Огромен портрет на Кларк Тери върху стена на сграда в родния град на легендарния музикант

Огромен портрет на Кларк Тери върху стена на сграда в родния град на легендарния музикант

Тези дни в чест на Кларк Тери се работи по негов портрет върху стена на сграда в родния град на големия музикант Сейнт Луис, Мисури. Рисунката, която е разположена на 84 кв. м., е по дизайн на художника Рей Харви, който има сериозен опит в осъществяването на подобни проекти. Начинанието се финансира от Carondelet Community Betterment Federation, която работи активно за подобряване на живота в общността. Портретът на Кларк Тери ще бъде представен публично на официална церемония по-късно тази есен.

Кларк Тери почина на 21 февруари 2015 г. Кариерата на големия тромпетист, който ни напусна на 94-годишна възраст, продължи над 7 десетилетия. Тери е работил с имена като Каунт Бейси и Дюк Елингтън, бил е ментор на Майлс Дейвис и Куинси Джоунс. През 2010 г. беше удостоен с награда „Грами за цялостен принос“, като това отличие до момента е присъждано само на четирима други тромпетисти (Луис Армстронг, Майлс Дейвис, Дизи Гилеспи и Бени Картър). Освен като великолепен музикант Кларк Тери беше известен и с притегателната си личност, като през годините той е бил вдъхновение за десетки свои колеги и ученици.

Миналата година Куинси Джоунс продуцира документалния филм Keep On Keepin’ On, в който се разказва за специалните взаимоотношения на Кларк Тери с младия незрящ пианист Джъстин Кауфлин. Режисьор на лентата е друг ученик на Тери - австралиецът Алън Хикс.

На снимката: проектa на художника Рей Харви за портерет на Кларк Тери; източник: rayharveyart.com.