Още музикални откривателства в новото издание на „Жълтите павета“

Още музикални откривателства в новото издание на „Жълтите павета“

Фестивалът „Жълтите павета“ и тази есен ще озвучи с качествена музика столицата, а тази година – и Габрово. Форумът отново ще ни срещне с музиканти, които веднага ще ни станат любими. Тази година темата е еврейското присъствие в световния джаз. Организатор на фестивала е Теодосий Спасов, който и ще свири на сцената. „Жълтите павета“ тази година ще гостуват в Габрово. В София домакин е театър „Българска армия“, а концертите започват в 19 ч.

Групата на Ярон Готфрид открива фестивала в петък. „Той е един от стълбовете на израелския джаз. Готфрид ще представи своя версия на „Картини от една изложба“ от Мусоргски – музика, която е и записана в албум. Син е на известния пианист Дани Готфрид. Ярон често дирижира Израелската филхармония и много други състави, като изнася концерти по цял свят.“ – разказа за тях Теодосий Спасов.

Нед Мак Гоуън е американец от еврейски произход и живее от дълги години в Амстердам. „Той може да бъде чут и като член на авангардни формации, и като участник в проекти, смесващи световни култури. Нед Мак Гоуън е флейтист, композитор и продуцент. У нас ще дойде с един от прочутите тромпетисти на Амстердам, ще имаме перкусионисти от Япония и Индия и латино китарист. Ще изпитаме букет от усещания!“ – обещава Теодосий Спасов и разкрива, че гостът ще свири и на контрабасова флейта.

Инбар Фридман гостува у нас с Били Кобъм в Пловдив преди няколко години, а сега ще открие втората фестивална вечер в София. Нейният гуру е Кърт Розенвинкел. „Свиренето й е в съвременния китарен нюйоркски стил, много „вкусно“, защото чуваш китарата, поднесена по адекватен, съвременен начин и тя те кара да летиш, слушайки този изтънчен, естетски стил на свирене.“ – описва музиката на инструменталистката Теодосий Спасов.

Програмата на фестивала ще завърши с едно партньорство, родило приятелство – Теодосий Спасов ще свири с „Парадокс трио“ от Ню Йорк. „Те са се образовали в Джаз академията в Бостън и са израснали самостоятелно до там, че дори да открият Балканската музика. Те смесват влияния от цял свят. Когато през 90-те се запознах с тях в Ню Йорк, ме поканиха да свиря в много известен алтернативен джаз клуб в Манхатън. Извиних се, че не свиря техния джаз, а те настояха, че съм много интересен, защото познавам формата и хармонията, а от всичко нагоре използвам свои скали, типични за България и за Балканите. Така се роди нашето приятелство. И много често след като свирех в шоуто „Ривърданс“ на „Бродуей“, те ме чакаха с кола пред театъра и до сутринта свирехме по клубове в Ню Йорк.“ – разказва предисторията на сегашния концерт Теодосий Спасов. „Парадокс трио“ вече 10 години изнасят концерти по цял свят, включително на фестивала „Аполония“, а също и записват албум за Enya.

Тази година фестивалът „Жълтите павета“ излиза извън столицата и ще има двудневна програма в Габрово – в Общинската концертна зала „Възраждане“ от 19 ч. В събота там ще слушаме родилата се на четвъртото издание на „Жълтите павета“ формация 4th Edition, както и Ярон Готфрид, а в неделя – „Спектрум“, Инбар Фридман бенд и „Парадокс трио“ с Теодосий Спасов.

Фестивалът „Жълтите павета“ се провежда при вход свободен за студенти и ученици. След всеки концерт публиката на фестивала ще има възможност да се срещне с музикантите във фоайето на театъра. По време на фестивала е експонирана фотоизложба на Ани Петрова, а вечерите ще завършват с джемсешъни в клуб „Максим“ – първата вечер домакин ще бъде Росен Захариев – Роко, а втората – варненската група „Ла Мигра“. И двата дни музиканти от програмата изнасят майсторски класове в Музикалното училище от 11 ч., като входът за тях е свободен. На 5 октомври лектор е пианистът Ярон Готфрид, а на 6 октомври – китаристката Инбар Фридман.

Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Теодосий Спасов.