Отличеният с Европейска награда за литература през 2013 г. роман „Резервен живот” на Лидия Димковска, беше издаден на български език

Отличеният с Европейска награда за литература през 2013 г. роман „Резервен живот” на Лидия Димковска, беше издаден на български език

Излезе от печат „Резервен живот”, романът, с който македонската писателка Лидия Димковска заслужено спечели Европейска награда за литература 2013!

„Резервен живот“ (изд. „Колибри“, превод: Божидар Манов, цена: 20 лв.) е разказ за поразителната съдба на сестрите Сребра и Злата, сиамски близначки, чиято голяма житейска мечта е да бъдат разделени. Повествованието въвежда сложни исторически и психологически превратности от 80-те години на миналия век до наши дни, по времето и след разпада на Титова Югославия. Авторката умело сплита теми и мотиви като отстояването на правото на идентичност, сбъднатите пророчества, тежкото бреме на вината, семейните ценности и традиции, нищетата на духа, дегизирана като социална бедност. Покъртителна лична история, през която отеква голямата тема за равносметката след политическото разделяне на бившата федерация.

Лидия Димковска е от поколението млади писатели, които обновяват македонския роман през последните 10 – 15 години. Родена е в Скопие (1971), където учи и завършва общо и сравнително литературознание в университета „Св. Св. Кирил и Методий”. Има докторска степен по румънска филология от университета в Букурещ. Сега живее и работи в Словения. Публикувала е 4 книги с поезия и два романа. „Резервен живот” е втората й книга, издадена в България след романа „Скрита камера” (2010). Произведенията й са преведени на повече от 20 езика.

Премиерата на романа „Резервен живот” ще се състои на 19 май от 19 часа на сцената на Пролетния базар на книгата в НДК. Водещ: Светлозар Желев, Директор на Националния център за книгата. Авторката ще бъде представена от Кремена Димитрова.