Осъзнати, сме по-малко в ролята на жертви – за лъжовността предупреждава „ДАнС криминале“ на балет „Арабеск“

Осъзнати, сме по-малко в ролята на жертви – за лъжовността предупреждава „ДАнС криминале“ на балет „Арабеск“

Как се осъзнаваме и как се утвърждаваме – „Шест малки негърчета“ на Мариана Крънчева и „Кръвожаден“ на Филип Миланов изграждат новия спектакъл на балет „Арабеск“ „ДАнС криминале“ с премиера на 31 март от 19 ч. в Музикалния театър.

„Шест малки негърчета“
Хореография: Мариана Крънчева
Сценография: Яна Дворецка
Музика: музикален колаж, създаден с Жени и Иван Лечеви
Участват: Андрея, Ангелина, Виктория, Стефани Ханджийска, Васил Дипчиков и Стефан Вучов

Мариана Крънчева използва основата на „Десет малки негърчета“ от Агата Кристи, за да създаде представление за това как комуникират врагове, свързани от инстинкт за самосъхранение. „Обърнала съм повече внимание на отношенията между група хора, които се сблъскват със смъртта и как се развиват тези отношения. И се опитах да намеря намигване – надявам се да съм успяла. Надявам се да държим зрителите нащрек!“ – каза Мариана Крънчева в студиото на Джаз ФМ. Това внимание ни е много необходимо в епоха на манипулативно въздействие върху нас от всички посоки. Хореографката пояснява: „Особено в днешно време, когато използваме думата „изкуство“ в много по-широк контекст, то на манипулацията също може да бъде погледнато като на изкуство – на умение да контролираш и да дирижираш поведението на хората около теб. В моето представление това е в основата на сюжета. Смятам, че манипулацията е нещо, което се случва ежедневно и навсякъде – масово и индивидуално. Осъзнаването на този факт оставя по-малка възможност да бъдем манипулирани.“

Така ще сме все по-малко в ролята на жертви, каквато е и темата на „Кръвожаден“ на Филип Миланов, изграждащ втората част на спектакъла чрез темата за това как се утвърждаваме и построяваме своята идентичност.

„Кръвожаден“
Идея и хореография: Филип Миланов
Музика: Хорхе Мендез, Ангел Симидчиев
Сценография: Яна Дворецка
Костюми: Силвана Илиева
Участват: Виктория Петрова/Константина Ханджиева, ПетяКолева, Васил Дипчиков, Светлозар Тинев, Стефан Вучов
Репетитор: Олеся Пантикина

„В опитите си жената да бъде властна, тя губи своята позиция на чувствителна и нежна. В криминален контекст, чрез движенията на две от изпълнителките – Виктория Петрова и Петя Колева, разглеждам тази двойнственост на жената – властната жена и жената-жертва.“ – разказа Филип Миланов в студиото на Джаз ФМ.

Така, със съмненията в живота ни и в начина, по който се чувстваме не особено стабилно стъпили на краката си, какво ни държи здраво на земята? Мариана Крънчева отговаря: „На първо място семейството ми, на второ място – това, че имам много категорична яснота за собствените си ценности и че нямам колебания за основните неща – кое е правилно и кое е грешно. Смятам, че се познавам. От много ранна възраст съм започнала да се опознавам много съзнателно и мисля, че това ми помага.“ Филип Миланов дава своята перспектива: „Основното е семейството и обкръжението, приятелите, и подкрепата, която получавам от тях.“

  • Интервюто на Светослав Николов с Мариана Крънчева и Филип Миланов можете да чуете чрез бутона „Аудио“.