„Октет Пловдив“ с дебютен албум Adventure и премиера утре вечер в Пловдив

„Октет Пловдив“ с дебютен албум Adventure и премиера утре вечер в Пловдив

Дебютният албум на „Октет Пловдив“ е факт и ще има концертна премиера на 1 август от 21 ч. в бар „Конюшните“ в Стария Пловдив. Водената от Мирослав Турийски формация бе създадена преди 5 години за Plovdiv Jazz Fest, организиран от Мирослава Кацарова чрез компанията й Blue M. В групата са ярки музиканти, родом от Пловдив и активно концертиращи и записващи и там, и в София и страната: Венелин Георгиев, Димитър Льолев, Мартин Ташев, Владислав Мичев, Николай Карагеоргиев, Мирослав Турийски, Александър Леков и Кристиян Желев.

„За пет години успяхме. Покрай пандемията се поосвободихме и записахме това, което чакаше да бъде записано. Честно казано, мисля, че се получи добре.“ – коментира по Джаз ФМ лидерът Мирослав Турийски. Той е автор на деветте композиции в албума, озаглавен Adventure. Мелодията за първи път прозвучава на сцената на „Конюшните на царя“ в Пловдив преди две десетилетия, а сега именно в бара-наследник – „Конюшните“, ще се проведе премиерата на албума. „Сантиментално е за всички. Тук голяма част от нас свирихме за първи път на сцената, когато бяхме на по 16 – 17 години и правехме първи стъпки в груповото музициране. И понеже това бе голяма сцена, много популярна в Пловдив, на нея свиреха известни музиканти. Бе голям трепет да я споделяме с хората, от които се учим.“ – разказа Мирослав Турийски.

Заглавието на албума синтезира идеята за пътешествието в живота, в което не знаеш какво предстои, но ти е интересно, опознаваш света и обогатяваш себе си, развиваш се и стигаш далеч. „Заглавието показва пътешествие, авантюра, която е започнала отдавна и е към края си. С този албум е време да затворим страницата.“ – гледа вече към следващия етап от живота на групата Мирослав Турийски.

Пилотният сингъл е пиесата Donny и тя има видео, показващо моментите от звукозаписната сесия. „Направих я сингъл, защото е малко по-нова като звучност. Написах я преди няколко месеца, непосредствено преди да влезем в студиото. Реших да изстреляме нея, защото е по-различна от това, което хората са свикнали да слушат от нашия състав.“ – сподели авторът. Той посвещава пиесата на голям музикант, който слушахме на живо на Plovdiv Jazz Fest – Дони Маккаслин: „Когато я измислих, много ми напомни за стила му и затова реших да я озаглавя така.“

В програмата на „Октет Пловдив“ утре вечер в „Конюшните“ в Пловдив, както и на 9 август на Международния джаз фестивал в Банско, ще участва и вокалистът Петър Салчев, с когото групата при голям успех вече представи съвместна програма. Събитието в Пловдив е от афиша на „Камерна сцена – Пловдив“.

  • Интервюто на Светослав Николов с Мирослав Турийски можете да чуете чрез бутона „Аудио“. Скоро очаквайте цялостно представяне на албума в ефира ни.