Пати Остин със съвет към своите почитатели: „Не спирайте да се развивате!“

Пати Остин със съвет към своите почитатели: „Не спирайте да се развивате!“

Тъй като светът ни не е идеален, не можем да бъдем съвършени, но: „Не се обвинявайте за нещо, което не сте направили както трябва – поучете се, направете го по-добре следващия път. Не спирайте да се развивате!“ – посъветва Пати Остин своите почитатели във фейсбук разговор от Манила, където й предстоят два концерта. Тя цени всяка написана от нея нота: „Не пиша за нещо, което не ме е грижа. Така че всяка песен е дошла от душата ми.“ – и обича да насърчава младите таланти: „Ако имаш умение, трябва да го предаваш, трябва да споделяш наученото.” Любимо занимание в редките моменти, когато е за седмица у дома: да запали колата, да отиде в мола и да гледа филми, по 2 – 3 на ден.

Носителката на наградата „Грами“ Пати Остин ще пее за първи път в България с Оркестъра на Класик ФМ и Ангел Заберски брас асоциация на 17 май в Зала 1 на НДК, когато в почит към Ела Фицджералд ще представим богатството на нейното наследство. Тази програма Пати Остин вече изпълни с ред водещи американски състави, като най-скорошното й партньорство бе със Симфоничния оркестър на Сан Франциско.

„Важното е да се развиваме възможно най-много. Това е моето мото: „Не спирай да работиш върху себе си!“ Винаги полагайте усилия да ставате все по-добри! Живеем в свят, който не е идеален, така че не можем да правим всичко съвършено. Ще допускаме грешки, но така се учим, така ставаме по-добри. Не се обвинявайте за нещо, което не сте направили както трябва, не се срамувайте – поучете се, направете го по-добре следващия път. Не мислете, че ще спрете да се развивате. Не спирайте да се развивате до самия край!“ – съветва Пати Остин своите почитатели, когато в разговор на живо във фейсбук получава въпрос за житейското си кредо.

Пати Остин пее професионално вече 62 години, още откакто, 4-годишна, е представена за първи път на сцената от кръстницата си Дайна Уошингтън. Тогава в зала „Аполо тиътър“ Пати Остин изпява Teach Me Tonight. Нейният кръстник Куинси Джоунс я води на първо европейско турне с оркестъра си, когато тя е на 9-годишна възраст. Пати Остин има и голям композиторски талант. Тя е автор на соул баладите си I’ll Never Get Over You и Love’s Been Kind to Me Lately, с Нарада Майкъл Уолдън създава танцувалните фънк песни Do-Si-Doe-In’ и Why You Wanna Be Like That, както и романтичната Don’t Go Away, а с Бренда Ръсел написва и изпълнява извисяващата Between the Sun and the Moon. „Мразя този въпрос!“ – казва на шега Пати Остин в коментар на интереса на почитател за любимата си написана от самата нея песен. Усмихва се и продължава: „Ще ви кажа защо. Все едно да питате родител кое е любимото му дете! Ако създадеш песен, по правило я обичаш. Не пиша за нещо, което не ме е грижа. Така че всяка песен е дошла от душата ми.“

За собственото определение на звученето на музиката си с чувство за отговорност и удоволствие казва: „Надявам се, че е добро и ще става все по-добро!” За петте неща, без които не може, към храна, вода и въздух добавя „добри филми и добра музика“. Точно отдаването на магията на киното е любимото й занимание, разбираме от друг неин отговор – на въпроса какво обича да прави, когато е у дома: „Рядко съм вкъщи за повече от 2 – 3 дни, тъй като постоянно пътувам. Но ако се задържа за седмица у дома, паля колата, отивам в мола и гледам филми! Обичам да гледам по 2 – 3 филма на ден. Обичам да гледам филми!“

Създала поредица от хитови албуми, спечелила наградата „Грами“ и още много други отличия, Пати Остин постоянно разширява кръга на своята работа. Тя създава фондацията за наставничество „След мен“, с която насърчава идеята за споделяне на опита и житейската мъдрост. На въпрос какво още би искала да прави, освен да пее, Пати Остин отговаря: „Вече го правя – продуцирам. Работя по няколко проекта с други артисти. Опитвам се да извеждам на сцената все повече млади таланти. Много време отделям за работата си като преподавател и наставник. Ако имаш умение, трябва да го предаваш, трябва да споделяш наученото.” – съветва Пати Остин.

В подкрепа на своята ангажираност към развитието на млади таланти в навечерието на концертите си във Филипините певицата организира онлайн конкурс с награда – съвместно изпълнение. Победителката е Деми Фреско. Когато на пресконференцията Пати Остин я пита как се чувства, тя отговаря: „Супер! И супер притеснена!“ Певицата я успокоява: „Не се притеснявай. Забавлявай се! Нямаше да си тук, ако не не бе доказала, че тук ти е мястото. Това казвам на младите певици, които ще излизат на сцената за първи път – вие сте заслужили да сте тук. Наистина много хора се страхуват, но знайте – публиката нямаше да дойде, ако не искаше да ви слуша. Обичаш ли това, което правиш, ще докоснеш другите хора с него.“

Съветът на Пати Остин е точно това, което Франк Синатра казва на Тони Бенет и то позволява на младия наследник да се почувства за първи път у дома на сцената. В интервю за сп. „Билборд“ миналия август, 3 дни след като навършва 90 години, Тони Бенет разказва, че Франк ме у дал много важен съвет, благодарение на който той успява да изгради връзката си с публиката. По това време – през 1956 г., Тони Бенет е летният заместващ водещ на „Шоуто на Пери Комо“. Зад кулисите в „Парамаунт тиътър“ споделя на Синатра колко се страхува. „Не се страхувай от публиката, защото ако идват да те слушат, значи наистина те харесват. Те са твои приятели.“ – окуражил го Синатра. „Това беше голям урок, който получих от него и ми помага и до ден днешен. Обичам да карам хората да се чувстват добре. Това е в основата на всичко, което съм направил през годините.“ – обобщава Тони Бенет за мъдростта, дадена му от неговия много близък приятел. И още: Тони Бенет на 90: „Чувствам се благословен“.

В соловата си музика и в съвместните си изпълнения Пати Остин събира джаз, соул и фънк. И точно към такова богатство призовава мечтаещите за голямата сцена сега: „Разнообразявайте репертоара си! Научете се да пеете във всички жанрове, слушайте всякаква музика, бъдете космополитни в изпълненията си. Това ще е вашето дълголетие!“

  • Билети за концерта на Пати Остин на 17 май в Зала 1 на НДК се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в Билетния център на НДК и онлайн на Ticketsbg.com.