Оперната прима Александрина Пендачанска е солист в Divas in Concert на 17 октомври в зала „България“

Оперната прима Александрина Пендачанска е солист в Divas in Concert на 17 октомври в зала „България“

Номинираната три пъти за наградата „Грами“ Александрина Пендачанска, концертмайсторът на Виенската филхармония Албена Данаилова и италианската маестра Сперанца Скапучи ще изпълнят любими произведения от Рихард Щраус и Ерик Корнголд в Divas in Concert. Красивото музикално събитие ще се състои на 17 октомври в зала „България“. Идеята да събере трите дами в един концерт е на директора на Софийската филхармония маестро Найден Тодоров.

Световноизвестното сопрано Александрина Пендачанска е една от най-обичаните от българската публика певици. Тя гастролира на сцените на най-престижните опери в цял свят – Виена, през Париж, Берлин и Ню Йорк, до Рим, Брюксел и Вашингтон. Пендачанска изпълнява над 70 роли, а през последните години живее и работи в Париж.

Другият български солист в концерта Албена Данаилова също е повод за национална гордост. Виртуозната цигуларка е първата жена-концертмайстор в над 140-годишната история на оркестъра на Виенската опера. Албена се явява и печели мястото след тежък конкурс през 2008 г., а след двугодишен пробен период през 2010 г. е назначена официално на престижната позиция, която заема и днес.

Третата дама в Divas in Concert идва от меката на класическото изкуство – Италия. Сперанца Скапучи завършва „Джулиард скул“ и Музикалната консерватория „Санта Чечилия“ в Рим, а талантите ѝ като пианист и диригент не остават незабелязани. Скапучи бързо си проправя пък към световните сцени – през 2007 г. се присъединява към екипа на „Метрополитън опера“, където работи с Джеймс Ливайн по „Лучия ди Ламермур“ от Доницети. През годините дирижира симфонични концерти с Кралския филхармоничен оркестър на Ливърпул, оркестър „Концертгебау“, Амстердам, Orchestra Regionale della Toscana във Флоренция и др. През ноември 2013 г. нейният първи запис на компактдиск бе издаден от Warner Classics.

Билетите за концерта на трите изключителни диви и Софийската филхармония вече са в продажба на цени от 25 до 50 лв. Налични са на касата на зала „България“, мрежата на Eventim, EpayGo и Ticketsbg.com.