Песенни реликви изпълнява Софийската филхармония в концерт с участието на „Космическите гласове на България”, оперни и фолклорни солисти

Песенни реликви изпълнява Софийската филхармония в концерт с участието на „Космическите гласове на България”, оперни и фолклорни солисти

 

Българският самобитен фолклор ще звучи в изпълнението на Софийската филхармония, женски народен хор „Космически гласове от България” и солисти, сред които Ина Кънчева (оперен вокал), Недялко Недялков (кавал), Пейо Пеев (гъдулка), Петьо Костадинов (гайда), Валери Димчев (тамбура). Под диригентството Ганчо Гавазов, концертът „Песенни реликви” ще се проведе на 28 март от 19 ч. в зала „България”. Творби, които са в основата на нашето културно наследство, ще чуем в уникален нов прочит, като всички аранжименти за оркестър са дело на млади творци – със собствен поглед и интересен ракурс към всяка композиция.

Концертът „Песенни реликви” ще представи най-ценното от българската музикална съкровищница. Това са песни, предавани от векове и запазени до днес. Те имат своя специфична символика и в миналото са изпълнявали строго определена функция във връзка с различни ритуали, обичаи и житейски събития. С претворяването на тези реликви Софийската филхармония създава нова форма, еднакво интригуваща както за дългогодишните ценители на народното ни творчество, така и за всички, жадни да открият музикалните ни корени.

Песни, като „Църна трънке” (хумористична песен от Северозападна България), „Сватбарска задявка” (добруджанска песен, разказваща за любовна задявка между двама млади), „Заспало е челебийче” (емоционална родопска любовна песен), „Стоянова песен” (тракийска народна песен, разказваща за мъж, който се завръща от дълъг път) и много други автентични песни от различни региони на страната ни, намират място в програмата. Ще ги чуем в обработки на Николай Кауфман, Стефан Мутафчиев, Генчо Генчев, Христо Тодоров, Георги Стрезов, Румен Бояджиев – син, Любомир Денев – младши, Стоимен Добрев и др.

На концерта на 28 март в зала „България” ще бъдат изпълнени и две произведения от Любомир Пипков и Панчо Владигеров, които големите български композитори са създали, вдъхновени от многоликия ни фолклор и неговата звучност. За тези две изпълнения на сцената ще излезе сопраното Ина Кънчева.

Билети могат да бъдат закупени в мрежата на Ticketplus, както и на касата на Софийската филхармония в зала „България”.