Огненият дух на Испания оживява на сцената на зала „България“ с концерта на Летиция Морено и Оркестъра на Класик ФМ

Огненият дух на Испания оживява на сцената на зала „България“ с концерта на Летиция Морено и Оркестъра на Класик ФМ

Испанската цигуларка Летиция Морено ще е солист на Оркестъра на Класик ФМ, когато на 16 октомври съставът ще открие новия си сезон с първия концерт от проекта „Концертмайсторите“. На 7 декември той ще ни срещне с популярната и обичана от поколения музика на Ричард Клайдерман. „Европейски музикален фестивал“ и организираният съвместно с фондация „Америка за България“ цикъл „Музиката на Америка“ са другите две програми, които през този сезон представя „Кантус Фирмус“ с Оркестъра на Класик ФМ.

Изцяло с музика, която пресъздава огнения дух на Испания, е концертът на Летиция Морено под диригентството на Лучано Ди Мартино. От 19:30 ч. в зала „България“ ще чуем уникалната цигулкова творба „Испанска симфония“ от френския композитор Едуард Лало. Макар да се нарича „симфония“, тази блестяща композиция е един виртуозен концерт за цигулка. Тя е написана през 1874 г. и е посветена на испанския композитор и цигулар Пабло Сарасате. Именно с „Испанска симфония“ Лало става много известен като композитор. И до днес това е най-често изпълняваната му творба.

Летиция Морено с Оркестъра на Класик ФМ при предишното й гостуване в София. Снимка: Василка БалевскаЛетиция Морено с Оркестъра на Класик ФМ при предишното й гостуване в София. Снимка: Василка Балевска

„Тя притежава изяществото на фламенко танцьорка, силния характер на андалуските певци и изпепеляващия поглед на героиня на Алмодовар. Без съмнение, Испания има своя нов перфектен музикален посланик.“ – пише за Летиция Морено френският „Фигаро“. Носителка на наградата ECHO в категория „Изгряваща звезда“ за 2012 г., младата испанска цигуларка вече има блестяща международна кариера.

Родена е през 1985 г. в Мадрид. Учи цигулка при проф. Захар Брон, специализира при професорите Максим Венгеров и Дейвид Такено в „Гилдхол скул“ в Лондон. Участва в майсторски класове на легендарния Мстислав Ростропович. От 12-годишна възраст Летиция Морено изнася концерти с водещи световни оркестри.

Сред най-интересните й изяви през последните месеци са концерти със Зубин Мета, Юрий Темирканов и Кристоф Ешенбах. През ноември 2014 г. „Дойче грамофон“ издаде албума на Летиция Морено с музика на Шостакович.

През юли цигуларката взе участие в турнето „В ритъма на лятото“ с знаменития британски състав Academy of St Martin in the Fields и световната звезда на цигулката – Джошуа Бел, който също ще гостува отново у нас през новия сезон. Неговият концерт с Оркестъра на Класик ФМ под диригентството на Максим Ешкенази е на 13 май 2016 г. в Зала 1 на НДК като част от Европейския музикален фестивал.

Другото основно произведение в програмата на концерта на 16 октомври е оркестровата сюита из балета „Любовна магия“ от Мануел Де Файя. Тази музика е вдъхновена от самобитната природа на испанския фолклор. Де Файя е сред видните испански автори от XX в., който за първи път използва в класическата музика елементи на фламенко. В балета „Любовна магия“ с красива и оригинална музика оживяват картини от живота на Андалусия. Ще се насладим на прочутия „Ритуален танц на огъня“, благодарение на който балетът си спечелва широка популярност.

В програмата е предвидена и увертюрата „Лятна нощ в Мадрид“ от руския композитор Михаил Глинка. Това е също един оригинален поглед към испанската музика – увертюрата е създадена непосредствено след посещението на Глинка в испанската столица през 1848 г.

Лучано Ди МартиноЛучано Ди Мартино

Италианският диригент Лучано Ди Мартино е достатъчно познат на българската публика. Започва кариерата си в Германия, а през периода 2000 – 2003 г. е главен диригент на Старозагoрската опера. Работил е с филхармониите на Баден-Баден, Хамбург, Любек, Нюрнберг, Катовице, Новосибирск, Мачерата, както и със симфоничните оркестри на Хамбург, Санкт Петербург, Солун, Израел и със Симфоничния оркестър на Българското национално радио.

С Оркестъра на Класик ФМ радио Лучано Ди Мартино сътрудничи от 2004 г. и публиката помни и до днес няколко от най-значимите им изпълнения заедно, като концертите с Максим Венгеров, Пепе Ромеро, Антон Бараховски. Сред най-престижните му ангажименти в последно време са гостуванията му в хамбургската Щаатсопер, както и в Санкт Петербургския „Мариински театър“, където е поканен от Валери Гергиев. Там той прави постановките на „Атила“ и „Любовен еликсир“, а в Операта в Тел Авив дирижира постановка на „Мадам Бътерфлай“ на Пучини. Сред изявите му в България особено внимание заслужава монументалният спектакъл на „Атила“ от Джузепе Верди с Хора и Оркестъра на Пловдивската опера и млади български певци.

Концертът на Летиция Морено с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Лучано Ди Мартино е организиран от агенция „Кантус Фирмус“ и се финансира от Столична програма „Култура“ на Столичната община за 2015 г. Гостуването на Летиция Морено се осъществява и с любезното съдействие на Посолството на Испания в България и Институт „Сервантес“ и в сътрудничество с Програмата за интернационализация на испанската култура на АС/Е.

  • Билети се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ от понеделник до петък от 9:30 до 13:30 ч. и от 15 до 19 ч. Продажбите онлайн са на сайта Ticketsbg.com. От 1 октомври от тези места вече могат да бъдат закупени и индивидуални билети за всички концерти от Европейския музикален фестивал и „Музиката на Америка“, без Pixar in Concert. Продажбата на билети за това събитие на 28 февруари 2016 г. в Зала 1 на НДК ще започне по-късно.

Цикълът „Концертмайсторите“ е създаден през 2002 г. През годините в него са участвали водещи световни звезди на класическата музика: Найджъл Кенеди, Пинкас Цукерман, Максим Венгеров, Шломо Минц, Ричард Клайдерман, Пепе Ромеро и др. След едногодишно прекъсване през 2011 г., цикълът бе възобновен благодарение на подкрепата на Столичната програма „Култура“ на Столичната община. През последните години в „Концертмайсторите“ се изявиха цигуларите Елин Колев, Веско Пантелеев – Ешкенази, Светлин Русев и др. Програмите „Българска класика“ и „Млади таланти“ от цикъла „Концертмайсторите“ – 2014 г. бяха представени с голям успех на престижния музикален фестивал „Европейски дни на културата“ във Франкфурт на Майн (Германия).