Орлин Горанов и „Акага“: „Велико нещо е да можеш да споделяш с хора, с които обичаш хубавите неща от живота. Тогава ти става ясно, че животът има смисъл“

Орлин Горанов и „Акага“: „Велико нещо е да можеш да споделяш с хора, с които обичаш хубавите неща от живота. Тогава ти става ясно, че животът има смисъл“

Те са приятели и отново са заедно на сцената. „Много отдавна си дружим с тези сладури. И след пет издания на прекрасното „Караван парти“ на Арапя, решихме да се появим в София.“ – казва Орлин Горанов в интервю по Джаз ФМ за предстоящия концерт „Споделено“ с „Акага“ на 30 ноември в Зала 1 на НДК. „Акага“ ще са в пълния си състав – Красимир Куртев (бас, вокал), Иво Казасов (тромпет, вокал), Георги Велев (тромпет, вокал), Красимир Кирилов – Джоджо (тромбон, вокал), Димитър Митев – Дънди (барабани), Петър Главанов (китари), Калин Петров (клавишни).

„Велико нещо е да можеш да споделяш с хора, с които обичаш хубавите неща от живота, защото тогава ти става ясно, че животът има смисъл.“ – описва единодушно избраното заглавие той. Орлин Горанов и „Акага“ ще се слеят в едно преживяване и отново ще са в точката, в която се срещат във всяко едно отношение в живота. Той я определи с една дума: „Любов.“ Вокалистът нарече предстоящия концерт „супер лайв“: „Аз обожавам лайв концертите, цял живот съм работил с оркестри. Няма такова изживяване!“

И ето че на 30 ноември ще чуем големи хитове и малко познати песни от репертоара на Орлин Горанов в съвместно изпълнение с „Акага“. „Това се песни, които той ги извади от някъде. Страхотни български песни, много красиви! Това е идеята на концерта – да представим Орлин в пълната му светлина. Той може да пее всичко – поп, джаз, евъргрийни, опера. Няма такъв певец! Много харизматичен артист, страхотен като човек, много лесно се работи с него.“ – не пести най-добрите си чувства и дълбокото си уважение към вокалиста Иво Казасов от „Акага“.

Музикантите отдавна мечтаят за този концерт, още от времето, когато през 2007 г. в Зала 1 на НДК „Акага“ канят най-добрите вокалисти на България. На сцената излизат Орлин Горанов, Орлин Павлов, Любо, Дичо, Дими от „Сленг“. „Стана страхотен концерт. Тогава за пръв път успяхме да бъдем с Орлин Горанов на една сцена. Направихме две от емблематичните му песни – „Светът е за двама“ и „Да започнем отначало“. От тогава нещо ни човърка – искаме да направим концерт заедно. Ние сме приятели, цяло лято прекарваме заедно на Арапя. Имаме страхотни моменти с него. Съседи сме на морето, играем на табла, правим много други щуротии.“ – разказва за преживяното щастие, което ще бъде споделено между артистите и с публиката Иво Казасов.

Музикантите избират 24-те песни за концерта измежду над 50, подбрани от Орлин Горанов. „Беше много трудно да се селектират и да се подредят по правилния начин.“ – казва Иво Казасов и разказва историята на една от тях – „Стая на релс蓧 „Всички я свързват с Камелия Тодорова, но всъщност авторът Александър Бръзицов първо я дава на Орлин Горанов. В този момент обаче певецът изпада в немилост, песните му спират да се излъчват по радиото и тогава авторът я предоставя и на Камелия Тодорова. Тя веднага печели с нея „Златният Орфей“. Орлин Горанов има само един фантастичен запис на тази песен – със симфоничен оркестър. С голямо удоволствие я свирим!“ В песента „Завръщане“ пък тромбонистът Джоджо претворява забележителното соло на Пешо Попов, с когото „Акага“ са работили преди години.

Ясен Велчев е музикален директор на проекта и докато „Акага“ са на път, той преглежда песните и ги подготвя за ново изпълнение. Цветан Недялков ще свири на акустична китара в две от песните, избрани от Орлин Горанов. Иво Казасов описва звученето: „Става много красиво. Знаем за какъв музикант става дума – Цецо Недялков, един от най-добрите китаристи на България.“ Струнният квартет Destiny се включва в седем от песните, за които „Акага“ преценяват, че те красиво ще допълнят звученето. Аранжиментите за щрайха са направени от Румен Бояджиев – син. „Получи се много красиво.“ – красноречив в определението е Иво Казасов. Трио Trinity ще пеят беквокалите. „Като певици всяка една от тях е прекрасна, а като трио са феноменални.“ – каза той, слушал ги само преди няколко дни в трибют за Destiny’s Child в „София лайв клуб“. „Отвяха публиката!“ Trinity обичаме и като част от SoulBMoll. Денис Попстоев е един от най-добрите саксофонисти и приятел на сина на Иво Казасов. „Той ще се включи в три от песните, в които има саксофонни сола. Орлин много държеше да присъства саксофон. „Акага“ от дълги години нямат саксофон, брасът е само два тромпета и тромбон. Удоволствие е да работим с по-млади хора.“ – казва Иво Казасов. И след всичко изречено до тук, заключи: „Ще представим нещо на много високо ниво.“

Мултимедия ще даде завършен облик на преживяването. „Мина времето на това да има само концерт. Хората свикнаха от телевизионните формати – те слушат и с очите си. Технологията много се разви и дава много възможности за създаването на цялостна музикална картина. Постарали сме се да направим много хубава сцена.“ – обещава музикантът. „Събираме се, за да си споделим музиката, да споделим любов. В навечерието на Рождество ще си споделим най-хубавите неща от живота. Животът е такъв, какъвто си го направиш.“ – оформя нагласата ни Орлин Горанов. Веселието след концерта ще продължи на афтърпарти в „София лайв клуб“.

  • Интервюта с Орлин Горанов и Иво Казасов от „Акага“ можете да чуете чрез бутона „Аудио“.

Концертът „Споделено“ на Орлин Горанов и „Акага“ се организира от продуцентска компания „Смайлс мюзик“ и се провежда със съдействието на Министерството на културата. Джаз ФМ е медиен партньор.