Пианистите Стивън Грю и Живко Братанов заедно с тромпетиста Росен Захариев – Роко в концерт с импровизирана музика

Пианистите Стивън Грю и Живко Братанов заедно с тромпетиста Росен Захариев – Роко в концерт с импровизирана музика

Импровизирана музика, основана на свободата и индивидуалността, ще изпълнят пианистите Стивън Грю от Великобритания и Живко Братанов заедно с тромпетиста Росен Захариев – Роко на 10 март от 19 ч. в Първо студио на Радио Пловдив. Входът е свободен. Двамата пианисти ще изнесат и открит урок пред възпитаниците на Националното училище по музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив.

Импровизираната музика като стил е малко позната в България. Публиката ще се наслади на резултата от свободата на мислене, от творчество извън рамки и правила, ни обещават организаторите. Проектът е иницииран от Стивън Грю и Живко Братанов – двама професионалисти в сферата на импровизираната музика, които се срещат във Великобритания. Стивън Грю е за първи път в България по покана на своя колега.

Заглавието на програмата Round the Block with Two Pianos е избрано от Стивън Грю: „За мен това заглавие обединява образите на двама зрели изпълнители, музиканти, които са добре обиграни в сферата на импровизацията и в това да представят на публиката нещо приятелско, остроумно, но и тайнствено, изобретателно, забавляващо.“ Стивън Грю подчертава неповторимостта на преживяването: „Музиката, която ще представим, е израз на това, което обичам да правя и за радост имам тази възможност от много години – да развивам и надграждам уникални техники. Учил съм се да свиря на пиано сам, без да спазвам конкретна система и правила на обучение. Разивам тази музика от над 30 години и това е моята история. Надявам се нашата история да ви достави удоволствие!“

Стивън Грю е преподавател и изпълнител. Своя стил той развива с влияния от европейската класическа традиция. Участвал е на международни фестивали в Австрия („Конфронтационен“, „Калейдофон“), Словакия („Некст фестивал“, Братислава), Великобритания („Рекон фестивал“) и др. Джаз фестивалът в Манчестър определя Стивън Грю като „един от най-всеотдайните и креативни пианисти на Европа“.

Към свободата на звученето, излизащо извън границите на традиционната хармония и ритмични структури, допринася Живко Братанов, който е сред основоположниците на жанра в България. „Тази музика не може да се копира. На сцената ние представяме нашата индивидуалност, но същевременно намираме лесно общ език.“ – казва той.

Двамата пианисти канят за събитието в Пловдив Росен Захариев – Роко. Той свири на ударни, пиано и тромпет от дете. Учи в Софийското музикално училище, Ротердамската консерватория и музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън. В момента е активен участник в авангардната сцена у нас и в чужбина. Музикант, който експериментира със звук и тишина, както посочват организаторите. „Тромпетът е моят глас, а мелодията е песента, която минава през него.“ – споделя Роко.

Ден преди концерта – на 9 март от 14 ч. – Живко Братанов и Стивън Грю ще изнесат открит урок в НУМТИ „Добрин Петков“, в което е учил българският пианист. Директорът Нели Попова кани музикантите на среща с ученици и преподаватели.

След участието си в Пловдив, в края на март Стивън и Живко ще имат изява във Великобритания заедно с друг британски музикант – Адам Феърхол (пиано).

Проектът се реализира с подкрепата на Британския съвет за изкуство, Лондон, Великобритания. Партньори на събитието са Радио Пловдив, Община Пловдив и Jazz FM.