„Пиано екстраваганца – 2014” отново отваря съкровищницата от малко познати шедьоври на класическата музика

„Пиано екстраваганца – 2014” отново отваря съкровищницата от малко познати шедьоври на класическата музика

Фестивалът „Пиано екстраваганца”, създаден от пианиста Людмил Ангелов, и тази година продължава традицията и мисията си да среща публиката с малко познати у нас шедьоври. Изцяло фокусиран върху опазването на културното наследство, фестивалът в своето четвърто издание се провежда под патронажа на ЮНЕСКО. Домакин на събитията от 25 септември до 5 октомври ще бъде Централният военен клуб.

Първият от седемте концерта в „Пиано екстраваганца” е със солисти от „Концертгебау”, сред които е и концертмайсторът на холандския оркестър – Веско Пантелеев-Ешкенази. Заедно с Людмил Ангелов те ще представят гениалния композитор от първата половина на XX в. Ерих Корнголд. Той е създал едни от най-красивите пиеси за холивудски продукции от онова време. Малер го сравнява по талант с Моцарт. Сюитата, която публиката ще чуе, е писана за пиано лява ръка, а сонатата той създава, когато е едва 15-годишен.

Акцент в тазгодишното издание на „Пиано екстраваганца” е срещата с двама съвременни композитори, които са и прекрасни изпълнители. „Много е важно да се съхрани тази позабравена традиция, съвместяваща създател и изпълнител едновременно. Това е най-интересната и самобитна форма за представяне на изкуството”, казва маестро Людмил Ангелов. На 27 септември французойката Франсоаз Шово ще изпълни за първи път у нас своя албум за пиано La ferme de Flagey. На 30 септември ще чуем повлияната от ритмите и хармониите на джаза музика на руския пианист и композитор Александр Розенблат, която той ще я представи заедно с пианистите Людмил Ангелов и Юлия Куликова (Русия) и кларинетиста Борислав Йоцов.

По традиция в програмата на „Пиано екстраваганца” ще има и един песенен концерт, който илюстрира великолепната симбиоза между пиано и глас. На 4 октомври ще чуем баритона Кшиштоф Бернацки в акомпанимент на испанския пианист Йошу Окинена.

Закриващият концерт ще се състои на 5 октомври с участието на струнния квартет „Артис” от Австрия.

Програма на „Пиано екстраваганца – 2014”:

25 септември:
Камерен концерт – Солисти на Концертгебау Амстердам (Холандия) и Людмил Ангелов, пиано. В програмата: Е. Корнголд, Й. Брамс

26 септември:
Клавирен рецитал на Венета Нейнска. В програмата: А. Тансман, Х. Горецки, Ю. Зарембски, И. Фридман, К. Шимановски

27 септември:
Клавирен рецитал на Франсоаз Шово (Франция). В програмата: Д. Мийо, Фр. Пуленк, Фр. Шово

30 септември:
Специален гост на фестивала – Александр Розенблат, композитор и пианист (Русия). Авторски концерт с участието на композитора, Юлия Куликова, пиано (Русия), Борислав Йоцов, кларинет, и Людмил Ангелов, пиано

2 октомври:
Клавирен рецитал на Йошу Окиньена (Испания). В програмата: А. Доностиа, К. Сейшас, Р. Паус, М. Камарго-Гуарниeри

4 октомври:
Песенна вечер – Кшиштоф Бернацки, баритон (Полша), и Йошу Окинена, пиано (Испания). В програмата: А. Шьонберг, К. Шимановски, Ф. Лист, С. Рахманинов

5 октомври:
Камерен концерт с австрийска музика – „Артис Квартет” (Австрия), Дарко Брлек, кларинет (Словения), и Людмил Ангелов, пиано. В програмата: Фр. Крайслер, Фр. Шмид

Всички концерти са с начален час 19:30.

Александр Розенблат завършва Московската консерватория като пианист и композитор. Неговите композиции от последните десетилетия включват Меса за хор и оркестър, седем инструментални концерта, секстет за духови и пиано, „Камаринская” за оркестър, три сонати за пиано, соната за чело и акордеон, Beatles Symphony, балета „Алиса в страната на чудесата”, „Псалм” за хор и медни духови, Memory за пиано и струнни и A Small House in Kolomna – мюзикъл, вдъхновен от поема на Пушкин. Розенблат пише също музика за филми, театрални постановки, циркови спектакли, автор е и на голям брой по-малки инструментални пиеси, песни и хорови творби. Известен и като джазмен, Розенблат е работил като композитор с биг бенд и като аранжьор за американски музиканти. Много негови произведения и аранжименти са изпълнявани от Vocal Band – един от наградените състави на Джаз фестивала в Монтрьо през 1995 г. Йо-Йо Ма свири програма от произведения на Розенблат в „Концертгебау”, Амстердам.

Основан през 1980 г. във Виена, „Артис квартет” се формира под ръководството на LaSalle Quartet в Синсинати, САЩ. Свирили в най-престижните зали и музикални центрове, редовни гости на международни фестивали, във Виена техният цикъл от концерти в залата на „Музикферайн” е ежегодно събитие от 1988 г. насам. „Артис квартет” е поръчвал и в последствие изпълнявал за първи път произведения на съвременни композитори и е осъществявал цикли с всички струнни квартети на Шуберт, Менделсон, Моцарт и Г. фон Айнем. Имат записани над 30 албума, с които са печелили отличия, като Grand Prix, ECHO, MIDEM, Wiener Flötenuhr. Членовете на „Артис квартет” преподават в Университетите във Виена и Грац и в Консерваторията „Йозеф Хайдн”, те изнасят майсторски класове по целия свят. Част от музикантите смирят на инструменти от колекцията на Австрийската национална банка – цигулка „Гуарнери” (1690 г.), виола „Гуаданини” (1784 г.) и виолончело „Амати” (1573 г.).

Учил в България, Франция и САЩ, Борислав Йоцов е носител на Първа награда от Националния конкурс за млади изпълнители в България (1983 г.). През 1988 г. се присъединява към Софийската филхармония като втори кларинетист. През годините получава редица прпестижни международни отличия и е бил солист на Пражката филхармония, Opera Massi – Париж, Софийска филхармония, Биг бенда и Симфоничния оркестър на Българското национално радио, както и на всички останали симфонични оркестри в България. Боби Йоцов е преподавател в Националното музикално училище и Държавната музикална академия. През ноември 2005 г. той е обявен за Музикант на годината, а през 2006 г. е удостоен с „Кристална лира” за инструменталист на годината – отличие, връчвано от съюза на музикалните и танцови дейци и Класик ФМ.

„Ако човек не намира значението на всяка нота, която изсвирва, няма причина поради която изобщо да я изсвири”, казва Венета Нейнска. Тя изнася концерти по цял свят и е носител на множество международни отличия. Заедно със съпруга си тя е създател на „Модо” – организация, която провежда и подкрепя събития, свързани основно с класическата музика.

Веско Пантелеев-Ешкенази е концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър в Амстердам от 1999 г. насам. Той е лауреат на международните конкурси за цигулари „Виенявски”, в Пекин и „Карл Флеш” в Лондон. Солистичната му дейност включва изяви с Кралския Концертгебау оркестър, Оркестъра на Класик ФМ, Софийската филхармония, Лондонския филхармоничен оркестър, Английския камерен оркестър, Симфоничния оркесър на Монте Карло, Симфоничния оркестър на Мексико сити, Холандския филхармоничен оркестър, Пражкия симфоничен оркестър, Ирландския национален симфоничен оркестър, Баховия камерен оркестър – Берлин. Участвал е в концерти заедно с Монсерат Кабайе, Пласидо Доминго, Алексис Вайсенберг, Юри Башмет, Мстислав Ростропович, свирил е под диригентството на Емил Чакъров, Бернард Хайтинк, Рикардо Шаи, Емил Табаков, Курт Мазур, Карло-Мария Джулини, Марис Янсонс, Сейджи Озава и сър Колин Дейвис и Мартин Пантееев. От 1995 г. Веско Пантелеев-Ешкенази се представя в сонатно дуо с пианиста Людмил Ангелов. Двамата изнасят редица концерти в Европа, като се открояват интегралите им на сонатите на Моцарт и Брамс. Двамат имат издадени съвместни албуми с руска музика и с композиции на Гершуин. От 2000 г. Веско Пантелеев – Ешкенази свири на цигулка „Гуарнери дел Джезу” (Guarneri del Gesu) oт 1738 г. Тя му е предоставена от анонимен спонсор в Холандия.

Германецът Грегор Хорш се установява в Холандия, където е последователно първи челист на Netherlands Balletorkest и на Residentie Orchestra. През 1997 е избран за първи челист Royal Concertgebouw Orchestra, като с оркестъра е свирил и като солист. След като става носител на наградата Pierre Fournier в Лондон, изнася голям брой рецитали във Великобритания и реализира няколко записа за BBC. Свирил е във Wigmore Hall, в Queen Elizabeth Hall и на първия международен фестивал за челисти в Манчестър. Лауреат е на конкусите Scheveningen International Music Competition (1989 г.) и Gaspar Cassadó (1990 г.). Грегор Хорш е участвал в камерни концерти с изтъкнати музиканти като Вадим Репин и Боби Макферин. От 1996 г. преподава в консерваториите в Хага, Амстердам и Манчестър. От 2009 е професор по чело в Robert-Schumann-Hochschule в Дюселдорф. Грегор Хорш свири на виолончело Giovanni Battista Rogeri от 1696 г.

Дарко Брлек основава своето първо трио през 1993 г., концертира със състава в Европа и САЩ и получава най-високата награда за класическа музика в Словения – Betetto Award. Като солист Дарко Брлек е свирил под палката на големи диригенти като Кшищов Пендерецки, Юрий Башмет, Емил Табаков и с известни оркестри – Moscow Chamber Orchestra, Mexico State Orchestra, German Chamber Orchestra, Lithuanian National Orchestra, Cannes Symphony Orchestra и др. Има реализирани многобройни записи за компактдискове и често e канен като член на жури на престижни международни конкурси. Дарко Брлек e r един от водещите културни мениджъри в Словения – той е артистичен и генерален директор на Международния фестивал в Любляна и президент на Европейската фестивална асоциация.

Йошу Окинена посвещава времето си на изпълнителската и преподавателска дейност. Той е координатор на изследователската дейност във Висшето училище по музика Musikene в Баския регион в Испания и доктор на Университета във Валядолид. Удостоен е с наградите Andrés Segovia и José Miguel Ruiz Morales за изпълнение на испанска музика. Изнасял е концерти в някои от най-престижните концертни зали в света и участвал в големи международни фестивали, както с рецитали, така и като солист на синфонични оркестри. През 2001 г. е един от инициаторите на създаването на Висшето училище по музика Musikene в Сан Себастиан, където става преподавател. Изнасял е курсове в различни университети в Испания, Аржентина, Куба и Боливия и участва в музиколожки семинари в Orpheus Institute в Гент, Белгия.

Баритонът Кшиштоф Бернацки е изпълнител със силна репутация като певец, търсен режисьор и талантлив педагог. Роден и израснал в Полша, той започва професионалната си кариера като оперен изпълнител, солист на синфонични оркестри и с песенни рецитали в Канада, САЩ и Европа. Неговите концертни и ораториални изяви включват изпълнения с оркестрите Vancouver Symphony, Winnipeg Symphony, Okanagan Symphony, Calgary Symphony, North Czech Philharmonic, както и Vancouver Bach Choir. През 2008 прави своя дебют в „Карнеги хол” в Ню Йорк с UNF Wind Symphony и веднага е ангажиран за още един концерт с оперни арии в същата зала.

Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е солирал с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри под палката на диригенти като Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Maрк Aндре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жoзeп Понс, Педро Халфтер, Енрике Гарсия, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Емил Табаков, Владимир Гяуров, Милен Начев, Владимир Кираджиев, Росен Миланов, Найден Тодоров и много други. Дебютният му рецитал в Ню Йорк е през 1990 г. в „Линкълн център”. Свирил е също така и в залите на Берлинската филхармония, „Музикферайн” във Виена, „Концертгебау” в Амстердам, „Плейел” и „Гаво” в Париж, „Херкулес” в Мюнхен, Операта в Монте Карло, „Брукнерхаус” в Линц, „Аудиторио Насионал” в Мадрид, „Аудитори” в Барселона, „Палау” във Валенсия, в Московската и Миланската консерватория, в Двореца на музиката в Атина, KBS в Сеул и др. През 2010 г. изнася с огромен успех и пред препълнени зали Интеграл на произведенията на Шопен в София и Севиля, по повод 200-годишнината от рождението на композитора. Записите са издадени на диск от „Кантус Фирмус”. Людмил Ангелов живее в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо, член-кореспондент е на Кралската академия на изкуствата в Толедо.

Франсоаз Шово е последователка на една музикална традиция, която е била водеща в ХIХ век: тя е композиторка, но и концертираща пианистка, по примера на големите пианисти-композитори от миналото. До днешна дата тя е написала над 170 опуса за най-различни инструменти и формации, от солови пиеси до големи оркестрови произведения. Нейни творби се изпълняват в Европа (Франция, Италия, Германия, Белгия, Русия, Литва, Латвия и Естония), в Азия и САЩ. Направени са многобройни студийни и концертни записи на нейни произведения, между които се откроява Интегралът на струнните й квартети, реализиран от известния Vilnius String Quartet. Като композитор и пианист, тя е била гост на редица престижни музикални форуми, където пише музика по техни поръчки. Участвала е като пианистка на престижни фестивали във Франция и много други европейски държави, както и в Бразилия и САЩ.

През 1981 г. Хенк Рубинг е избран за помощник-концертмайстор на North Netherlands Symphony Orchestra. Изявява се често като солист и участва в различни камерни ансамбли. Като коцертмайстор на Amsterdam Bach Soloists е свирил на някои от най-известните музикални фестивали в света. Записвал е голям брой компактдискове за различни звукозаписни компании. От 1984 г. е член на легендарния Royal Concertgebouw Orchestra в Амстердам, а от 1989 г. е водач на втори цигулки в оркестъра. В миналото е бил и член на Concertgebouw Chamber Orchestra. Хенк Рубинг свири на цигулка Guarneri del Gesù от 1736 г., предоставена му от Dutch National Musical Instruments Fund.

Юлия Куликова е лауреат и носител на отличия от конкурсите Chopin International Competition for Young Musicians (WHD Foundation), Jazz – May in Penza, Santander Competition и Rachmaninov. Тя концертира активно в Русия и чужбина, като е свирила в зали като „Чайковски” в Московската консерватория, Moscow International Music Hall, Onassis Foundation Нall и Megaron в Атина. Юлия Куликова си сътрудничи със съвременния новозеландски композитор Джон Псатас, осъществявайки първи изпълнения на негови творби. Тя е сътрудник на Руската академия на науките във връзка със синергичния подход към анализа на произведенията на Скрябин, водеща е на предаване за класическа музика в интернет радиото на ежедневника „Московская правда”. Освен като музикант, тя има и актьорски и режисьорски изяви: през 2011 г. печели награда като режисьор от Silver Century Festival, а през тази година участва като актриса в Russian Youth Theatre и в Монако.