Образът на Ела Фицджералд олицетворява американската поп култура на пощенска марка, изработена от художника Росен Тошев

Образът на Ела Фицджералд олицетворява американската поп култура на пощенска марка, изработена от художника Росен Тошев

Притворила очи, отдадена на песента – с този образ Ела Фицджералд бе почетена на пощенска марка, посветена на вековния юбилей от нейното рождение. Автор е художникът Росен Тошев – преподавател в Националната художествена академия. Тръгвайки от лика на Ела, той разширява полето към представяне на американската популярна култура и американския дух – избира черно-бяло изображение, което оцветява в традицията на попарта.

Спонтанността на музиката и на изкуството на Ела става част от работния процес по създаването на марката и интуитивно води художника: „Сроковете бяха сравнително кратки, което наложи по-интензивен темп на самата работа.“ – обясни в студиото ни Росен Тошев: „Внимателното и подробно издирване и проучване на материалите са важни при създаването на една такава марка, особено за личност със значението на Ела Фицджералд. Започвайки работа, проверявайки известно количество снимков материал от интернет и други медии, стигнах до идеята да предам нейния образ в по-интимна концертна обстановка – да не е само нейният портрет, а и начинът, по който е живяла и се е изявявала като творец.“

Ела Фицджералд в Downbeat в Ню Йорк през 1949 г. Снимка: Хърман Ленард. Източник: интернет.

Ела Фицджералд в Downbeat в Ню Йорк през 1949 г. Снимка: Хърман Ленард. Източник: интернет.

Музиката на Ела идва с усещането за вечност, с идеята, че всичко за любовта, щастието и забавлението може да се каже с една песен: „При Ела най-много ме впечатлява топлината и интимността, с която ни поднася това свое преживяване. При нея нещата излизат много естествено, спонтанно, дълбоко и искрено, което е много важно за един творец.“ – описва своите усещания Росен Тошев.

Идеята да представи не само образа, но и творческия дух на Ела, той разширява в посока развитие на американската популярна култура, като оцветява по типичен за попарта начин черно-бялото изображение: „Поставих изображението в условна документалност. Това е черно-бяла снимка от нейно концертно изпълнение, което носи духа на джаза с необходимата за това показност на американската култура, на която джазът е една от емблемите. Нарочно избрах черно-бяло, защото ми звучи по-„грамофонно“ – с дефектите на онези плочи и на черно-белите фотографии от онзи период. Тъй като говорим за американска култура, оцветяването е направено в стила на друга нейна емблема – попарта. Самата оцветеност на марката е постигната по начина, по който Анди Уорхол и други поп артисти са боравили с цвета – с неговата условност и декоративност. Така можем да възприемаме марката освен като джаз, и като американския дух.“

Марката, посветена на 100 години от рождението на Ела ФицджералдМарката, посветена на 100 години от рождението на Ела Фицджералд. Има я и в номинал от 65 ст.

Джазът е посланик на свободата, олицетворение на искреното забавление, вдъхновител. Той, заедно с класическата музика, е любим на Росен Тошев: „Трудно ми е да отговоря защо ми е любим – то просто се случва. Взаимно си пасваме. Джазът е свобода, която е творческа, позитивна. Освобождава те от нещо, но и те подтиква да създаваш. Затова доста често и аз, и мои колеги, докато работим и творим, си пускаме Джаз ФМ дори в Академията, в която преподавам.“

  • Блок марката с лика на Ела Фицджералд, валидирана в Музея на съобщенията на 28 април, може да бъде закупена от филателните магазини и гишетата на Български пощи.
  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с художника Росен Тошев.

Изложба на студентите на Росен Тошев от магистърската програма по фотография на Националната художествена академия се открива днес от 18:30 ч. в „Червената къща“. Куратор е Лиляна Караджова.