„Петя и вълкът“ от Прокофиев за най-младата публика на Европейския музикален фестивал

„Петя и вълкът“ от Прокофиев за най-младата публика на Европейския музикален фестивал

В първо събитие за деца Европейският музикален фестивал представя „Петя и вълкът“ от Сергией Прокофиев с ансамбъл Windart и артисти-балетисти от Държавния музикален и балетен център на 4 април в Националната художествена галерия. Двата спектакъла от 11 и от 14 ч. ще бъдат посетени от близо 300 деца от 1-во и 134-то СУ, както и от 38-о ОУ.

В „Петя и вълкът“ малчуганите проследяват забавната история за находчивия и добър Петя, който спасява животните от вълка, но и вълка от ловците. Децата ще получат като подарък книжка с текста на приказката.Чрез красивата музика на Сергей Прокофиев те ще опознаят основните инструменти в класическия симфоничен оркестър. Като част от образователния характер на концерта, в началото музикантите от квинтет Windart ще разкажат интересни факти за историята и възможностите на инструментите, а децата ще разберат как се произвежда звука. След това ще бъде представена музикалната приказка в аранжимент за духов квинтет на Йоахим Линкелман.

В основните герои от приказката на Прокофиев ще се превъплътят балетистите Ана Вуцова, Ивана Пъдпъдъкова, Йоанна Стоянова, Станислав Стефанов и Трайче Стойковски. Водещ и разказвач на концерта ще бъде Румен Григоров – също артист от ДМБЦ. Настоящият състав на Windart квинтет включва Мартин Павлов (флейта), Калин Панайотов (обой), Цветелина Найденова (кларинет), Габриела Томова (валдхорна) и Петър Стоянов (фагот).

Европейски музикален фестивал се организира от музикална агенция „Кантус Фирмус“. Съорганизатор е Министерството на културата, а фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.