От звуците на София четирима музиканти създават саундтрака на града

От звуците на София четирима музиканти създават саундтрака на града

Дочути като фон, звуците на града създават мимолетни усещания – човешката реч, песента на птиците, пръските на фонтаните, шума на машините. Чути от четирима музиканти, тези звуци се превръщат в изкуство. Рут Колева, Мартен Роберто, Венцислав Сейчев от „Ъпсурт“ и SAVA от Camp Sessions ни канят на първата у нас аудио изложба – „Саундтракът на София“. От 8 до 14 октомври тя е представена в Централна минерална баня с работно време в делничните дни от 17 до 21 ч., а в събота и неделя – от 12 до 21 ч. В нея чуваме града чрез тяхното усещане за него. Но София ще бъде претворена и в музиката им – всеки от четиримата ще включи записаните звуци в две свои авторски песни, а те след това ще бъдат представени на улични партита.

„Шумът на фонтаните пред Народния театър ми е любим градски звук – успокоява ме. Това е много приятно място, много вдъхновяващо“, казва Рут Колева, която събира своите звуци там и в района на площада при паметника на Патриарх Евтимий. Мартен е щастлив, че София е град, в който може да се чуе песента на птичките: „Има много природа“, отбелязва той, докато обикаля с микрофона около НДК. SAVA избира един от символите на София – Триъгълника на религиите – района около „Св. Неделя“, католическата катедрала „Св. Йосиф“ и джамията „Баня Баши“. Венцислав Сейчев записва около Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Организаторите канят софиянци да се включат в проекта – всеки може да изпрати своя звук на сайта на Philips CitiScape. Песните ще бъдат пуснати за свободно теглене в интернет, а минувачите ще се натъкват на тях и чрез знаци и стикери в съответния регион. Повече – на фейсбук страницата на „Саундтракът на София“ чрез банера вдясно от публикацията.

Снимки: Philips CitiScape.