От Синатра и Холивуд до Бах и Моцарт – очакват ни нови силни сезони на „Музиката на Америка“ и Европейския музикален фестивал с Оркестъра на Класик ФМ, Джошуа Бел, Шломо Минц, Ина Кънчева, Мила Георгиева и много други

От Синатра и Холивуд до Бах и Моцарт – очакват ни нови силни сезони на „Музиката на Америка“ и Европейския музикален фестивал с Оркестъра на Класик ФМ, Джошуа Бел, Шломо Минц, Ина Кънчева, Мила Георгиева и много други

Хитовете на Франк Синатра, музиката на Холивуд, песни от мюзикъли на „Пиксар“, традиционната американска музика и концерт-изненада – това са акцентите в новия сезон на цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Диригенти и солисти на Оркестъра на Класик ФМ ще са прочути български и американски музиканти. В Европейския музикален фестивал, организиран от „Кантус Фирмус“, ще чуем изявените Джошуа Бел, Шломо Минц, Ина Кънчева и Мила Георгиева. Продажбата на абонаментни карти с 10% отстъпка от цените на билетите започва от 1 септември, като за меломаните са предвидени и специални подаръци.

„Музиката на Америка“ започва на 14 ноември с честване на вековния юбилей от рождението на Франк Синатра. Негови големи хитове Оркестърът на Класик ФМ под диригентството на Григор Паликаров ще представи със солиста Сал Вивиано. С музика от филмите „Междузвездни войни“, „Хари Потър“, „Пурпурен цвят“, „Челюсти“, „Моята седмица с Мерилин“ и много други ще продължим на 30 януари, когато оркестърът ще бъде воден от диригента от САЩ Конрад Поуп. На 28 февруари продължаваме с песни от прочути мюзикъли на студиото „Пиксар“. Под диригентството на Максим Ешкенази и с HD прожекция на големия екран в Зала 1 на НДК ще чуем теми от „Играта на играчките“, „Колите“, „Таласъми ООД“, „Търсенето на Немо“, „Рататуй“ и други. На 10 март ще слушаме откъси от операта „Порги и Бес“ и песни на Джордж Гершуин, както и госпъл музика и спиричуъли. Специални гости са диригентът Андре Джей Томас и солистите Нагуанда Нобълс и Бен Полайт. В това събитие се включва и Хорът на Класик ФМ радио с диригент проф. Теодора Павлович.

В Европейския музикален фестивал от 28 март до 26 май ще слушаме четири концерта, в които солисти са цигуларите Джошуа Бел, Шломо Минц и Мила Георгиева, както и сопраното Ина Кънчева. Те ще представят творби на Бах, Чайковски, Бритън, Хайдн, Моцарт, Бетовен, Брух, Масне, Тартини, Равел и Сен-Санс. Диригенти на Оркестъра на Класик ФМ са Шломо Минц, Георги Димитров и Максим Ешкенази, а партньор в камерния концерт на Мила Георгиева ще е пианистът Петър Петров.

Три години след първото си, запомнящо се гостуване у нас, Джошуа Бел се завръща с голям концерт в зала 1 на НДК на 13 май 2016 г. През февруари 2013 година цигуларят изнесе забележителен концерт в София, за който билетите бяха продадени цял месец преди събитието. Поради интереса на публиката, генералната репетиция за концерта също бе проведена в присъствие на публика, изпълнила до крайност зала „България“.

Без съмнение, Джошуа Бел е един от най-прочутите цигулари на своето време. Неговата сценична енергия, страст и разностранни музикални интереси са почти несравними в света на класическата музика. Той дебютира на 14 години с Оркестъра на Филаделфия под диригентството на Рикардо Мути. Днес 47-годишният цигулар е концертирал с почти всички водещи симфонични оркестри и диригенти по света. През 2011 г. той бе определен за Музикален директор на реномирания британски ансамбъл Academy of St Martin in the Fields (гостувал в Европейския музикален фестивал тази година). Ексклузивен артист на Sony Classical, Джошуа Бел е записал повече от 40 албума, отличени с престижните награди „Грами“, Mercury, „Грамофон“ и Echo Klassik. Джошуа Бел свири на уникална цигулка Страдивариус от 1713 г. Gibson ex Huberman, която има забележителна история.

На 28 март новото издание на Европейския музикален фестивал ще бъде открито от друга голяма цигулкова звезда – Шломо Минц, вече добре познат на българските меломани. Той ще влезе в ролята на солист и диригент с програма от творби на Йохан Себастиан Бах, Чайковски и Бритън.

Другите два концерта от цикъла също ще зарадват почитателите на първокласната класическа музика. Специално за фестивала очарователната певица Ина Кънчева подготвя нов проект заедно с Хора на софийските момчета и младежи, ръководен от Адриана Благоева. Те ще изпълнят арии и хорове от творби на виенските класици Хайдн, Моцарт и Бетовен в съпровод на Оркестъра на Класик ФМ радио и под диригентството на Георги Димитров. Концертът се посвещава на 260 години от рождението на Моцарт.

В четвъртия концерт от цикъла софийската публика за първи път ще може да чуе цигуларката Мила Георгиева в камерна програма. Всяка година тя участва в цикъл от камерни концерти в Щутгарт, където е концертмайстор на Радиосимфоничния оркестър. След огромния успех на камерните й концерти във Варна (2013 г.) и Пловдив (2014 г.), сега цигуларката ще свири и за столичани, а неин партньор на пианото ще бъде Петър Петров.

Абонаментни карти с 10% отстъпка от цените на билетите се продават на Ticketsbg.com, а от утре – и на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работното й време е от 9:30 до 13:30 и от 15 до 19 часа от понеделник до петък. Първите 50, закупили на каса абонаменти и за двата цикъла, веднага получават специален подарък – книга от издателство „Бард“. От утре на касата на „Кантус Фирмус“ ще се продават билетите и за два специални концерта с Оркестъра на Класик ФМ – на Летиция Морено (16 октомври) и Ричард Клайдерман (7 декември). По 10 билета за двете събития ще са подарък за абонатите на циклите. Закупилите абонамент за „Музиката на Америка“ участват в томбола за билети за концерта на Ричард Клайдерман, а сред абонатите на Европейския музикален фестивал ще бъдат изтеглени имената на получателите на безплатни билети за изявата на Летиция Морено. Тегленето на двете томболи ще бъде в ефира на Класик ФМ съответно на 12 ноември и 12 октомври. За участие в тях е нужно да попълните анкетна карта. Билети за концертите на Ричард Клайдерман и Летиция Морено се продават също онлайн на Ticketsbg.com.

Натрупала още международни успехи и признание, Летиция Морено се завръща у нас за концерт с Оркестъра на Класик ФМ

„Музиката на Америка“

14 ноември 2015 г., зала „България“, 19:30 ч.
PERFECTLY FRANK – A CENTURY OF SINATRA
100 години от рождението на ФРАНК СИНАТРА
Солист: САЛ ВИВИАНО, вокал (САЩ)
Оркестър на Класик ФМ радио
Диригент: ГРИГОР ПАЛИКАРОВ
Цени на билети: 15, 20, 25, 30, 35, 40 лв.

30 януари 2016 г., зала „България“, 19:30 ч.
HOLLYWOOD COMES TO SOFIA
Оркестър на Класик ФМ радио
Диригент: КОНРАД ПОУП (САЩ)
Програма: музика от филмите „Челюсти“, „Междузвездни войни“, „Хари Потър“, „Отвъд Африка“, „Пурпурен цвят“, „Моята седмица с Мерилин“ и др.
Цени на билети: 15, 20, 25, 30, 35, 40 лв.

28 февруари 2016, НДК, зала 1, 19:30 ч.
PIXAR IN CONCERT (с HD прожекция)
Оркестър на Класик ФМ радио
Диригент: МАКСИМ ЕШКЕНАЗИ
Програма: „Играта на играчките“, „Колите“, „Таласъми ООД“, „Търсенето на Немо“, „Рататуй“ и други
Цени на билети: 20, 25, 30, 40, 50, 60 лв.

10 март 2016 г., зала „България“, 19:30 ч.
SOUL OF AMERICA
Солисти: НАГУАНДА НОБЪЛС – сопран, и БЕН ПОЛАЙТ – бас баритон, (САЩ)
Оркестър на Класик ФМ радио
Хор на Класик ФМ радио с диригент проф. Теодора Павлович
Диригент: АНДРЕ ДЖ. ТОМАС (САЩ)
Програма: откъси от операта „ПОРГИ И БЕС“ и песни от Джордж Гершуин, госпъл и спиричуъли
Цени на билети: 15, 20, 25, 30, 35, 40 лв.

Цени на абонаментни карти за цикъла „МУЗИКАТА НА АМЕРИКА“: 58, 77, 96, 117, 141 и 162 лв.

 

Европейски музикален фестивал

28 март 2016 г., зала „България“, 19:30 ч.
ШЛОМО МИНЦ, цигулка
(солист и диригент)
Оркестър на Класик ФМ радио
Програма: Й. С. Бах: Концерти за цигулка №1 и №2
П. И. Чайковски: Серенада за струнни
Б. Бритън: Simple Symphony
Цени на билети: 15, 20, 25, 30, 35, 40 лв.

20 април 2016 г., зала „България“, 19:30 ч.
ИНА КЪНЧЕВА, сопран
Хор на софийските момчета и младежи с диригент Адриана БЛАГОЕВА
Оркестър на Класик ФМ радио
Диригент: Георги Димитров
Програма: Й. Хайдн, В. А. Моцарт, Л. В. Бетовен
Цени на билети: 15, 20, 25, 30, 35, 40 лв.

13 май 2016 г., НДК, зала 1, 19:30 ч.
ДЖОШУА БЕЛ, цигулка
Оркестър на Класик ФМ радио
Диригент: МАКСИМ ЕШКЕНАЗИ
Програма: М. Брух: Концерт за цигулка
Ж. Масне: Медитация от „Таис“
Цени на билети: 20, 30, 40, 50, 60, 70 лв.

26 май 2016 г., зала „България“, 19:30 ч.
МИЛА ГЕОРГИЕВА, цигулка
ПЕТЪР ПЕТРОВ, пиано
Програма: Дж. Тартини: Соната „Дяволски трилери“
Л. В. Бетовен: Кройцерова соната
М. Равел: Соната in G
К. Сен-Санс: Интродукция и рондо капричиозо
Цени на билети: 12, 15, 20, 25, 30, 35 лв.

Цени на абонаментни карти: 57, 77, 100, 122, 145 лв., 167 лв.

На снимката: Крий Керико и Оркестърът на Класик ФМ под диригентството на Роб Фишер в концерта „Ню Йорк на Бърнстейн” от цикъла „Музиката на Америка“ през февруари. Богата фотогалерия можете да разгледате тук.