Оперната прима Ина Кънчева учредява стипендия „С усилия към звездите“. Млади артисти от пет области ще бъдат подпомогнати финансово и подкрепени от ментори

Оперната прима Ина Кънчева учредява стипендия „С усилия към звездите“. Млади артисти от пет области ще бъдат подпомогнати финансово и подкрепени от ментори

Национална стипендия „С усилия към звездите“ учредяват по идея на оперната прима Ина Кънчева нейната фондация „Културни перспективи“ и „КЦМ 2000 груп“. Всяка година ще се подкрепят млади български артисти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц и театър/пърформънс. Джаз ФМ е медиен партньор в популяризирането на инициативата.

Стипендията осигурява финансова подкрепа за реализацията на проектите на спечелилите я, като в зависимост от резултатите те ще могат да получат и продължаваща подкрепа, осигурена от партньори. В своята работа те ще бъдат подпомогнати и от ментори, които в продължение на една година ще бъдат до тях. През тази година стипендиантите ще бъдат съветвани и насърчавани съответно от Недко Солаков, Георги Господинов, Красимира Стоянова, Галина Борисова и Явор Гърдев.

От екипа на стипендията съобщават, че ще подкрепят кандидати, които имат потенциал да поемат по пътя на устойчивото развитие, да оставят трайни следи и да формират тенденции в културата.

„В този проект е синтезирана вярата ми в обединяващата сила на изкуството. Това не е просто конкурс за стипендия, това е нов начин на мислене, който ще демонстрира как се случва промяната към устойчиво развитие. Творчески път без човешка подкрепа, която да даде смисъл в развитието на един артист, би бил белязан с амплитудни колебания, с много усилия в невярна посока и с голяма доза скептицизъм. Смея да твърдя това от позицията на артист, който в различни моменти от творческата си кариера бе подкрепян с много отзивчивост, любов и не на последно място – с финансова помощ.“ – казва за инициативата Ина Кънчева.

Кандидатстването за стипендиите е от 24 май до 1 септември, а резултатите ще бъдат обявени на 1 ноември. Подробна информация, условия за кандидатстване в конкурса и формуляр за участие са публикувани на www.culturalperspectives.eu.

Ина Кънчева учредява фондация „Културни перспективи“ през 2012 г., като сред проектите е закупуването заедно с Людмил Ангелов на уникален роял Yamaha CFX, който се използва за специални концерти и за подготовката на младите таланти на България за участие в световни конкурси. Повече за това по Джаз ФМ разказаха Ина Кънчева и Людмил Ангелов.