Пийбо Брайсън и Уил Даунинг подкрепят млади таланти, гостувайки в техните албуми

Пийбо Брайсън и Уил Даунинг подкрепят млади таланти, гостувайки в техните албуми

Двама ветерани се включват в проекти на млади изпълнители, за да заявят подкрепа и уважение към тях. Пийбо Брайсън навлиза на територията на класическия джаз, гостувайки в дебютния албум на вокалистката Дарби Уилямс, а с гласа на Уил Даунинг лятото отива към своя заник в новия албум на саксофониста Елан Тротман.

Младата джаз вокалистка Дарби Уилямс дебютира с помощ от Пийбо Брайсън. „Дарби е превъзходна вокалистка с овладян и богат глас. Пял съм с големи музиканти и тя твърдо заявява мястото си сред тях.“ – казва за нея Пийбо Брайсън, носител на две награди „Грами“. Дарби Уилямс стъпва уверено напред и със заглавието на албума си Me („Аз“) категорично обявява намерението си да върви напред по свой уникален път. Интересен е изборът й да покани соул вокалист за класическа джаз песен. Така No One Knows излиза извън стереотипни рамки, както очевидно Дарби Уилямс иска да бъде възприемана. Do Nothin’ Till You Hear From Me, Prelude To A Kiss, Mood Indigo, Lush Life, In A Sentimental Mood и Sophisticated Lady са сред другите песни в албума.

Уил Даунинг пее в новия сингъл саксофониста Елан Тротман. Като отглас от лятото звучи песента им Thoughts Of Summer, която ще излезе в албума Islander. Тротман наистина е островитянин – той е роден и израснал в Барбадос и носи реге и калипсо ритмите в себе си. Върху тях разполага традиционното западно джаз и соул звучене, за които задълбочени познания получава в колежа „Бъркли“. На този фон в Thoughts of Summer Уил Даунинг с типичната за гласа му мекота споделя спомени и усещания от изминалото лято. Елан Тротман е свирил в проекти на Майкъл Макдоналд, Робърта Флек, Кейко Матсуи, Ърл Клу, Джеф Лорбър, Питър Уайт, Браян Симпсън и много други, като участва в турнета и музикални круизи на Джонатан Батлър и Дейв Коз. За да се отдаде по-пълно на изпълнителска кариера, той се отказва от преподаването в родината си, на което е посветил последните 10 години от живота си. Елан е много популярен в света на джаз музиката. Дейв Коз казва за него, че е „иновативен, съставен поравно от класа, вкус и обещание за бъдещето“, Кърк Уейлъм открива в него „магията на Карибите, задълбоченото познание за творчеството на джаз гигантите и усета за хип-хоп културата“, Пол Браун го разполага между Майкъл Брекър и Стан Гец, а Тери Лин Карингтън заявява по негов адрес: „Звученето на Елан е меко и неподправено, напомнящо на големите музиканти от Делтата на блуса“.

  • Днес в „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“ слушаме дуетите на Дарби Уилямс с Пийбо Брайсън и Елан Тротман с Уил Даунинг.

На снимката: Дарби Уилямс с Пийбо Брайсън