„Образование без граници“ за възможностите за качествено образование у нас и по света

„Образование без граници“ за възможностите за качествено образование у нас и по света

Представители на средното и висшето образование от цял свят се събират отново в София за 14-о издание на „Образование без граници“. Форумът се провежда от днес до 13 март в НДК (пети етаж). Традиционно изложението се посещава от около 10 000 души, които търсят възможности в сферата на средното и висшето образование, езикови програми, летни училища, работа и пътуване зад граница, програми за обмен. Входът е свободен след предварителна регистрация на www.edu-fair.eu или на място в НДК!

На „Образование без граници“ участват много български училища и университети: Военната академия „Г. С. Раковски“, Техническият университет – София, „Нов български университет“, Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“, 18 СОУ и много други. Училищата с платено обучение ще предлагат отстъпки от таксите.

Сред чуждите участници тази година тук ще е известният като люлката на китайската електронната промишленост Университет за електронни науки и технологии на Китай. Великобритания ще бъде представена с 9 учебни заведения, като между тях е и едно от най-старите училища в света – King’s Ely, създадено през 973 година. Образователните министерства на Руската федерация и Кипър ще предоставят отлични стипендиански възможности. За първи път в България ще бъдат представени участници от Грузия и далечен Судан.

В дискусия, свързана с мястото на българското образование на фона на динамично развиващия се образователен сектор в Европа, ще участват ректори на университети, директори на училища, началници на инспекторати по образованието от цялата страна, представители на местната власт, министерства и много други. Експерти от Европейската комисия ще представят доклад за качеството на образованието в Европейския съюз и постиженията на България, като ще отговарят и на въпроси за ситуацията у нас и за постигнатите резултати.

Тази година отново ще се реализира инициативата „Образование и кариера“, която цели да подобри диалога между образователните институции и бизнеса, за да бъде създадена възможност учениците и студентите да се обучават по нужните за пазара на труда програми.

Откриването на „Образование без граници“ е в 11 ч. днес в Зала 9 на петия етаж на Националния дворец на културата. В церемонията ще участват заместник-министърът на младежта и спорта Асен Марков, експерти от Европейската комисия, посланиците на Южна Африка и Беларус, представители на посолствата на Руската федерация, Финландия, Алжир, Испания, Кралство Нидерландия, Азербайджан, Словакия, Судан и др.

Джаз ФМ е медиен партньор.