Основополагащият Off the Wall на Майкъл Джексън излиза в ново издание с документален филм на Спайк Лий

Основополагащият Off the Wall на Майкъл Джексън излиза в ново издание с документален филм на Спайк Лий

Поставил началото на съвременната популярна музика, албумът Off the Wall на Майкъл Джексън излиза в ново издание. То ще е на музикалния пазар на 26 февруари и съдържа и документален филм на Спайк Лий за пътя на музиканта от „Мотаун“ до самостоятелна кариера. Филмът за първи път ще бъде показан на фестивала за документално кино „Сънданс“, след което ще бъде излъчен по кабелната телевизия в САЩ преди да бъде разпространен в киносалони по целия свят. Като основоположник, Off the Wall е най-вече значим с това, че утвърждава афроамериканската общност чрез нейната култура.

До Off the Wall фънкът, соулът и джазът вървят по паралелни писти, изолирани от масовата култура. Фундаменталният проект на Майкъл Джексън с Куинси Джоунс слива тези три музикални течения с общ произход в съвременен ритъм енд блус, който е в основата и на днешната популярна музика. Смел в своето новаторство, албумът също така проявава амбиции в музикалното оформление и дързост в текстовете. Той съчетава електронни и акустични инструменти, които създават изчистен звук, богат на нюанси. Текстовете, разбира се, са за любовта, но тя е главозамайваща, невъздържана и предизвикателна. Във всяко едно отношение Off the Wall е албум, какъвто до онзи момент не е създаван. Най-важното, което той постига, е да влее в общото течение култура, която до тогава съществува и се развива в изолация. Новото издание се появява в рамките на Месеца на афроамериканското наследство.

Off the Wall отваря пътя на 20-годишния Майкъл Джексън за солова кариера, през най-успешната част от която той е придружаван от Куинси Джоунс. Двамата се срещат година по-рано при създаването на филма The Wiz по „Магьосникът от Оз“. Сред авторите на песни в албума освен Майкъл Джексън са още Стиви Уондър, Пол Макартни, Дейвид Фостър и Род Темпертън, а гост-вокалист е Пати Остин. Първият номер 1 хит на Майкъл Джексън – песента Don’t Stop ‘Til You Get Enough, печели наградата „Грами“ за най-добро мъжко аренби изпълнение и е с номинация за най-добър диско запис. През 2008 г. албумът е въведен в „Грами“ залата на славата. Досега от него са продадени над 30 милиона екземпляра по целия свят.

Новото издание на Off the Wall ще съдържа документален филм, разказващ за развитието на Майкъл Джексън от „Мотаун“, за която записва с братята си от Jackson 5, към самостоятелност в Epic Records, с която остава до края на живота си. Michael Jackson’s Journey from Motown to Off the Wall е продуциран от Спайк Лий, Джон Бранка и Джон Маклейн. Режисьорът Спайк Лий борави с личния архив на Майкъл Джексън, интервюира съвременни изпълнители, почитатели и членове на семейството на твореца: Джон Леджънд, Фарел Уилямс, Марк Ронсън, Ел Ей Рийд, Коби Брайънт, родителите му – Катрин и Джо. Така той осветлява малко познат етап от историята на Майкъл Джексън – преминаването му от „Мотаун“ към CBS Records (днес част от Sony Music Entertainment) – преходът по утвърждаването му като солов изпълнител. „Филмът е вдъхновяващ и емоционален разказ за това как упоритостта, страстта и трудолюбието превръщат едно момче в Краля на поп музиката.“ – описват продукцията от „Вирджиния рекърдс“ – лицензиант на Sony Music Entertainment за България.

Страстен почитател на Майкъл Джексън, през 2012 г. Спайк Лий създаде документален филм за юбилейното издание на албума Bad по случай 25-ата му годишнина. Той е също така режисьор на видеоклиповете към They Don't Care About Us и посмъртно излязлата This Is It. Сега потребителите ще могат да изберат дали да си купят новото издание на Off the Wall с филма на Спайк Лий на дивиди или блу рей. Той за първи път ще бъде показан на фестивала за документално кино „Сънданс“ на 24 януари, а после – по кабелната телевизия в САЩ и в кина по целия свят.