Операта „Турандот“, копродукция на Варненска опера и „ПармаОперАрт“, гледаме с блестящи солисти на 9 март в НДК

Операта „Турандот“, копродукция на Варненска опера и „ПармаОперАрт“, гледаме с блестящи солисти на 9 март в НДК

На 9 март замъкът на ледената принцеса Турандот се пренася на сцената на Зала 1 на НДК. Продукцията „Турандот“ поднасят Държавна опера Варна и „ПармаОперАрт“, а премиерата й в програмата на Летния оперен фестивал Reggia di Colorno през миналото лято пожъна невероятен успех.

Българското оперно чудо Цветелина Василева ще се превъплъти в ролята на жестоката китайска принцеса Турандот, която погубва кандидатите за женихи, не успели да разгадаят гатанките й. . Леденото сърце на принцесата ще събуди влюбеният Калаф в изпълнение на световноизвестния тенор, роден във Варна, Иван Момиров, възхваляван от ценителите като „достоен наследник на Корели и Павароти“. В София, както бе и и на премиерите в Парма и Варна, ролята на Лиу ще изпълни великолепната солистка на Варненската опера Илина Михайлова. Тя е единствената певица, която легендата Хосе Карерас покани за бенефисните си концерти в София и Атина през 2019 г. Образа на Тимур ще пресъздаде Деян Вачков, един от наследниците на големите български баси на световната сцена. Останалите роли защитават подобаващо: Христо Ганевски – Императора, Венцислав Анастасов – Пинг, Момчил Караиванов – Панг, Пламен Долапчиев – Понг, Свилен Николов – Мандарин. Спектакълът е с участието на Оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна и на Варненската детско-юношеска опера. Диригент е маестро Найден Тодоров. Режисьорската концепция на Кузман Попов и Еди Ловалио следва класическите оперни образци, като се отнася с респект към китайската културна традиция. Сценографската визия е в унисон с леденото сърце на Турандот и е решена в синкаво-бял оттенък, замъкът й също е обвит в лед. В хореографията източният танц е изведен с неговото иконографско значение.

„Турандот“ е последната опера на Пучини. Лиричната драма в три действия е по едноименната пиеса на Карло Гоци. Операта, по заръка на самия Пучини, довършва след смъртта му неговият ученик Франко Алфано. Емблематичната Nessun Dorma, в изпълнение на Калаф, е eдна от най- въздействащи арии в историята на операта.

От „Монте мюзик“, организатор на събитието, съобщават, че билетите за „Турандот“ вече са в продажба в мрежата на Еventim и в Билетния център на НДК, а цените са от 20 до 60 лв.