Пат Матини с нов албум, в който интерпретира композиции на Джон Зорн

Пат Матини с нов албум, в който интерпретира композиции на Джон Зорн

Един от най-успешните китаристи в света - Пат Матини, издава нов албум на 20 май. Всъщност новото заглавие е интерпретация на записа на Джон Зорн Tap: The Book of Angels, Vol. 20 от поредицата на Зорн Masada Book Two. Този албум е първият проект, който по един или друг начин среща двамата артисти, считани за едни от най-иновативните музиканти на своето поколение. В проекта участва барабанистът Антонио Санчез, с когото Матини работи от дълги години. На всички останали инструменти свири самият Матини – китари, ситар, бас, клавишни, бандонеон, перкусии, флигорна и др.

Започнал през 90-те години на миналия век, Зорн написва 500 песни, вдъхновени от традиционната еврейска музика, които стават известни като двете части на Masada Book. Той изпълнява първите 300 песни от Book One с различни членове на ансамбъла Masada в продължение на десет години, преди да напише 300 нови композиции за Book Two в рамките само на три месеца. През последните осем години песните от Book Two са записани като отделни албуми в серия, озаглавена The Book of Angels, от звездна група музиканти, сред които Masada Quintet, Masada String Trio, Medeski Martin & Wood и Марк Рибо. За записа на Матини Джон Зорн казва: "Пат, разбира се, е жива легенда — една от онези редки светлини във вселената. Невероятните му умения и всеотдайност, неуморна енергия и фокус, въображение и безкрайно любопитство са го отличили като един от най-великите музиканти на планетата." и продължава: Tap е витрина на забележителното въображение и техника на Пат, неговата страст и любов към света. Без значение за кой път слушам този запис, ме залива същото усещане за бодрост и живот като първия път."

Пат Матини, който наскоро спечели своята двадесета награда "Грами", добавя: "Възхищавам се на Джон Зорн още от края на 70-те и следя неговата невероятна кариера стъпка по стъпка. Преди няколко години след като той се свърза с мен, за да напиша няколко бележки за една от публикациите му за Arcana, Джон и аз започнахме разпалена имейл комуникация (колкото и да е трудно за вярване, никога не сме се срещали през годините). Споменах, че следя неговата серия Book Of Angels от самото начало и почувствах, че мога да допринеса с нещо уникално към колекцията. С ентусиазираното насърчение от негова страна той ми даде някои предложения за това кои мелодии са все още незаписани и взех тези, които ми проговориха. През следващата година в почивките от турнето, ги записах една по една в домашното ми студио, когато имах време и възможност."

Съдържание на албума:

1. Mastema
2. Albim
3. Tharsis
4. Sariel
5. Phanuel
6. Hurmiz

Албумът Tap: The Book of Angels, Vol. 20 на Пат Матини ще бъде на музикалния пазар от "Орфей мюзик", изключителен лицензиант на Warner Music International.