Петър Салчев представя нова концертна програма, вдъхновена от музиката на Грегъри Портър

Петър Салчев представя нова концертна програма, вдъхновена от музиката на Грегъри Портър

На Грегъри Портър, който преди дни за втора поредна година спечели награда „Грами“ за най-добър вокален джаз албум (Take Me To The Alley), е посветен новият проект на Петър Салчев. Изпълнена с дълбочина и красота музика, текстове с послание за забравени ценности, интимна и споделена вечер със свежо намигване към пролетния дух - премиерата на програмата, която вокалистът и преподавател Петър Салчев беше подготвил, се състоя в малкия, уютен пловдивски клуб Basquiat снощи. Съвсем естествено стана пренасянето на тази музика от САЩ още веднъж на българска сцена (Грегъри Портър беше в България през 2015 г.), но  този път се явява като основа за един различен поглед. Когато изкуството е поднесено без поза и имитация, то  позволява да бъде преживявано истински, което и направиха Петър Салчев (вокали), Йордан Тоновски (пиано), Христо Минчев (бас) и Александър Каменов (ударни).

Това беше концерт, който отваря сетивата. С огромна страст и професионализъм музикантите представиха единадесет песни на Грегъри Портър, аранжирани по нов начин, някои от тях по идеи на вокалиста, а версията на Slow Hot Wind беше в аранжимент на Йордан Тоновски. Красотата на Be Good, с която започна концертът, историята, разказана в Painted On Canvas, бяха примесени с импровизациите на музикантитие, блестящия талант на пианиста и хармонията между четиримата. Когато човек е с отворено сърце, може да усети как чрез магията на музиката се материализира един друг свят, а присъствието на Петър Салчев и богатата му вокална култура бяха достатъчни, за да запалят публиката по творчеството на носителя на „Грами“. Племенникът на Петър Салчев, около 3-годишно дете, беше отворило широко очи и много внимателно следеше случващото се  на сцената, нямайки все още обяснение с думи за това, което изпълваше клуба...

I Fall In Love Too Easily бе последната песен от проекта, след която публиката поиска продължение. По време на биса Петър Салчев се възползва да предаде и лично послание за богатството на българската народна музика. „Изкуството на Грегъри Портър е толкова влиятелно, защото има корени“, обясни вокалистът и добави: „Българската народна музика е способна да запали сърцата на хора по целия свят.“ Тогава Салчев запя част от „Що ми е мило“.

На сцената вчера в Пловдив преживяхме един различен прочит на музиката на Грегъри Портър, докосващо събитие, поднесено с вкус и отношение от Петър Салчев и неговите музиканти.

Снимка от концерта: Иван Андонов

Следващите концерти, на които Петър Салчев ще представи програмата си с песни на Грегъри Портър, ще се проведат в три поредни дни от 22 до 24 март в Плевен, Русе и Варна.