Пандемията не успя да сломи духа на жителите на Ню Орлиънс, които празнуват „Марди гра“ по нов начин

Пандемията не успя да сломи духа на жителите на Ню Орлиънс, които празнуват „Марди гра“ по нов начин

Още през ноември миналата година беше официално оповестено, че заради кризата с коронавируса няма да се състоят празненствата, част от прочутия карнавал „Марди гра“ в Ню Орлиънс. Те обикновено продължават около цял месец, като този път карнавалният сезон трябваше да започне на 6 януари. В буквален превод от френски „марди гра“ означава „мазния вторник“ - деня преди началото на Великденските пости, който е днес (16 февруари). Според някои източници първото издание на „Марди гра“ в Ню Орлиънс е малко след създаването на града през 1718 г., дългогодишна традиция, която е станала емблематична за едно от най-притегателните места в САЩ.

Снимка: Erika Goldring (Getty Images)Снимка: Erika Goldring (Getty Images)

Извънредната ситуация с пандемията не успя да сломи духа на жителите на Ню Орлиънс и тази година те намериха оригинален начин да сплотят общността, да се погрижат за празничното усещане и настроение, без да застрашават здравето си, спазвайки социална дистанция. Идеята тръгва от Меган Джой Будро, която сякаш на шега публикува кратък текст в Twitter, с който призовава своите съграждани да преобразят атмосферата наоколо и да украсят своите къщи за празника. Идеята е приета с голям ентусиазъм и намира хиляди последователи.

Снимка: Erika Goldring (Getty Images)Снимка: Erika Goldring (Getty Images)

Още преди две седмици много постройки из целия град вече са със специална декорация. Междувременно чрез дарителски кампании са събрани средства, за да се наемат артисти, които да работят по дизайна и монтажа. Това коренно променя атмосферата и облика на Ню Орлиънс и вдъхва надежда на неговите жители, че са все така сплотени, особено във време на тежко изпитание каквото е пандемията. Според местните хора поставянето на подобни декорации ще продължи и след като карнавалът се завърне в пълния си блясък.

Снимка: Erika Goldring (Getty Images)Снимка: Erika Goldring (Getty Images)

„Толкова е в стила на Ню Орлиънс да вземе една лоша ситуация и да я превърне в положителна.“ – казва Кели Старет за The New York Times. Тя работи професионално по украсата на карнавала вече 34 г. „Ние няма да имаме парад. Добре, но ще декорираме къщите и ще намерим начин да наемем професионалисти и да съберем пари за благотворителност. Това казва много за устойчивостта на хората в този град.“ – допълва още тя.

„За мен най-интересното покрай карнавала е, че той се организира абсолютно на частни начала. Градът няма никакво участие.“ – споделя фотографката и операторка Блага Дитроу, която през 2013 г. засне документалния филм „Истински истории от „Марди гра“ или „Как да приготвите карнавал в града на джаза“. По време на нашия телефонен разговор от 2016 г. Блага обясни, че хората в Ню Орлиънс се грижат за всичко – от забавлението до почистването след преминаването на парадите и останалите след тях нахвърляни гердани, монети и всякакви други подаръци. Случващото се по организацията е нагледен пример за огромната роля и силата на общността. „Самочувствието на хората в града е такова - да се поддържат, някак много ревностно пазят традициите си и затова и музиката там толкова много се е съхранила.“ – допълва режисьорката.

Истински истории от Ню Орлиънс и карнавала „Марди гра“ с българската фотографка и режисьорка Блага Димитрова

През 2012 г. в ефира на Джаз ФМ ви срещнахме с барабанистката Бояна Траянова, която живее в Ню Орлиънс от 1995 г. насам. Тя заминава за САЩ едва 9-годишна – през 1990 г., и е убедена, че именно Ню Орлиънс е нейното място. „Много е весело тук, хората много обичат да се забавляват. Има фестивали и всяка година празнуваме карнавала „Марди гра“. В рамките на две седмици се провеждат много тържества, танцува се по улиците, има паради и навсякъде се свири много музика.“ – разказа Бояна в нашия ефир. Тя споделя още, че хората в Ню Орлиънс много обичат джаза и се опитват да съхранят музикалната си традиция.

Българска барабанистка в града, където навсякъде се слуша музика