Петото издание на „Джаз фест Казанлък“ ни среща с именити български музиканти и гости от Израел, Унгария, САЩ и Франция

Петото издание на „Джаз фест Казанлък“ ни среща с именити български музиканти и гости от Израел, Унгария, САЩ и Франция

„Джаз фест Казанлък“ ни посреща за пета поредна година. Фестивалът се провежда в рамките на традиционните за Казанлък „Празници в долината на тракийските царе“. Събитието ще се състои от 28 август до 1 септември и ще ни срещне с изкуството както на някои от най-добрите български джаз музиканти, така и с артисти от Израел, Унгария, САЩ и Франция. „Джаз фест Казанлък“ се осъществява с подкрепата на Община Казанлък, а Джаз ФМ радио е медиен партньор.

Преди седмица по Джаз ФМ разговаряхме с Надя Тончева - програмния директор на фестивала. В нашия ефир тя сподели какво я е мотивирало да се заеме с организацията на „Джаз фест Казанлък“: „Казанлък си е град с култура, най-вече историческа, но защо не и музикална. Ние имаме сериозни постижения в областта на всякакъв вид музика, не само в джаза. Спомням си много добре как ми дойде идеята преди 5 г. През 2015 г. бях поканена да изнеса концерт в Париж по повод Празниците на българската култура и експозицията в Лувъра. Голяма част от тази експозиция беше от музея в Казанлък. Тогава реших, че може би е удачно да помислим за един такъв фестивал.“

През последните години прави впечатление нарастващия брой на джаз фестивалите в България. Най-новият от тях се проведе в края на миналата седмица в Трявна. Надя Тончева си обяснява този интерес така: „Много е обяснимо, защото самият характер на музиката е такъв. Това е най-свободният тип музика и най-интелигентният тип музика може би. Ето че този тип аудитория припознава тези музикални събития и аудиторията все повече се увеличава. И което е много радостно – увеличава се сред младите хора, защото аз наистина от година на година виждам все повече млади хора, които идват горе на поляната до Тракийската гробница. Ние всъщност там правим фестивала – едно много красиво и мистично място.“

Един от основните акценти на „Джаз фест Казанлък“ тази година е участието на музиканти от Казанлък, които имат кариера извън България. Събитието им дава възможност те да се завърнат в родния си град и да представят таланта и музиката си, която международната сцена вече добре познава. Публиката ще се срещне с Красимир Щерев, който е майстор на баяна. Щерев живее в Австрия, преподава в Консерваторията в Мюнхен, а у нас ще изнесе концерт на 28 август заедно с вокалиста от Израел Авшалом Ариел. Дуото ще представи програма с изцяло експериментална музика. Специално за „Джаз фест Казанлък“ пристига Георги Моравски, който от дълги години живее в Мюнхен. На 29 август е неговият китарен концерт. Същата вечер Мирослава Кацарова ще изпълни своята нова концертна програма Electronic Summer, а на 31 август ще влезе в ролята на лектор по време на традиционното „Джаз кафе“. Темата, която Мира е избрала, засега остава тайна.

Петъчната вечер ще зарадва почитателите на музиката с концерт на Борислав Ясенов квартет. Флейтистът е роден в Пловдив, но от 25 г. живее в Казанлък. Той е доцент, преподавател по флейта и джаз в АМТИИ „Проф.Асен Диамaндиев“ - Пловдив. По време на „Джаз фест Казанлък“ ще изпълни своя авторска програма. След това е официалното откриване на „Празници в долината на тракийските царе“ с концерт на Диксиленд бенд към Оркестъра на въоръжените сили на САЩ в Европа. Тази музикална среща се осъществява със съдействието на Американското посолство.

По традиция програмният директор на „Джаз фест Казанлък“ Надя Тончева се включва с концертна изява във фестивала. Този път публиката ще я чуе на 31 август (събота) с програмата Old is Gold, в която ще звучат вечни песни, добре познати и обичани от всички. Надя Тончева споделя, че едва ли ще има слушател, който да не хареса подбора на репертоар. Музиката ще бъде изпълнена заедно с Ангел Заберски (пиано), Михаил Йосифов (тромпет) и пловдивските джазмени - Александър Леков (бас китара) и Кристиян Желев (барабани). Тъй като Надя Тончева твърди, че за нея е важно музикалното разнообразие на фестивала, публиката ще има възможност да чуе блус концерта на Soulfool Brothers Quintet, в който свирят музиканти от България и Унгария.

Заключителното събитие е концертът-матине Duality на дуото Петър Салчев (вокал) – Армел Дюпа (пиано), който ще се проведе в неделя в градината на Литературно – художествен музей „Чудомир“. Сред съпътстващите събития на „Джаз фест Казанлък“ са джем сешън, прожекция на филм, откриване на изложба и представяне на книгата на Владимир Гаджев „Джазът в България и българите в джаза“.

Информация за цялата програма на „Джаз фест Казанлък“ ще откриете тук. Интервюто на Таня Иванова с Надя Тончева може да чуете чрез бутона „Аудио“.