От ежедневието на българина към концертните зали – първите образци на народното творчество като изкуство в спектакъла „Фолклорни класици“ на ансамбъл „Филип Кутев“

От ежедневието на българина към концертните зали – първите образци на народното творчество като изкуство в спектакъла „Фолклорни класици“ на ансамбъл „Филип Кутев“

Най-значимото от българския фолклор от периода на съхраняването му и развитието му като сценично изкуство представя за първи път в един спектакъл ансамбъл „Филип Кутев“ съвместно с ученици от Националното училище за танцово изкуство. Концертът „Фолклорни класици“ ще се проведе на 26 септември от 20 ч. в Зала 1 на НДК. Джаз ФМ е медиен партньор.

В историческата фолклорната панорама са включени произведения, създадени от основаването на ансамбъл „Филип Кутев“ през 1951 г. до средата на 80-те. „Това са образци от най-доброто, сътворено за състава през периода на съществуването му.“ – обясни в студиото ни композитора Георги Андреев – заместник-директор на ансамбъла. В репертоара са произведения на Филип Кутев, Маргарита Дикова, Кирил Дженев, Живка Клинкова, Иван Кавалджиев, Йордан Янакиев, Михаил Йорданов, Красимир Кюркчийски и др. „Подбрали сме най-любимите и обичани от публиката песни, танци и инструментални изпълнения като „Шопско хоро“ от Красимир Кюркчийски, „Ръченик с шиници“ на Живка Клинкова и Кирил Дженев, „Сватбарска ръченица“, „Шопска сюита“, „Момински пролетни игри“, „Еркечки танци“. Те винаги се приемат много топло.“ – сподели Георги Андреев непреходната любов на публиката към фолклорните класики.

Тази панорама отразява съхраняването на наследството ни чрез пренасянето на фолклора от селските мегдани в концертните зали вече като сценично изкуство. „За мен лично основната и най-главна заслуга на Филип Кутев е, че той възражда българския фолклор от селски тип. През 30-те и 40-те години на миналия век той е бил на път да се изгуби. Тогава Филип Кутев тръгва като пионер по селата, от село на село, да издирва носителите на този фолклор и да записва съответните образци. Ако не беше той, едва ли щяхме да познаваме българския фолклор, както го познаваме днес.“ – каза Георги Андреев.

Концертът-спектакълът „Фолклорни класици“ на ансамбъл „Филип Кутев“ ще представи развитието на фолклора като изкуство още от началото на самия преход от бита и ежедневието на хората към сцената. „От тези произведения лъха възрожденска атмосфера. Когато са създавани, авторите им са били пионери – не е имало от кого да се учат и кого да гледат. На практика това е основополжническа дейност. Автентичният селски фолклор се поставя на сцена, преработен, за да стане сценично изкуство. Винаги ми прави впечатление тази непосредственост и виталност, които са в мелодиите и движенията.“ – така Георги Андреев описа процеса на претворяване на традицията, който ще проследим чрез произведенията в спектакъла. Те носят мъдростта, която ни води напред и я споделят със света. От създаването си до днес ансамбъл „Филип Кутев“ е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, в Европа, Азия, Африка и Америка.

Общо над 120 души ще са на сцената за концерта-спектакъл „Фолклорни класици“. Освен пълния състав на ансамбъл „Филип Кутев“ – инструменталисти, танцьори и певци, участват и талантите от отдел „Български танци“ на Националното училище за танцово изкуство в София. Досега продукцията е представяна само веднъж – в началото на лятото в Бургас. Събитието на 26 септември ще бъде софийската премиера. Билети могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim и на касите на НДК. Деца до 10-годишна възраст могат да гледат безплатно без запазено място.

Организатор на концерта-спектакъл „Фолклорни класици“ на ансамбъл „Филип Кутев“ е продуцентска компания „Старата България“. Джаз ФМ е медиен партньор.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с композитора Георги Андреев – заместник-директор на ансамбъл „Филип Кутев“.

Източник на снимките: сайтът на ансамбъл „Филип Кутев“.