„Остров на музиката“ на Дом на културата „Средец“: осем срещи с джаза на Лятната естрада в Борисовата градина и една в Ротондата в Банкя

„Остров на музиката“ на Дом на културата „Средец“: осем срещи с джаза на Лятната естрада в Борисовата градина и една в Ротондата в Банкя

В деветте концерта от цикъла „Остров на музиката“ Общински културен институт Дом на културата „Средец“ ще ни срещне с най-интересното от разнообразните проявления на съвременния джаз. В изпълненията на Джаз формация „София“, Софийския духов оркестър, Белонога, Ирене Васкес, Trio & Gingyfeel, „Спектрум“, Весела Морова и „Виво Монтана“ ще слушаме класически, етно и латино джаз. Основна сцена е Лятната естрада в Борисовата градина, само едно събитие ще е на друго място – в Ротондата в центъра на Банкя – концертът на Белонога на 17 юли. Събитията през юли са от 19:30 ч., а през август – в 19 ч. За всички входът е свободен. Джаз ФМ е медиен партньор на цикъла, внасящ най-интересното от джаз музиката ни в нашата непосредствена среда, поставящ го в центъра на летни срещи на приятели.

Началото на „Остров на музиката“ на 3 юли и финала на 28 август с оригинални пиеси и джаз стандарти ще постави Джаз формация „София“ към Общински културен институт Дом на културата „Надежда“. Тя е създадена през 1985 г. от Райчо Иванов, а днес нейни членове са ръководителят на бенда и басист Бойчо Дечев, Ясен Василев – соло и ритъм китара, Калин Жечев – клавишни, Иван Андреев – ударни, Димитър Бакърджиев – саксофон и флейта, и Яна Чакалска – вокал. Групата вече има девет албума, а десетият – Colors, предстои да излезе през тази година. Джаз формация „София“ изнася образователни програми и лектории на тема „История на джаза“, „Стилове в джаза“, „Импровизации в джаза“ в училища и гимназии на територията на Столична община. „В „Остров на музиката“ трите общински културни института, заедно с Дом на културата „Искър“, обединяват сили в името на нещо красиво и това вече се случва на Лятната естрада в Борисовата градина, която е идеална за целта.“ – описа единодействието на творческите организации Калин Жечев при гостуването си в студиото ни заедно с Ясен Василев, за да представи наситената с концерти лятна програма на Джаз формация „София“. Повече за другите им концерти можете да откриете тук.

Джаз формация „София“ с поредица от летни концерти: хубава и разнообразна, музиката е навсякъде около нас

Софийският духов оркестър към Общински културен институт Дом на културата „Искър“ продължава програмата на 10 юли под диригентството на Васил Делиев. Ще чуем класически и популярни произведения от български и световни композитори. Софийският духов оркестър е създаден през 1951 г. от известния български музикант Сашо Михайлов – негов пръв и дългогодишен диригент. Някои от най-известните български композитори са писали произведения специално за този състав. Той е носител на две първи награди от фестивалите в Успер – Швейцария, и Шиклош – Унгария. Изкуството му е познато в страната, в Германия, Чехия, Австрия, Швейцария и навсякъде получава възторжените овации на публиката и ласкавите отзиви на критиката. Със Софийския духов оркестър работят известни имена от различни музикални жанрове – джазменът Теодосий Спасов, оперетните звезди Еделина Кънева и Пеньо Пирозов, поп изпълнителите Мария Илиева и Любо Киров и др. По-късно в студиото ни гостуваха Евгения Михайлова – директор на Дом на културата „Искър“, и Юли Дамянов – диригент на Софийския духов оркестър, за да разкажат за цялостната лятна програма, която творческите състави към този общински културен институт ще ни предложат. Подробности можете да откриете в публикацията ни тук.

След като взе дейно участие като солист и текстописец в албума „Бучимиш“ на „Мистерията на българските гласове“ с Лиса Джерард и издаде втория си солов албум „През очите на земята“, Гергана Димитрова – Белонога ще представи музиката си в Ротондата в Банкя на 17 юли заедно с Костадин Генчев – кавал, Виолета Петкова – гъдулка, Петър Миланов – китари, Петър Тодоров – перкусии. Гергана Димитрова има уникалния талант, поставяйки българския фолклор и джазовите импровизации в основата, да приобщава към музиката си културни влияния от целия свят. Нежността, с която поднася музиката си, пък премахва дистанцията с публиката и увлича в красиво преживяване. Гергана Димитрова е част от основната формация „Ева квартет“ към „Мистерията на българските гласове“, а вчера заедно с Костадин Генчев и Христина Белева бе на сцената на Античния театър в Пловдив с част от музикантите от Dead Can Dance. Тук можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Гергана Димитрова и Костадин Генчев.

На 24 юли Ирене Васкес ще излезе на сцената със своя „Латино бенд“. Ирения пее и свири на пианото, а инструменталистите с нея са Хесус Мария Пабло Ромеро – Ел Кийо – кахон, Луис – маракаси, Христо Ганев – конга, Дилян Давидков – тромпет. В репертоара на музикантите са традиционни и съвременни кубински хитове, както и латиноамерикански и испански песни.

В последния ден на юли концертът е на формация Trio & Gingyfeel с музиканти, познати ни от „Спектрум“, Ginger Groove, Acoustic Soul, Para Hot Jazz. Триото е обединено около финеса на вокалното изпълнение, страстта на акордеона и ритъма на контрабаса. Репертоар от суинг, боса нова, джаз аранжименти на поп песни и френски шансони ще поднесат Боряна Йорданова – вокал, Илко Градев – акордеон, и Влади Михайлов – контрабас.

Програмата за август на 7-ми ще открият „Спектрум“. За седемте години от създаването на групата, тя стана позната и любима на цялата джаз общност с множеството си изяви и специални участия, като например на фестивала „Jazz под звездите на Деветашкото плато“ миналото лято и като подгряваща формация на „Манхатън трансфър“ преди няколко месеца. В петгласна хармония „Спектрум“ съчетават джаз, етно, поп, фънк и бийтбокс. Групата е в състав: Боряна Йорданова – сопран, Весела Морова – алт, Наско Кулински – тенор, Янко Янков – баритон, Константин Бейков – бас.

Песни, изпълнени от Весела Морова, ще бъдат акцентът седмица по-късно, на 14-и август. Суинг, латино джаз, бразилска музика и много импровизации ще ни предложат Весела Морова – вокал, Светослав Миланов – пиано, Арнау Гарофе – саксофон, Димитър Шанов – контрабас, Иван Андреев – ударни. За тези два концерта Весела Морова разказа повече тук: „Миналата година концертът беше уникално преживяване. Когато ни чуха из парка, хората от всички страни започнаха да се стичат към нас.“

Победители в „България търси талант“ по bTV и станали след това ярки участници на световната музикална сцена, „Виво Монтана“ ни очакват на 21 август със заряда на своята духова музика. Формацията е създадена през 2009 г., успеха в шоуто по bTV музикантите постигнаха през 2016 г., те са чести гости на фестивали и за концерти по целия свят, но в София свирят рядко – чухме ги на представянето на дебютния им албум в „София лайв клуб“, а наскоро – на Балканския винен фестивал. Постигнали толкова много, „Виво Монтана“ идват за тази дългоочаквана среща на Лятната естрада в Борисовата градина. Ръководител на групата е Пламен Крумов – туба. Именно той като учител в Математическата гимназия в Монтана успява да приобщи към музиката талантливите Денис Крумов – тромпет, Марио Методиев – тромпет, Мирослав Георгиев – тромпет, Стилян Георгиев – баритон, Станислав Иванов – цугтромбон, и Михаел Владимиров – ударни.

Финалът на програмата „Остров на музиката“, представена от Дом на културата „Средец“, ще е на 28 август с музикантите, които ще я открият – Джаз формация „София“. Директорът на Общински културен институт „Дом на културата „Средец“ Лилия Тошева идната седмица ще гостува в студиото ни, за да разкаже повече за общуването с хубавата музика, възможност за което непринудените срещи в цикъла предоставят на софиянци в най-чист вид.