„Пиано екстраваганца“ ни среща с Чучо Валдес, Емануил Иванов, Светлин Русев, Евгени Божанов и много други звезди

„Пиано екстраваганца“ ни среща с Чучо Валдес, Емануил Иванов, Светлин Русев, Евгени Божанов и много други звезди

С рецитал на кубинската легенда на пианото Чучо Валдес, с представяне на младия талант Емануил Иванов, спечелил най-престижния световен пиано конкурс „Бузони“, с изпълнения на дуото Светлин Русев – Евгени Божанов, както и с Ден на отворените врати за деца и възрастни идва новото, девето издание на фестивала „Пиано екстраваганца“. „Отново сме подготвили интересна програма, които ще заинтригува публиката и ще предложи разнообразна палитра от обичани и по-малко известни произведения от клавирния репертоар. Този парфюм е присъщ на фестивала – непознати, но стойностни творби, които публиката ще може да чуе за първи път.“– коментира артистичният директор Людмил Ангелов в интервю по Джаз ФМ в навечерието на фестивала. Радиото ни е медиен партньор.

„Пиано екстраваганца“ започна с песенен концерт на австрийския баритон Ливиу Холендер и неговия пианист Матиас Флецбергер. Друг камерен концерт ни очаква на закриването – ще свирят любимите ни звезди Светлин Русев и Евгени Божанов. В голямата зала „България“ на 23 ноември ще прозвучи сравнително малко познатата Соната за цигулка и пиано от Панчо Владигеров. През тази година честваме 120 години от рождението му.

В клавирни рецитали ще чуем световни звезди – Юг Льоклер от Франция, Артур Пизаро от Португалия и Луис Фернандо Перес от Испания. Концертите са съответно на 8, 9 и 11 октомври в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“.

На същата сцена на 12 октомври в програмата „Млади таланти“ ще чуем носителя на най-голямото отличие за класическо пиано – Първата награда от конкурса „Ферумо Бузони“ в Италия, Емануил Иванов. „Много се радвам, че той ще направи своя дебют след тази награда именно на „Пиано екстраваганца“ с един сериозен рецитал с нетрадиционни произведения.” – посочва Людмил Ангелов. „В концерта ще прозвучат шест песни от големия майстор на шансона Шарл Трене, прерабоени от Алексис Вайсенберг в прекрасни транскрипции. Тази музика бе издадена наскоро от едно японско издателство. Помня как дъщерята на Вайсенберг му събираше архива и там попадна на тези ноти. Емануил ще ги изпълни за първи път в България. Ще чуем и няколко пиеси от изключително трудната и по тази причина рядко изпълнявана сюита „Ява“ от виртуоза на пианото Леополд Годовски. Той е почти непознато име за по-широката публика, но е изключителен пианист и музикант, оставил интересно наследство. Емануил съвсем съзнателно е мислил за „Пиано екстраваганца“, когато е композирал своята програма. Поради нейната трудност рядко може да бъде чута и Сюита за пиано от Владигеров.” Сред отличията, на които Емануил Иванов е носител, е Първата награда от конкурса „Дину Липати“ в Румъния през 2016 г. Тогава имах честта лично да му връча дипломата на галаконцерта, който представя и участниците от журирания от мен Международен младежки джаз конкурс в Букурещ.

Светослав Николов връчва на Емануил Иванов първата награда от конкурса „Дину Липати“ в БукурещОще един важен акцент в „Пиано екстраваганца“ тази година е новият цикъл от три концерта „Приемственост – учители и ученици“. Двама големи пианисти и изявени педагози – проф. Милена Моллова и проф. Винченцо Балцани поднасят рецитали, между които е разположен концерт с техни студенти. Програмата е в сътрудничество с „Нов български университет“.

Чучо Валдес за първи път ще дойде в България за солов концерт в зала „България“. „Неговите агенти ми споделиха, че той много се е вълнувал миналата година в залата на Московската консерватория, където е свирил на рояла, на който са поднесли своята музика всички легендарни имена на класическата музика. Казаха ми, че за него това е била специална вечер. Същото преживяване го очаква на рояла в зала „България“.“ – каза Людмил Ангелов за събитието на 29 октомври в зала „България“.

Млади таланти ще свирят на специалния роял Yamaha CFX, който фондациите на Людмил Ангелов и Ина Кънчева в общото сдружение „Виртуозно пиано“ закупиха за българските музиканти. На 13 октомври в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе Ден на отворените врати за деца и възрастни. „Това е един от нашите важни приоритети – да даваме път на хора, които искат да проходят с пианото като инструмент. На тези събития идват деца от всички възрасти, но също така и по-възрастни, които свирят. Давам открити уроци след предварително записване, провеждаме срещи с пианисти и предагози и завършваме със заключителния концерт на моя майсторски клас.”

Фестивалът „Пиано екстраваганца“ е част от Календара на културните събития на Столичната община и се провежда с финансовата подкрепа и на Министерството на културата. За осъществяването на програмата помагат посолствата на Австрия и Испания, Португалският институт „Камойнш“, Италианският културен институт и испанският „Институт Сервантес“. Партньори са Софийската филхармония и Софийският университет, които са домакини на концертите. В дните на фестивала София се изпълва с гости от цял свят, които идват специално за престижното събитие.

Билети се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на Ticketsbg.com.

През този сезон Людмил Ангелов ще се включи в цикъл от четири концерта с музиката на Шопен. В два рецитала, на 5 ноември и 4 декември, той е подбрал любими пиеси от шопеновия репертоар. На 25 март и на 15 април ще се проведат два концерта с Оркестъра на Класик ФМ, в които ще изсвири за първи път в България интеграла на всички произведения за пиано и оркестър от Шопен – двата клавирни концерта и четирите концертни пиеси. „Когато хората кажат Людмил Ангелов, веднага правят асоциация с музиката на Шопен.“ – посочва пианистът. Тази година има годишнина от смъртта, а догодина – от рождението на прочутия музикант. „Хубаво се случва, че можем да се върнем към неговата безсмъртна музика.“ – казва Людмил Ангелов.