„Пендара“ на Женския пазар: стартиращи български фермери и занаятчии, нови продукти и гастрономически иновации

„Пендара“ на Женския пазар: стартиращи български фермери и занаятчии, нови продукти и гастрономически иновации

Среща със стартиращи български фермери и занаятчии, нови продукти, иновации на основата на националното ни гастрономическо наследство – за първи път тази нова концепция за фермерски пазар ще ни предложи „Пендара“ на Женския пазар на 12 октомври. В първото му издание се срещаме с над 50 основно стартиращи български фермери и занаятчии, но също така и с други производители на натурални храни. „Пендара“ ще стане редовно събитие, а организатори са общинското дружество „Пазари Възраждане“ и фондация LocalFood.bg. Джаз ФМ е медиен партньор.

„Пендара“ се провежда на Женския пазар в пространството между улиците „Симеон“ и „Св. Св. Кирил и Методий“ и ще бъде пореден елемент в утвърждаването на образа на най-старото софийското тържище като място за срещи и набавяне на всичко необходимо за живота, посочи в интервю по Джаз ФМ Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“. „Ние се стараем да направим нещо повече от един фермерски пазар. И в своята основа той е различен. Нашата политика е да подкрепяме стартиращите млади лицензирани фермери, които имат нужда от изява. Едновременно с това ще се опитаме да създадем атмосфера на преживяване, атмосфера на събитие, в която всички да се почувстват уютно и приятно.“

За участие, например, се е записала малката семейна ферма Green Living Farm, която предлага пъдпъдъчи яйца и уникална паста с тях. Ферма „Ярлово“ е производител на фермерски продукти от краве мляко, а фермерската мандра „Кеффа“ предлага продукти от овче и краве мляко. „Ангус кетъринг“ произвежда телешко месо и продукти от него, които обаче ще бъдат приготвяни на място. „Томконсерв“ е семеен производител на лютеници и зеленчукови пастети по стари селски рецепти, а ферма „Венец“ е фермерски кооператив, който ще предложи плодове и сокове. Във фермерските зони на пазара ще бъдат включени още производители на традиционни пестили, занаятчийски хляб с квас, мед и пчелни продукти, био вина и оцети и много др. Тахан от ивайловградското село Плевун и продукция на ферма от странджанското село Бродилово са сред предложенията към посетителите. Вкусната храна вероятно ще ви накара да включите тези точки от страната ни в своите туристически обиколки. Производителите ще предлагат продукцията си в три зони – „Плодове и зеленчуци“, „Млечни и месни“ и „Други храни и напитки“.

На „Пендара“ в събота ще можем и да хапнем на кулинарни щандове, където традиционна, световна, модерна и ориентирана към доброто здраве храна ще приготвят шеф-готвачи, един от които е любимият ни от екрана на bTV шеф Андре Токев. В „Ловци на храна“ той и сега обикаля цялата страна за автентични рецепти, интересни вкусове и непознати преживявания. Готвачите на пазара ще използват продукти, продавани от фермерите. Драгомир Димитров гледа в перспективата на следващите издания на „Пендара“ всяка събота: „Искаме всяка седмица да има различни изненади – веднъж да има споделяне на опит от Северозападна България. Представете си как баби от видинско правят традиционен специалитет, следващия път гостуват кулинари от Галата във Варна. Така автентични регионални издирени от нас рецепти ще бъдат представени пред публика, която ще види на живо резултата под формата на вкусни ястия. Хората ще си прекарат изключително приятно времето, споделяйки компанията на приятели и на другите, които са дошли на нашия пазар.”

През последните години обновеният Женският пазар започна да оформя своя нов облик на привлекателно място за пазаруване, разходки и срещи, като насища със своя дух целия район. „Женският пазар е едно от историческите места в София, едно от най-старите и живи места в града. Това е сърцето на нашата столица, което заслужава по-добра съдба. Приех каузата да преобразим това пространство, да върнем неговата слава на интересно място, което става с културни процеси – изложби, фестивали, фермерски пазари.” – описва концепцията на работата си като директор на „Пазари Възраждане“ Драгомир Димитров.

Ето как само един обект носи тази промяна. В центъра на Женския пазар отвори галерия „Сердика“, която през последните почти две години се специализира в излагането на съвременно изкуство. Това привлича многобройна публика, а изложбите стават все по-интересни. В момента там можем да видим произведенията на трима приятели – Стефан Петрунов, Соня Ковачева и J.PANK (Йордан Панков), които постоянно променят показаните творби в експозиция с развитие. Тя продължава до 18 октомври. Преди няколко дни поети от няколко страни изследваха Женския пазар и четоха свои стихове в галерията. По време на „Пендара“ там ще се проведе Академия за обучение на млади фермери.

В непрекъснати стъпки на развитие това пространство се връща на града, след като в продължение на дълги години бе отчуждено в непривлекателния си вид. „То бе изгубило и своята привлекателност, и своя смисъл. След ремонта смисълът е изпълването му със съдържание. Мисията на ръководството трябва да се свърже с това – районът да се цивилзова, да стане привлекателен, да се гледа на него като на градска територия с модерни символи.“ – описва визията си като ръководител Драгомир Димитров.

„Пазарите са средище за общуване на хората в градовете и районите. Те са създадени, за да могат хората да пазаруват, да се събират, да общуват, да говорят, да пият кафе и да обядват. Те са средище на общуването в градската култура и когато започнат да губят своята функция, това е притеснително за тях.“ – посочва Драгомир Димитров. Целта му е да превърне Женския пазар в привлекателно и притегателно място, в което хората да дойдат и да се чувстват добре. „Това е мисия и на ръководството, и на общността. Ние можем да създаваме условията, а хората ще го променят. Гледаме на пазара като на градска среда, имаме предвид и района около него – прекрасните сецесионни сгради, модерната за времето си архитектура…“ Така, за да създаде привлекателна среда на пазара, ръководството осигурява монтиране на модерно лед осветление и видеонаблюдение, завършва проект за разполагане на колонки за зареждане на електромобили, а в скоро време ще стартира онлайн платформа за поръчване и доставка по домовете и офисите на фермерски продукти.

Фермерски пазар „Пендара“ предвижда и малка арт зона, в която ще бъдат представени творчески изделия от естествени материали, но също така и натурална, ръчно приготвена козметика. Пространството ще бъде озвучено с музика, която ще бъде подбирана от екипа на „Дюкян Меломан“.

  • Повече можете да научите тук от интервюто на Светослав Николов с Драгомир Димитров – изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД. До разговора ще достигнете и чрез бутона „Аудио“.