Пиано и глас - вълнуващи изпълнения на Нора Джоунс от 2003 г. в предаването Piano Jazz по Националното обществено радио на САЩ

Пиано и глас - вълнуващи изпълнения на Нора Джоунс от 2003 г. в предаването Piano Jazz по Националното обществено радио на САЩ

Ден преди да представим предпремиерно в нашата програма записи от новия албум на Нора Джоунс Day Breaks, който ще бъде на пазара на 7 октомври, се връщаме 13 години назад във времето с няколко изключително красиви изпълнения на Нора, само пиано и глас. Тези записи са направени по време на гостуването на Джоунс в предаването на Мериан Макпортланд по National Public Radio (Националното обществено радио на САЩ), наречено Piano Jazz. Пианистката Мериан Макпортланд, която вече не е сред нас (тя почина на 95-годишна възраст през 2013 г.) води своето радио шоу от 1978 до 2011 г.

В Piano Jazz Нора Джоунс изпълнява 8 песни, сред които е един необичаен и мрачен прочит на Comes Love; класиката на Хорас Силвър Peace, която Нора записва за пореден път и ни представя нова версия в предстоящия си албум Day Breaks; песните Don’t Know Why и The Nearness Of You, които са включени в дебюта на вокалистката Come Away With Me. Най-открояващото се изпълнение е разтърсващата версия на Romance In The Dark, която кара Мериан Макпортланд да възкликне: „Ти наистина умееш да пееш блус! Много хора пеят блус, но той няма толкова смисъл в техните изпълнения. При теб се получава естествено.“ В този момент Нора споделя, че не винаги се чувства уверена с подобен репертоар, защото се усеща млада и наивна.

Срещата на Нора Джоунс и Мериан Макпортланд е през есента на 2003 г. – година след издаването на дебюта на Нора Come Away With Me, който става диамантен с продадени над 26 милиона екземпляра. Той я превръща в световна звезда и й носи 5 награди „Грами“. „Бях развълнувана, че ще запиша албум. Знаех, че това ще е първият ми проект, че няма да е перфектен, че някои хора ще го чуят.“ – разказва Нора за липсата на особени очаквания, когато пристъпва към работата по Come Away With Me. „Случи се нещо много лудо.“ – така вокалистката коментира своя неочакван успех.

В разговора си с Мериан Макпортланд Нора Джоунс разказва за любовта си към музиката. Тя започва да взима уроци по пиано, когато е 7-годишна. Нейната учителка я учи как да свири блус, дава й задачи да пише песни т.н. Няколко години след това Нора прекъсва уроците, за да се отдаде на практиката. Като тийнейджърка е привлечена от джаза и започва да слуша Бил Евънс. Още като ученичка изнася джаз концерти в Далас, тогава е на 16 г., а през 1999 г. заминава за Ню Йорк с идеята да прекара там само едно лято, а впоследствие решава да остане. Първата година и половина в Ню Йорк пее и свири джаз, а след това започва активно да пише оригинална музика. Така се стига до идеята за дебютен албум и договора й с компанията Blue Note Records, с която Нора работи и до днес.

Нора Джоунс записва албума Come Away With Me, в който пее и свири на пиано. В следващите си проекти тя експериментира повече с китарата, но в новия си албум Day Breaks отново се завръща към пианото, а и към джаз корените си, както отбелязва The New York Times в голяма статия от вчера. „Чувствам се много комфортно със себе си, така, както не съм се чувствала преди 10 г. Мисля, че това вероятно се случва с възрастта.“ – казва Нора за изданието.

По-уверена, но все така естествена е Нора Джоунс в новия си албум Day Breaks, който съвсем скоро ще представим подробно в нашата програма, а утре, когато празнуваме 15-я рожден ден на Джаз ФМ, ще ви предложим няколко записа предпремиерно. Новият албум на Нора е не само завръщане към джаз корените и пианото, но е едно прекрасно свидетелство за музикално израстване и зрялост. За огромно удоволствие на слушателя това свидетелство е обилно подплатено от участието на великия саксофонист Уейн Шортър, който оставя огромен отпечатък върху звученето на Day Breaks.

Едночасовото предаване Piano Jazz на Мериан Макпортланд с гост Нора Джоунс може да чуете тук.