Пати Остин идва за концерт с Биг бенда и Оркестъра на Класик ФМ! Общо четирима носители на „Грами“ слушаме в цикъла „Музиката на Америка“

Пати Остин идва за концерт с Биг бенда и Оркестъра на Класик ФМ! Общо четирима носители на „Грами“ слушаме в цикъла „Музиката на Америка“

Великолепната Пати Остин ще пее за българските си почитатели! С изящно присъствие в музиката в рамките на пет десетилетия, бележитата певица ще представи музиката на Ела Фицджералд с Биг бенда и Оркестъра на Класик ФМ. Концертът на 17 май догодина в Зала 1 на НДК е част от новото издание на цикъла „Музиката на Америка“, който „Кантус Фирмус“ представя за седми път съвместно с фондация „Америка за България“. През този сезон в него са включени четири концерта в различни жанрове: джаз, класика и рок. За тях идват четирима носители на наградата „Грами“ – засега са обявени имената освен на Пати Остин, още на цигуларя Гил Шахам и на диригента Ричард Кауфман. От утре на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн на Ticketsbg.com, започва продажбата на абонаментни карти.

В годината, в която се навършва век от рождението на Ела Фицджералд, песните, които Първата дама на песента направи популярни, ще звучат на живо в България в изпълнението на Пати Остин. Кръщелница на Дайна Уошингтън и на Куинси Джоунс, през годините тя работи с великия продуцент, а сред дуетните й партньори са били Майкъл Джексън, Джеймс Инграм, Джордж Бенсън и др. Песните й са винаги на челните места на класациите, а със своя класически джаз албум Avant Gershwin от 2008 г. печели „Грами“. След седмици Пати Остин ще издаде пореден джаз албум със своите интерпретации на хитовете на Ела Фицджералд, след като представи For Ella през 2002 г. Певицата започна и серия от концертни участия като солист на симфонични оркестри (на Детройт, Балтимор, Финикс, Минеаполис, Орегон и др.) с програма с песните на Ела и на Дюк Елингтън. Част от това световно турне ще стане и България, за да се присъединим към музикалния свят, който на 25 април 2017 г. ще отбележи един век от рождението на Ела Фицджералд. Концертът на Пати Остин For Ella ще се състои на 17 май 2017 г. в Зала 1 на НДК с участието на Биг Бенда и Оркестъра на Класик ФМ радио.

По традиция цикълът „Музиката на Америка“ представя най-добрите изпълнители от света на класическата музика. След продължителни преговори с мениджмънта на великия цигулар Гил Шахам, най-сетне родната публика ще има възможност да го чуе на живо на 30 януари 2017 г. в зала „България“ заедно с Оркестъра на Класик ФМ. Шахам ще изпълни прекрасния Цигулков концерт от Бетовен под диригентството на Максим Ешкенази. Гил Шахам е признат за един от най-изявените цигулари на нашето време. Критиката и публиката се възхищават на неговата безупречна техника в съчетание с неподражаема топлина и богатство на звука. Носител на „Грами“ и обявен за „Инструменталист на годината“ от Musical America, той концертира по целия свят с всички водещи оркестри и диригенти. Шахам ще пристигне у нас с уникалната си цигулка Страдивариус „Графиня Полиняк“ от 1699 г.

Традиционно в цикъла „Музиката на Америка“ присъства и филмовият жанр. В предстоящия сезон от Холивуд ще гостува американецът Ричард Кауфман, който ще дирижира Оркестъра на Класик ФМ на 3 декември тази година в зала „България“. Кауфман отдава цялата си диригентска кариера на киното и телевизията. Още през 1984 г. той започва работа в музикалния отдел на филмовото студио „Метро Голдуин Майер“, а наскоро отбеляза 25-ия си сезон като главен диригент за филмови концерти на оркестъра „Пасифик симфъни“. Музикантът е дирижирал цикъла на Чикагския симфоничен оркестър CSO at the Movies и е носител на награда „Грами“ и на две номинации за „Еми“. Пред софийската публика той ще представи откъси от култовите ленти „Великолепната седморка“, „Недосегаемите“, „Закуска в Тифани“, „Мисията“ и най-новите „Междузвездни войни: Силата се пробужда“.

Нов елемент в „Музиката на Америка“ за предстоящия сезон е присъствието на рок концерт. За първи път в цикъла ще гостува легендарен американски изпълнител в този жанр, носител на „Грами“. Неговото име ще бъде обявено допълнително, но вече се знае, че в концерта ще участват и български поп-рок музиканти, както и трио от Оркестъра на Класик ФМ.

Продажбата на абонаментни карти за концертите от цикъла „Музиката на Америка“ започва от 1 септември на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. В абонамента са включени 3 концерта (3 декември, 30 януари и 17 май). Всички абонати могат да участват в томбола с награди – три двойни покани за концерта „Кино и класика 2“ на 28 октомври 2016 г. и три абонамента за цикъла. Томболата ще бъде изтеглена на 25 октомври в ефира на Класик ФМ радио. Работно време на касата: от понеделник до петък от 9:30 до 13:30 ч. и от 15 до 19 ч. Продажба онлайн: на Tickеtsbg.com.

На снимката: Пати Остин