Пианистите Виктория Василенко и Сергей Редкин в летния сезон на Софийската филхармония

Пианистите Виктория Василенко и Сергей Редкин в летния сезон на Софийската филхармония

На 5 юли младите, но вече утвърдени на международната сцена пианисти Виктория Василенко и Сергей Редкин излизат на сцената на зала „България“ в концерт - част от лятната програма на Софийската филхармония. В програмата са включени 11-и и 12-и концерт за пиано от Моцарт. На диригентския пулт застава маестро Пламен Джуров.

Виктория Василенко е възпитаничка на Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София в класа по пиано на проф. Стела Димитрова – Майсторова. От 2011 г. е студент във Висшия музикален колеж „Кралица София”, Мадрид, Испания, при световноизвестния руски педагог и пианист Дмитри Башкиров. От септември 2014 г. паралелно е студентка в Нов български университет, департамент „Музика“ в София и в Академията на Лаго ди Комо, Италия. От 2016 г. продължава обучението си във Висшия колеж за музика „Кралица Елизабет“, Брюксел, Белгия при Аведис Коюмджиан и Луи Лорти, а от 2017 г. следва магистърска степен в Кралската брюкселска консерватория при проф. Боян Воденичаров.

Виктория е носител на множество първи, втори и специални награди от национални и международни клавирни конкурси в България, Гърция, Италия, Чехия, Англия. През ноември 2012 г. печели втора (при неприсъдена първа награда) на Международния клавирен конкурс „Джеймс Мотрам” в Манчестър, Англия. През септември 2016 г. печели първа и специална награда на престижния Международен конкурс „Джордже Енеску” в Букурещ, Румъния. Пианистката е изнасяла много рецитали, два от които във Виена (2008) и Ню-Йорк (2010). Била е солист на различни оркестри като Симфоничния оркестър на Ливърпул, Брюкселски камерен оркестър, Камерен оркестър Линкълнууд (САЩ), Оркестър на Класик ФМ радио, Симфоничен оркестър на БНР, Софийска филхармония, Нов европейски оркестър, Фестивалния оркестър на Лятната музикална академия „Музика Мунди” в Белгия под палката на Максим Венгеров през 2009 г. и мн. др. Наградена е два пъти с „Кристална лира” за най-добър млад изпълнител – като солист на концертен сезон 2007-2008 и като камерен изпълнител през 2012 г.

Руският пианист Сергей Редкин е лауреат на престижния Международен конкурс „П. И. Чайковски”в Москва. През 2016 г. големият руски диригент Валери Гергиев го кани като солист на Оркестъра на Мариинския театър. Заедно изнасят концерти в залата на Парижката филхармония, в Бруклинската музикална академия (Ню-Йорк), в „Аудиторио насионал”в Мексико, „Аудиторио Насионал”, Мадрид, в зала „Бела Барток”, Будапеща, и на фестивала MPHIL 360 в залата на Мюнхенската филхармония. Сергей Редкин свири с водещи световни оркестри като Лондонския филхармоничен оркестър, Московския държавен академичен симфоничен оркестър, Филхармонията на Санкт-Петербург под диригенството на Юрий Темирканов, Симфоничния оркестър на името на П. И. Чайковски под палката на Владимир Федосеев. Пианистът е лауреат на ежегодната специална награда на Клавирния фестивал в Рур (Германия), номиниран от американския композитор Филип Глас и диригента Денис Ръсел Дейвис. Сергей Редкин е Artist in Residence към музикалния колеж „Кралица Елизабет” в Белгия.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България” и в „Ивентим”. Събитието се реализира под патронажа на кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова и е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.