музей към БАН и Музеят за история на София до утре включително. В Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН (в бившия Княжески дворец на пл. „Княз Александър І” №1) под ръководството на Светла Ракшиева и Иглика Мишкова от екипа на института всички желаещи ще могат да се обучават да украсяват и изписват яйца по стара восъчна технология в стила на народната традиция и орнаментика. Ателиетата се провеждат от 10 до 17 часа с изключение на 17 април, когато работилницата ще продължи до 13 ч. Желаещите да участват е необходимо да донесат няколко сварени яйца, които ще изпишат и ще отнесат със себе си. Останалите материали, инструменти и модели ще бъдат осигурени от организаторите. Участниците ще могат да си закупят комплект писалка и восък, с които да изпишат вкъщи великденските си яйца. Таксата за участие е 2 лв, а предварителните записвания са на телефон 02 8052621. До 11 май в Националния етнографски музей към БАН продължава изложбата „Великденска плетеница” с обредни хлябове. Тяхната изработка отразява „светлия ден” като чудо на възкресението. Обредните хлябове за Великден се замесват от чисто пшенично брашно, мълчана/ненапита вода и подновен на този ден квас. Приготвят се в събота и винаги от стопанката или младата невеста. Както месачката изкусно е омесела тестото, така умело е вплела в пластиката на хляба християнски идеи и народни представи, невестински притеснения и детска радост, желание за берекет, приплод и здраве, добруване в рода и уважение към кумове и родители. Изложбата е част от събитията, посветени на 145-та годишнина на БАН.

Музеят за история на София тази година се подготвя за Великден в своето ателие „Шарени и писани”. То се провежда от 10 до 18 ч. в музея на бул. „Княгиня Мария Луиза” №16 съвместно с Националното сдружение „Задруга на майсторите на народни художествени занаяти” и Историческия музей в гр. Ихтиман. Специални гости на ателието са майстори в писането на великденски яйца от Ихтиман и Велинград, които ще творят на място по традиционни технологии. Специалисти по художествени занаяти ще направят демонстрации по рисуване на великденски яйца. Музеят очаква всички желаещи да закупят пъстри яйца от ателие „Шарени и писани” или да изпробват творческите си способности на място.

Изложба на рисувани великденски яйца, изработени от деца от школи „Слънчице”, оцветява залите на Общинския културен център „Искър”.

Благотворителен великденски базар очаква децата и родителите в квартал Княжево, като за него са се погрижили организаторите от читалището „Братя Миладинови”. Базарът ще бъде отворен през цялата празнична седмица.

На Велика събота – 19 април, вратите на Националния исторически музей ще бъдат празнично – и свободно, отворени за посещение от 9:30 до 18 ч. Можем да разгледаме всички исторически и културни ценности, с които музеят разполага, както и обновената експозиция на Зала 2 – „Античност”. Само в този ден цените на голяма част от книгите на историческа тематика, които се продават в НИМ, ще бъдат намалени наполовина. Първите десетима посетители ще получат подарък – екземпляр с автограф от книгите на директора на музея Божидар Димитров: „Войните на България за национално обединение 1885, 1912 – 1913,1915 – 1918 г.” и „Българската християнска цивилизация”.

Още музика

От 19 часа днес в Културния център на СУ „Св. Климент Охридски” ще се състои празничният концерт Et misericordia tua на бароковото трио „Афетуозо”. Бароковият състав и техни колеги-музиканти с многобройни изяви по световните концертни сцени се събират в Страстната седмица, за да изпълнят програма с произведения на Бах, Хендел, Перголези и Моцарт. Входът за концертът е свободен.

На Великденски концерт, организиран от Дирекция „Култура” на Столична община и Софийската света митрополия на 22 април от 18 ч. в храм „Св. Параскева” (ул. „Г. С. Раковски” №58) ще чуем изпълнения на Български колегиум „Осанна” и детска формация „Осанна” с диригенти д-р Елица Христова и Георги Попов, както и Камерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният” с диригент доцент Димитър Димитров. Пасхално приветствено слово ще поднесе Негово Високоблагоговейнство ст. ик. Ангел Ангелов – протосингел на Софийската св. митрополия.

На 23 април от 18:30 ч. в Столичната библиотека – Великденски концерт с участието на хора на Транспортните работници, София. В програмата: произведения от Чайковски, Артемий Ведел, Добри Христов, Бортнянски, Кедров, Петър Динев и др.

Снимка: авторът.