От архива на Пол Макартни: на 2 октомври излизат нови версии на албумите Tug of War и Pipes of Peace

От архива на Пол Макартни: на 2 октомври излизат нови версии на албумите Tug of War и Pipes of Peace

Култовите албуми на Пол Макартни Tug of War и Pipes of Peace излизат в нови версии на 2 октомври от Concord Music. Те ще съдържат множество допълнителни материали, а първият от тях ще е и изцяло ремиксиран от оригиналните работни ленти. Платинените албуми на бившия бийтълс са неговите най-успешни солови проекти. Те са продуцирани от тогавашния майстор на хитове Джордж Мартин и включват интересни сътрудничества с музиканти от ранга на Стиви Уондър, Майкъл Джексън, Стив Гед и Стенли Кларк. Така продължава поредицата, с която Пол Макартни разкрива съкровища от архивите си под своето лично ръководство. Tug of War и Pipes of Peace ще се появят на пазара на дискове, на плочи, в дигитален вид, както и в налична в интернет аудио версия във висока резолюция. Те са придружени и от обяснителни книжки с текстове и снимки.

Tug of War, който се появявява през 1982 г, сега излиза в комплект от три аудио и един видео диск. Изданието започва с ремиксирания наново албум, за създаването на който са използвани оригиналните многоканални лентови записи. Мастерирането е направено в студиото „Аби роуд“ в Лондон. В ремиксите са изведени по-модерните днес елементи – така например дуетът със Стиви Уондър Ebony and Ivory е с добавени вокали и с изведена на по-преден план бас линия. Солова версия на тази песен е част от третия диск, който съдържа и други неиздавани досега демо записи, както и Б-страните на синглите. На дивиди са публикувани непоказвани до момента архивни материали, както и видеоклипове. 1000 екземпляра от колекцията ще са свръхспециални, тъй като купувачите ще получат и пет номерирани на ръка снимки от архивите на Линда Макартни. Tug of War е третият солов албум на Пол Макартни и негов първи проект след разпадането на групата „Уингс“, членове на която са и съпругата му Линда и бившият барабанист на „Мууди блус“ Дени Лейн. Освен Стиви Уондър, сред другите специални гости в албума са Стив Гед и Стенли Кларк. „Всички ми говореха за него.“ – обяснява Пол Макартни мотивите за включването на Стив Гед. А за Стенли Кларк казва: „Не можех да свиря едновременно на китара и на бас, а много харесвам Стенли Кларк – и затова го поканих.“ Tug of War е номиниран за „Грами“ в категорията „Албум на годината“ за церемонията през 1983 г.

Тогава излиза четвъртият самостоятелен албум на Пол Макартни – Pipes of Peace. В новия комплект на два диска ще чуем Pipes of Peace в ремастерирани версии, както и съпътствали работата по него неиздавани до момента песни и други малко популярни материали. Нов е ремиксът на Say Say Say – култовият дует с Майкъл Джексън, който при излизането му оглавява американските класации в продължение на 6 седмици. На дивидито са записани клиповете към песните от албума, кадри от работните моменти по създаването му и неиздавани до момента домашни видеоклипове.

От поредицата, разкриваща богатството на архива на Пол Макартни, вече излязоха създадените с групата „Уингс“ Band on the Run (1973 г., отличен с две награди „Грами“) и Wings Over America (1976 г., с избрани песни от концертното турне в Съединените щати).