„Пинк Мартини“ се завръщат в България с вокалистката Чайна Форбс и симфоничен оркестър

„Пинк Мартини“ се завръщат в България с вокалистката Чайна Форбс и симфоничен оркестър

Американската група „Пинк Мартини“ се завръща у нас за концерт на 21 октомври в зала 1 на НДК. „Съдейки по препълнените зали в цял свят, милионите фенове, споделеното щастие – те са наистина невероятни. Колко други групи познавате, които с лекота смесват жанрове като класика, джаз, старомоден поп, латино, суинг, представяйки песни на различни езици в едно и също шоу? Правят го като майстори – интелигентно, изискано, блестящо и вдъхновяващо. „Пинк Мартини“ са известни и с това, че знаят как да пленят и приковат за дълго вниманието на публиката и да я накарат да танцува още от първото изпълнение.“ - посочват организаторите в прессъобщението си за събитието.

През 1994 г. пред харвардския възпитаник Томас Лодърдейл стои политическа кариера, но вместо това той основава музикална група и кани състудентката си от „Харвард“ Чайна Форбс за вокалистка. Причината за промяната на посоката в живота му е, че той се чувства изморен от политически събития, придружени с отегчителни музикални гости и иска да направи нещо различно – привлекателно и ангажиращо позитивно. Така сформира „малък оркестър” и... успява да създаде истински красива музика, поднесена по елегантен начин. Днес тази група, която той необмислено нарича „Пинк Мартини“, обикаля сцените с бляскавите си спектакли и събира овациите на многохилядна публика навсякъде по света.

Съставът на „Пинк Мартини“ включва 12 музиканти, но много често те изпълняват своя многоезичен репертоар заедно със симфонични оркестри, което прави изпълненията им още по-вълнуващи и заразителни. След като са свирили с повече от 40 ансамбъла по цял свят, този път и в София те ще излязат на една сцена със симфоничен оркестър.

Създателят на „Пинк Мартини“ Томас Лодърдейл и вокалистката на групата Чайна Форбс са родени в мултикултурни семейства. Това неминуемо се отразява на техния репертор и емоциите, които предизвикват у публиката. С музиката им в един момент се чувстваш като в разгара на самба фестивал в Рио де Жанейро, а в следващия се намираш в изискана френска музикална зала от 1930 г., а после – като в истински палат в Неапол. Шоуто им прилича на филм, описващ пъстро околосветско пътешествие.

За разнообразния си репертоар „Пинк Мартини“ черпят вдъхновение от романтичните холивудски мюзикъли на 40-те и 50-те години. Но освен това те се вдъхновяват и от музика от всички краища на света. Членовете на „Пинк Мартини“ са изучавали различни езици и музикални стилове. Във формацията има двама перкусионисти, които прекарват много време в Бразилия, друг перкусионист е израснал в Перу, сред членовете на групата са немскоговорящ тромбонист, афроамериканска певица, изучавала френски и италиански, виолончелист, който говори мандарин... Разнообразието е наистина смайващо, а резултатът повече от завладяващ. „Ние сме една много американска група, която обаче прекарва повечето си време извън граница. Ние наистина представяме Америка, която е с най-смесеното население в света, с хора от всяка страна, всеки език, всяка религия.“ – казва вокалистката Чайна Форбс. Тя има чист и притегателен глас, с който успява да завладее публиката, независимо от езика, на който пее – немски, френски, испански и дори фарси. Форбс изпълнява песни като Amado Mio (Love Me Forever), емблематичната Sympathique (Je ne veux pas travailler), Hey Eugene, Donde Estas Yolanda?, Auld Lang Syne и Brazil.

Музиката на „Пинк Мартини“ е използвана в много филми и сериали, сред които „Семейство Сопрано”, „Западното крило”, „Г-н и г-жа Смит” и др. Имат издадени 7 албума, продадени в над три милиона екземпляра - Sympathique (1997), Hang On Little Tomato (2004), Hey Eugene! (2007), Splendor In The Grass (2009), Joy To The World (2010), Get Happy (2013), Dream a Little Dream (2014).

„Пинк Мартини“ щедро раздават на своята публика позитивни емоции, артистичност, бляскава изисканост, космополитност, жизнерадостна наслада... Българската публика ще има удоволствието да чуе тяхната музикална смесица от еклектична носталгия по отминали времена и брилянтни интерпретации - едно празнично мултикултурно преживяване.“ - с тези думи ни канят на концерта организаторите от „БГ саунд стейдж“. Билети на цени от 40 до 100 лв. могат да се купят в мрежата на „Ивентим“ и на касата в НДК.