Песен на Йосиф Цанков и 11 джаз стандарта на срещата-концерт с Кралицата на джаза Лени Вълкова утре от 19 ч. в Литературен клуб „Перото“

Песен на Йосиф Цанков и 11 джаз стандарта на срещата-концерт с Кралицата на джаза Лени Вълкова утре от 19 ч. в Литературен клуб „Перото“

Лени Вълкова ще претвори емблематичната си песен „Тихо гасне тая вечер“ от Йосиф Цанков заедно с неговия внук Вили Стоянов на срещата-концерт на 4 септември в Литературен клуб „Перото“. Събитието е организирано от Джаз ФМ и НДК. Първата българска джаз певица ще разкаже за живота си, за утвърждаването и развитието на джаз сцената ни и ще изпълни общо 12 песни. Ще чуем джаз стандарти, популярни танцувални хитове и по-малко познати, но незабравими песни от 30-те до 50-те години на миналия век. На пианото ще бъде Калин Жечев. Входът е свободен.

Снимка: Фото „Кемилев“

През 1945 г., току-що постъпила в Консерваторията в класа на проф. Иван Попов, след конкурс Лени Вълкова е избрана за първа солистка на „Джаз Овчаров“ на Асен Овчаров и мигновено се превръща в звезда. „Запалвах ги!“ – така тя обясни в интервю по Джаз ФМ своето голямо въздействие върху публиката, която веднага се влюбва в нея.

Първата снимка като певица

На срещата-концерт във вторник ще чуем златните стандарти Night and Day от Коул Портър, All of Me от Джералд Маркс и Сиймор Саймънс, Kiss от Лайнъл Нюман и Хейвън Гилеспи. Лени Вълкова ще ни разчувства с баладите The Very Thought of You и I Know Why (And So Do You). С радостно настроение ще чуем танцувалните (I've Got a Gal in) Kalamazoo, Say "Si Si" и The Nickel Serenade, любими от репертоара на „Ендрюс систърс“. За мнозина това ще е първата среща на живо с рядко изпълняваната, но приказно нежна I'm in Love for the Last Time от репертоара на британската легенда Вира Лин, както и с една от неостаряващите кънтри песни от 30-те – Tumbling Tumbleweeds от Боб Нолан.

Снимка: фотограф-художник Петър Папакочев

Специален подарък за публиката ще бъде претворяването на емблематичната песен на Лени Вълкова – тангото „Тихо гасне тая вечер“ от Патриарха на песента Йосиф Цанков. За соло на тромбона ще излезе неговият внук Вили Стоянов. Песента е с текст на Надя Трендафилова – една от значимите авторки на детски пиеси и книги от средата на 40-те нататък.

С оркестъра на Борислав Григоров в Русе през 1958 г.

На пианото ще бъде Калин Жечев от Джаз формация „София“, член на „3oto“ и част от екипа на „Гласът на България“ по bTV.

Концерт в Хисаря, 1959 г.

Лени Вълкова е първата вокалистка на Оркестъра на Асен Овчаров, чийто основен солист до тогава е Александър Николов – Сашо Сладура. „С Асен Овчаров се работеше много лесно и едновременно с това – много трудно, защото той държеше на дисциплината, на това музикантите да репетират редовно, певицата винаги да присъства на репетициите.“ – разказа в интервюто по Джаз ФМ Лени Вълкова.

Асен Овчаров слага джаза в България на професионални основи – той първи създава нотни материали за пиесите на Глен Милър и Дюк Елингтън, с които свирят многобройните оркестри в страната.

Овчаров сформира първия професионален бигбенд, с него осъществява първия излъчван на живо по радиото джаз концерт, а също така и създава първия джаз клуб в София.

По-късно Лени Вълкова е солистка и на отделилия се от състава на Овчаров „Джаз на оптимистите“, чийто репертоар е с подчертано забавна насоченост. Често двата оркестъра се събират под диригентството на Асен Овчаров и със солистка Лени Вълкова и така изнасят концерти в София и в цялата страна.

Тя е солистка на прочутите неделни матинета в зала „България“ под диригентството на Борис Симеонов. По същото време в залата на БИАД свирят „Джазът на младите“ – второ издание, които канят Лени Вълкова за солистка.

Прочути са нейните изяви като част от триото „Трите Ел“ – първо Лени Вълкова, Люси Найденова и Леа Иванова със Сашо Сладура и с диригент Асен Овчаров, а след това – с Лиана Антонова вместо Люси Найденова и с диригент Христо Вучков.

Нейният път в музиката преминава в работа и с други оркестри под диригентството на Борис Ненков (който казва за нея, че е единствената певица, която, чула веднъж мелодията, на втория път може да я изпее), Димитър Ганев, Емил Георгиев, Стефан Кованов, Сашо Михайлов, Людмил Георгиев, Любомир Каролеев, Вили Казасян и мн. др.

На срещата-концерт с Лени Вълкова спомени от съвместната си работа сме поканили да разкажат вокалистките Лиана Антонова и Ани Пармакова, саксофонистите Димитър Симеонов, Емануил Манолов – Бадема и Цветан Русинов, тромпетистът Любомир Оджаков, тромбонистът Недко Трошанов, бендлидерът Ванко Пеев.

Ще присъстват и вдъхновявалите се от изкуството на Лени Вълкова вокалисти Мими Николова, Ахинора Куманова и Димитър Йосифов, както и потомката също на бежанци от Кукуш и близка приятелка Йорданка Христова. На видеостена ще покажем архивни материали, които ще ни върнат в епохата на създаването на професионалните основи на джаза ни. Записът ще бъде излъчен в предаването „Джаз истории“ по Джаз ФМ.

Гостите на събитието ще посрещнем с чаша био вино, произведено в регион от Европейската екологична мрежа „Натура 2000“ от Албена Симеонова – председател на Българска асоциация „Биопродукти“.

Снимките са от личния архив на Лени Вълкова и са специално предоставени за проекта „Джаз истории“. Основната снимка към публикацията е на фотограф-художник Петър Папакочев.