„Орбелус ритъм & вино“: музика и вино за връзката ни с природата и доброто съседство

„Орбелус ритъм & вино“: музика и вино за връзката ни с природата и доброто съседство

„Идеята се появи преди около 2 месеца – с Теодосий обсъждахме как той може да бъде посланик на нашите биологични вина. Спонтанно се появи идеята за такъв концерт с неговите приятели от Гърция и Македония. Искаме да съчетаем музиката, природата, нашите биологични вина, да бъдем на открито. Виното върви с културата и хубавата музика.“ – така, разказана в студиото ни от единият от собствениците на изба „Орбелус“ Благой Русев, звучи историята на създаването на Първия балкански пролетен фестивал „Орбелус ритъм & вино“. На 13 и 14 май край избата и нейните лозя в землището на петричкото село Кромидово ще звучи музика и ще се лее вино, за да отпразнуваме връзката ни с природата и доброто съседство. Три изби от три държави ще предложат своята продукция, докато бележити етно музиканти ще претворят в стилистиката на джаза фолклора на тези три народа. „Ритъм & вино“ ни посреща с био вината на „Орбелус“ и продукцията на „Тиквеш“ (Република Македония) и „Хадживаритис“ (Гърция), с музиката на триата на Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Танос Ставридис с три водещи инструмента – кавал, китара и акордеон. Джаз ФМ е медиен партньор.

Музика, вино и природа в премиерното издание на Първия балкански пролетен фестивал „Орбелус ритъм & вино“

„Всичко ще се лее при нас, музикантите, както се лее виното.“ – обещава Теодосий Спасов. За програмата на вечерта на 13 май той разкри, че всяка от групите ще се представи със свой репертоар, а на края на вечерта всички ще направят джем сешън „по наши, Балкански теми“. За публиката са предвидени места за пикник на тревата, но също така – и столове и пейки. Ще се продават вина на трите изби, като ориентировъчната цена е 3 лв. за чаша от 150 мл. Входът е свободен, началото ще бъде в 18 ч. „Замислено е като пролетен концерт сред природата. Очакваме обстановката да е непринудена, да се наслаждаваме на виното и на музиката.“ – сподели замисъла Благой Русев. Своето очакване от музикалното единение Теодосий Спасов описа с думите: „Всеки от нас обича мястото, където е роден. Всички имаме общ вкус, харесваме нашата народна музика, която е основата на композициите ни. Ние живеем с пулса на своите народи, обичаме по Балкански, нашите чувства са сходни.“

За гостите на фестивала своето гостоприемство ще окажат хотелите в Мелник и Марикостиново, както и част от хотелите в Петрич. Списъкът на местата за настаняване на преференциални цени е публикуван на сайта на винарната. Хората с коли ще могат да паркират по пътя от Кромидово. За желаещите да пренощуват на палатки ще бъде устроен бивак край едно от лозята в близост до винарната. Вечерта ще бъде осигурен кетъринг, а в неделя организаторите ни канят на дегустация, разглеждане на избата и пикник край лозята.

  • Повече ще научите от интервюто на Светослав Николов с Благой Русев и Теодосий Спасов. Разговора можете да чуете чрез бутона „Аудио“.