Певецът Васил Петров, цигуларят Мичо Димитров и живописката Юлиана Павлова с обща художествена изложба „Фантазия от багри и музика”

Певецът Васил Петров, цигуларят Мичо Димитров и живописката Юлиана Павлова с обща художествена изложба „Фантазия от багри и музика”

Цветове, форми и музика събират певецът Васил Петров, цигуларят Мичо Димитров и художничката Юлиана Павлова в общата си изложба „Фантазия от багри и музика”. Тя може да бъде разгледана до края на месеца в сградата на Европейския парламент у нас – Дома на Европа, на ул. „Г. С. Раковски” №124.

„Музиката и живописта са най-близките изкуства. В основата си те боравят с идентични тонове и полутонове”, обобщи събирателния елемент Васил Петров в интервю по Джаз ФМ радио. Юлиана Павлова добавя: „Събра ни нашето приятелство. Правим едно изкуство, което е общо – абстрактен реализъм”.

Във „Фантазия от багри и музика” Васил Петров ни поднася 24 графики, специално подготвени за това представяне. Той винаги е рисувал, но се е осмелил да покаже творбите си за първи път преди 10 години. „Мислех, че ако започна да излагам, ще изгубя интерес към рисуването заради респекта, който имам към големите художници. Но мои приятели-художници, сред които Панчо Малезанов, ме убедиха. Така преди десетина години направих първата си изложба – в галерия „Лукас” в Пловдив”, разказва Васил Петров.

Цигуларят Мичо Димитров споменава парадокса – като дете са смятали, че първият му талант е рисуването, а едва на второ място е музиката. Но той още от 6-годишен свири на цигулка, а вече има и пет художествени изложби. За инцидента, който го е върнал към първоначалната му страст, разказва: „Имах абцес на зъб и в продължение на месеци не можех да допра цигулката до лицето си. Тогава една приятелка се пошегува, че трябва да започна да рисувам, и дори ми подари хартия и бои”. Така вече три години той се изразява и с музика, и с картини. Иначе е завършил Музикалното училище в Пловдив, а след това – Държавната музикална академия. След няколко награди от големи конкурси, сред които „Чайковски” в Москва и „Фриц Крайслер” във Виена, учи при Ифра Ниман в Лондон, който в продължение на четвърт век подготвя плеяда български музиканти – сред тях е и Минчо Минчев. „Върнах се в България по покана на големия Добрин Петков като концертмайстор на Пловдивската филхармония в един от най-силните й периоди. Тогава започнаха да я наричат „Оркестъра на звездите”. После Добрин Петков си отиде и през 1988 г. ме поканиха като концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Холандското радио. Вече 26 години работя и живея там, от миналата година – като свободен артист”, разказа Мичо Димитров.

Юлиана Павлова се занимава с рисуване още от малка, а след това учи в Атина и в Националната художествена академия в София. Повече от 12 години живее в чужбина и излага творбите си предимно там – главно в Холандия, а през последните години – и в Дания. Следващата й изложба на 1 ноември ще открие принц-консортът на Дания.

В изложбата „Фантазия от багри и музика” можем да видим и скъпи на двама от участниците творби. Васил Петров представя свой портрет, нарисуван през 1983 г. от Иван Кирков, а Юлиана Павлова – дървени пластики, създадени от баща й Тодор Павлов – неин вдъхновител за изкуството. Самият той пък е бил повлиян от баща си – лекар, който в свободното си време рисувал. „Първите два портрета, които приятелят на родителите ми – големият художник Иван Кирков опита да направи, бяха неуспешни. Оказа се, че дори на него му убягнах като характер”, разказва Васил Петров. На творбата, която за първи път се излага публично сега, виждаме музиканта като волен и одухотворен щастлив младеж.

Своето желание за въздействие върху публиката тримата творци обобщиха така:
Васил Петров: „Да има удовлетворение, да има радост и положителни емоции. Да има духовно преживяване, което води към добро.”
Мичо Димитров: „Да донеса на хората някакво енергийно издигане към красотата и светлината.”
Юлиана Павлова: „Бих желала зрителите да излязат от залата с чувство на любов и красота.”

  • Интервюто с тримата творци ще можете да чуете днес следобед чрез бутона „Аудио”, а снимки от откриването на изложбата, както и на някои от произведенията – чрез бутона „Галерия” върху снимката към публикацията.

И още ще откриете на страницата на Васил Петров във фейсбук.

Утре Васил Петров ще изпълни в акомпанимента на Ангел Заберски песни от новия си албум „Васил”, както и обичани от публиката суинг, боса нова и поп песни в Rubaiyat-kitchen by Catch 'A Mak. На концерта с начален час 23 ще чуем класики като Fly me to the Moon, My Way, Feelings, Something и много други.