Петър Салчев и Мирослава Кацарова пеят за Коледа с оркестъра на Държавна опера – Пловдив. Мира представя предпразнично Cinema в Бургас

Петър Салчев и Мирослава Кацарова пеят за Коледа с оркестъра на Държавна опера – Пловдив. Мира представя предпразнично Cinema в Бургас

В навечерието на Рождество Христово най-красивите балади ще звучат на романтичен концерт на Петър Салчев. На събитието на 16 декември от 19 ч. в Дом на културата „Борис Христов” в Пловдив вокалистът ще бъде съпровождан от Оркестъра на Държавна опера – Пловдив с диригент Константин Добройков, а гост-вокалист е Мирослава Кацарова. One Ballad Night Symphony е концерт от проекта „Камерна сцена Пловдив” и представлява продължение в акомпанимента на симфоничен оркестър на серията джаз срещи на живо под заглавието One Ballad Night.

„Няколко мига светло съпреживяване. Откраднато време, в което да чуем душите си” – така Петър Салчев определя усещането на One Ballad Night Symphony. В програмата са включени някои от най-красивите баладични теми, като My Funny Valentine, How Deep Is the Ocean, Slow Hot Wind, Amapola. Петър Салчев откроява специалното звучене на концерта с думите: „Баладата е трудно изкуство – това е музика на наситените със съдържание паузи. То е другата инвенция в музиката: с малко изразни средства да казваш много. Когато подготвяхме проекта, за нас от съществено значение бяха и текстовете на тези песни, защото словесните им образи обогатяват още повече цялостното звучене и са също толкова красиви, колкото самите музикални теми.”

„One Ballad Night e проект, подготвен с много любов, с много смирение и призив за повече обич между хората. Това е основното послание на концертите ни и се надяваме публиката ни да бъде докосната. Музиката в One Ballad Night е на ръба на жанра – част от пиесите са джазови, има и теми от други жанрове. Но е сигурно, че зрителите ще чуят красива музика, поднесена с широко отворена душа и професионализъм”, допълва поканата за това събитие Петър Салчев. Като комплимент слушателите ще получат по чаша питие. Докато трае концертът, децата ще могат да се забавляват в „Стаята на Госпожа Опера”.

Два дни по-късно, на 18 декември, Мирослава Кацарова гостува в Бургас с проекта си Cinema. Вълнуващите мелодии от „Криле на желанието”, „Един мъж и една жена”, „Пина”, „Ново кино Парадизо”, „Говори с нея”, „Черният Орфей”, „Бразилия”, „Буена виста соушъл клуб” ще преобразят сцената на Кукления театър в Бургас и ще изпълнят пространството със звуци, които са изключително подходящ саундтрак на дългите зимни вечери преди Коледа. Мира ще пее в съпровода на Мирослав Турийски, Веселин Веселинов – Еко и Христо Йоцов. Преди началото на концерта те ще представят книгата, посветена на големия джаз музикант и техен приятел Румен Тосков – Рупето. Концертът е с начален час 19, а билети могат да бъдат закупени от касата на Операта в Бургас. Събитието е част от програмата All the Jazz, която от тази година представят в Бургас мениджърите на созополския арт клуб „Мишел”. Сред изпълнителите, които участваха в нея до момента, са Михаил Йосифов, Васил Спасов, Борис Таслев, Атанас Попов, ОМ и Мишел. Следващата среща е през януари с Funkallero.

Песните от проекта Cinema вече звучаха на няколко пъти в София. Те докоснаха и публиката в Пловдив, Варна, Бургас, Созопол и Лозенец. В студийна версия ще ги чуем в предстоящия албум на Мира.