Пако де Лусия получи посмъртно „Латино Грами”. Сред другите наградени: Чик Къриа, Пакито Д’Ривера, Мария Рита, Мариза Мончи

Пако де Лусия получи посмъртно „Латино Грами”. Сред другите наградени: Чик Къриа, Пакито Д’Ривера, Мария Рита, Мариза Мончи

За издадения посмъртно албум Canción Andaluza Пако де Лусия бе отличен с наградата „Латино Грами” в категориите „Най-добър албум” и „Фламенко албум”. Съпругата му Габриела Караско каза: „С този последен свой проект той ни остави голям дар – да чувстваме. Той също така отвори път към света на музиката на Испания.” Canción Andaluza излезе на 29 април – два месеца след смъртта на музиканта, който си отиде от този свят, свирейки на плажа пред децата си, на 25 февруари.

Чик Къриа и Пакито Д’Ривера получиха равен брой гласове и, съответно, по едно грамофонче, за най-добър латино джаз албум: пианистът – за The Vigil, а саксофонистът-кларинетист – за Song For Maura. В тази категория бе номиниран и Normas на Снежната сова – Хуан Гарсия-Херерос, записан с Александър Владигеров и Стоян Янкулов – Стунджи. За най-добър албум с популярна бразилска музика наградата за Verdade, Uma Ilusão получи Мариза Мончи. Също обичаната от ефира на Джаз ФМ Мария Рита заслужи „Латино Грами” за най-добър самба албум за Coração A Batucar. Каетано Велосо спечели грамофонче за най-добра бразилска песен за A Bossa Nova É Foda. Миналата година той бе отличен като „Личност на годината”. Пласидо Доминго бе награден за най-добър класически албум за новия си проект с музика на Верди. Колумбийският певец Хуанес спечели за най-добър поп/рок изпълнител.

Паралелно с музиката, основен акцент на 15-та церемония по връчването на наградите „Латино Грами” бяха политическите послания. Церемонията започна с реч на президента Барак Обама, който във видеовръзка от Белия дом съобщи повече подробности за плана си в подкрепа на имигрантите. Речта му е била посрещната с възторг в залата. Според плана на държавния глава, за който има ниска обществена подкрепа, няма да бъдат депортирани нелегалните имигранти, чиито деца са се родили в Съединените щати и са американски граждани. Мярката засяга около 5 милиона души, има временно действие и може да бъде отменена от следващия президент.

Основна новина за церемонията по връчването на „Латино Грами” тази година беше натискът на организаторите да не позволяват политически изявления от сцената или зад кулисите. Изпълнителите са били специално предупредени да не изразяват своите политически и обществени пристрастия в благодарствените си изказвания, а журналистите – да не задават на музикантите чувствителни въпроси. И творци, и журналисти не се съобразиха.

Лила Даунс, която с Нина Пастори и Соледад получи „Латино Грами” в категорията „Най-добър фолк албум” за съвместния Raíz, посвети наградата на 43-мата ученици, които бяха отвлечени в Мексико. „Ще продължим напред и ще въздадем правосъдие”, каза тя. На въпрос за провежданата от американското правителство политика Лила Даунс отговори: „Живеем в трудни времена и правителството не реагира достатъчно активно на случаите на отвличания на хора на различни места в света”. В памет на отвлечените ученици, за своето изпълнение Residente (Рене Перез от Calle 13) излезе на сцената с тениска с надпис Ayotzinapa 43 missing. Пред медиите той каза: „Помолиха ме да не говоря за това. Но не е задължително да съм политик, за да мога да говоря. Това е част от мисията ни като творци”.

На снимката: Хуанес на сцената на „Латино Грами” тази нощ. Източник: LatinGrammy.com.