!Olé! – първи фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка

!Olé! – първи фестивал за нова музика от Испания и Латинска Америка

Първият фестивал у нас за нова музика от Испания и Латинска Америка ще се проведе в следващите дни. Организаторите от „Институт Сервантес-София“ обещават срещи с изпълнители, които ще представят нов прочит на традиционната испанска и латиноамериканска музика на 6, 13 и 15 октомври в „Независим театър“. На сцената ще имаме удоволствието да слушаме Ариадна Кастейанос, Росио Маркес и Кармен Парис.

Събитието се провежда по повод 10-та годишнина на „Институт Сервантес“. След Седмица на испанското кино, в която институцията партнира на Посолството на Кралство Испания у нас, и Деня на испанския език, провеждан от „Сервантес“ всяка година, последната инициатива на института – фестивалът !Olé!, ще бъде представен под мотото „Чуй думите. Почувствай музиката.“ Събитието се организира в партньорство с „Джаzz+“.

Ариадна Кастейанос и Ed is Dead - 6 октомври; „Независим театър“; пиано, фламенко и електронен саунд
Фестивалът !Olé! ще бъде открит от андалуската пианистка и композиторка Ариадна Кастейанос, която американското списание Vanity Fair определи като „един от най-добрите млади джаз музиканти на своето поколение“. Ариадна е окрита и представена на голямата сцена от една важна фигура в испанската култура - продуцента и музикант Хавиер Лимон, който е зашеметен от изключителната й техника и музикалната й интуиция. Нейният албум Flamenco in Black&White е номиниран за „Латино Грами“ през 2013 г. В България изпълнителката пристига с диджея и продуцент Ed is Dead, резидент на Fashion Beat Team в Мадрид.

Росио Маркес - 13 октомври; „Независим театър“; традиционното фламенко се превръща в модерна класика
Програмата на !Olé! продължава на 13 октомври с концерт на Росио Маркес - без съмнение една от водещите изпълнителки от едно ново и много силно фламенко поколение, което привлича внимание не само в Испания, но и по света. Росио Маркес издава последния си албум El Niño заедно с испанското представителство на Universal Music през септември 2014 г. Дискът е амбициозен проект - трибют към фламенко легендата Пепе Марчена, и според много критици е истинска съвременна класика. El Niño е записан с прочутия фламенко китарист Пепе Хабичуела, Раул Фернандес - един от най-търсените испански продуценти и музиканти, и световно признатия артист Педро Г. Ромеро. Енциклопедичните познания на Росио Маркес за огромно разнообразие от фламенко стилове, нейната силна страст към учене и усвояване на други жанрове и безкрайната енергия, с която търси нови пътища за развитие, я правят не само име, което заслужава внимание, но един от най-свежите артисти на испанската и световна сцена. Росио притежава забележитен глас и силно сценично присъствие, използва нови и различни изразни средства и с лекота успява да трансформира в песните си един традиционен жанр като фламенкото, доближавайки го до разбирането и чувствителността на съвременния човек.

Кармен Парис - 15 октомври; „Независим театър“; хота, джаз и кубински музиканти
Фестивалът !Olé! ще бъде закрит от Кармен Парис, която пристига у нас с атрактивно трио кубински музиканти. Кармен Парис е колоритен арагонски артист и става световно известна през 2002 г. със своя албум Pa’ mi genio (Warner Music), в който дава нов прочит на арагонската фолклорна музика с космополитен и съвременен подход. В следващите си албуми Кармен Парис продължава да експериментира с арагонската хота, съчетавайки я с хабанера, ранчера, чотис, ча-ча и испански и бразилски фолклорни ритми. През 2013 г. излиза нейният четвърти албум Ejazz con Jota, в който за първи път хотата звучи заедно с джаз оркестър от световноизвестни северноамерикански музиканти - легендарния саксофонист Джордж Гарзон, Мелиса Алдана и барабаниста Хоел Росенблат. Изключително забавна и атрактивна на сцена, Кармен Парис има невероятно чувство за хумор и с радост разказва увлекателните истории за всяка своя песен - освен невероятна певица, тя е и комедийна актриса.

Билетите за !Olé! са в продажба онлайн на ticketplus.bg и в „Дюкян меломан“.

На снимката: Ариадна Кастейанос