Оркестърът и Хорът на Класик ФМ с „Кристална лира“ - признание от музикалната гилдия

Оркестърът и Хорът на Класик ФМ с „Кристална лира“ - признание от музикалната гилдия

Музикалната гилдия почете приноса на Оркестъра и Хора на Класик ФМ с наградите „Кристална лира“. За 17-ти път отличията бяха връчени на Деня на будителите от Министерството на културата, Съюза на българските музикални и танцови дейци и Класик ФМ радио. С голямо мнозинство при тайното гласуване в категорията „Оркестрово изкуство“ бе отличен Оркестърът на Класик ФМ радио за три концерта през изминалия сезон - със солист цигуларя Джошуа Бел (диригент Максим Ешкенази), с американски мюзикъли (солисти: Тари Кели и Васил Петров, диригент: Роб Фишер) и  със солист цигулковата сензация на световната класическа музика Елин Колев (в рамките на Европейския музикален фестивал, диригент: Григор Паликаров). В категорията „Хорово изкуство“ Хорът на Класик ФМ радио с диригент Теодора Павлович получи престижната статуетка за  концертите с американски мюзикъли (от цикъла „Музиката на Америка”, солисти: Тари Кели и Васил Петров, диригент: Роб Фишер) и с Коледна оратория от Й.С. Бах (диригент: Андреас Херман, солисти: Сара Нюман, Лори Либелт, Корби Уелч, Робърт Дейвидсън).

В категорията „Джаз“ „Кристална лира“ бе връчена на Биг бенда на БНР – за фестивала Jazzit с участието на Ангел Заберски-син, Христо Йоцов, Росен Захариев, Васил Петров и др., както и за концертите в София, Пловдив, на джаз фестивала в Стара Загора и на Лондонския джаз фестивал. Другите номинирани бяха тромпетистите Венци Благоев за активната му концертна и просветна дейност с поредицата от фестивали и програми за младите и Мартин Ташев за живите и студийни участия, които го изявиха като един от най-търсените и популярни джаз изпълнители. В категорията „Поп и рок музика“ наградата отиде при ФСБ за спектакъла им „Вълче време“ в София, Пловдив и Варна.

Церемонията по връчването на наградите „Кристална лира“ се проведе на 1 ноември в Зала 6 на НДК. Наградите са учредени през 1997 г. за обществено отбелязване на ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство.