Оркестърът на Класик ФМ открива петнадесетия си концертен сезон

Оркестърът на Класик ФМ открива петнадесетия си концертен сезон

Среща с любими музикални теми от култови филми и с обичани произведения от традицията на класическата музика ни предлага Оркестърът на Класик ФМ в първия концерт от 15-ия си сезон. „Кино и класика“ 2 от програмата на цикъла „Концертмайсторите“ от 19:30 ч. тази вечер в зала „България“ е с участието на солистите Светлин Русев (цигулка) и Георги Черкин (пиано), а диригент е Григор Паликаров. Проектът е финансиран от Столична програма „Култура” на Столичната община за 2016 г. и се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Спомен за началото

Светлин Русев и Георги Черкин с Оркестъра на Класик ФМ през 2002 г.Светлин Русев и Георги Черкин с Оркестъра на Класик ФМ през 2002 г.

С концерта тази вечер ще бъде направено романтично завръщане към самото начало на съществуването на състава. Той е създаден като Младежки оркестър на Класик ФМ по инициатива на изпълнителния директор на „Радиокомпания Си Джей“ Васил Димитров. Първите музиканти във формацията бяха избрани след прецизен подбор от цигуларя Минчо Минчев и британския виолончелист Робърт Коен след техен майсторски клас.

Светлин Русев с Оркестъра на Класик ФМ през 2002 г.Светлин Русев с Оркестъра на Класик ФМ през 2002 г.

Така през 2002 г. Класик ФМ протегна ръка на младите таланти на България и започна да им помага да правят първите си професионални стъпки. А в първия концерт солисти бяха именно Светлин Русев и Георги Черкин.

Георги Черкин с Оркестъра на Класик ФМ през 2002 г. Георги Черкин с Оркестъра на Класик ФМ през 2002 г.

След това през годините като солисти със състава свириха най-големите сред най-големите в класическата музика – Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Мидори, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Пинкас Цукерман, Ванеса Мей, Шломо Минц са имената на някои от тях.

Джошуа Бел с Оркестъра на Класик ФМ

За първия си концерт с Оркестъра на Класик ФМ цигуларят Джошуа Бел сподели в интервю за Джаз ФМ: „Беше толкова приятно! И след концерта прекарахме известно време с оркестъра, опознах още музикантите. Те са прекрасни!“ Носителят на „Грами“, който сега ръководи прочутия оркестър Academy of St Martin in the Fields, вече два пъти свири като солист с Оркестъра на Класик ФМ.

В „Концертмайсторите“ години наред се срещаме с ярки български музиканти, които водят престижни световни оркестри, сред тях са още Веско Пантелеев – Ешкенази, Мила Георгиева и др. През последните няколко сезона цикълът се провежда с подкрепата на Столична програма „Култура“ на Столичната община. През есента на 2014 г. в поредицата се изявиха младите български таланти Елин Колев (с дебютен концерт у нас след триумфа му в „Карнеги хол“ и след появата на първия му албум от звукозаписната компания RCA) и Виктория Василенко, а през 2015 г. гост бе световноизвестната испанска цигуларка Летиция Морено.

Найджъл Кенеди репетира с Оркестъра на Класик ФМНайджъл Кенеди репетира с Оркестъра на Класик ФМ

През годините програмата „Класик Jam“ на Оркестъра на Класик ФМ събираше класическа и джаз музика, а с „Българските прими“ се наслаждавахме на таланта на наши оперни солистки с големи кариери по световните сцени, като Цветелина Василева, Надя Кръстева и други. Неведнъж Оркестърът на Класик ФМ представяше страната ни по света, като например на организираните от Европейската централна банка Европейски културни дни в германската финансова столица Франкфурт.

Оркестърът на Класик ФМ под диригентството на Григор Паликаров приема овациите на публиката във ФранкфуртОркестърът на Класик ФМ под диригентството на Григор Паликаров приема овациите на публиката във Франкфурт

С талантливите музиканти от оркестъра първо свириха, а после се вдъхновиха да запишат албуми класическият и джаз тромпетист Рекс Ричардсън и цигуларката Елизабет Питкерн, която свири на прочутата „Страдивариус“ Red Mendelssohn от 1720 г. – Червената цигулка.

Рекс Ричардсън с Оркестъра на Класик ФМ

Въодушевен от концерта си с Оркестъра на Класик ФМ, тромпетистът Рекс Ричардсън тръгна по пътя на сбъдването на своята мечта – да запише албум с любимите си произведения. „Бяхме много щастливи!“ – с тези думи по Джаз ФМ той определи взаимните чувства при втората си среща с българските музиканти – вече за записите на албума. И продължи: „Още първите мигове бяха мигове на щастие от новата среща. Самият звукозаписен процес е голямо предизвикателство. Музикантите за първи път виждат нотите на творбите в самото студио, когато започват да свирят. И се справят така добре! А Григор успява умело да ги води. Разчитаме нотите – и в следващия момент вече имаме красив звук! Много е впечатляващо!“

Тази вечер в „Кино и класика“ 2 – музика от киноекрана и от златната класика

Популярни класически творби и любими филмови мелодии ще звучат довечера на „Кино и класика“ 2 в изпълнение на Светлин Русев и Георги Черкин. Сред филмовите заглавия са „Списъкът на Шиндлер“, „Форест Гъмп“, „Професионалистът“, „Ромео и Жулиета“, които ще се редуват с любими на публиката класически пиеси от Моцарт, Вивалди, Чайковски, Бърнстайн, Барбър. Двамата звездни солисти на концерта ще покажат своето майсторство с ефектни и популярни творби. Георги Черкин ще представи свои аранжименти на пиесите „Астурия“ из Испанска сюита от Албенис, „Октомври“ из „Годишните времена“ и прочутия „Турски марш“ от Моцарт. Във втората част на концерта публиката ще чуе Светлин Русев с бравурните Вариации за цигулка Yankee Doodle от Анри Виотан и лиричната пиеса „Размишление“ из операта „Таис“ от Масне, която в програмата на Европейския музикален фестивал преди няколко седмици Джошуа Бел изпълни отново с Оркестъра на Класик ФМ. Солистът ще покаже и своята страст към тангото с Por una cabeza на Карлос Гардел, която свързваме с незабравимата сцена на Ал Пачино и Габриел Ануар от филма „Усещане за жена“. Билетите за концерта бяха разпродадени преди повече от месец.

Трима носители на „Грами“ се изявяват в празничния сезон с Оркестъра на Класик ФМ

Певицата Пати Остин, цигуларят Гил Шахам и диригентът Ричард Кауфман – и тримата – носители на наградата „Грами“, ще са на сцената с Оркестъра на Класик ФМ през този сезон в цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“.

Конрад Поуп с Оркестъра на Класик ФМ

„Оркестърът на Класик ФМ говори на езика на музиката, създава музика с чувство. Това е велик оркестър за невидимото в киното – той не просто представи пиеси от филмите, а пресъздаде самите филми.“ – с тези думи холивудската легенда Конрад Поуп поздрави музикантите от Оркестъра на Класик ФМ за тяхното майсторство. Той ги ръководи в концерт от цикъла „Музиката на Америка“ по-рано тази година. Снимка: Янко Димитров

Век от рождението на Първата дама на песента – Ела Фицджералд, ще отбележим на 17 май догодина в Зала 1 на НДК с изпълненията на Пати Остин – кръщелница на Куинси Джоунс и Дайна Уошингтън. Преди това – на 30 януари, ще чуем изпълненията на харизматичния цигулар Гил Шахам, а на 3 декември Ричард Кауфман ще дирижира концерта „Музикалните Оскари“ със златни хитове от Холивуд, включително премиерно за страната ни музикални откъси от Епизод VII на сагата „Междузвездни войни“ – „Силата се пробужда“.

Снимки: архив на „Кантус Фирмус“