Новият български филм

Новият български филм "Три дни в Сараево" тръгва на екран в последния ден на месец септември

На 30 септември на екран излиза новият български игрален филм "Три дни в Сараево", чийто сценарист и режисьор е Николай Тодоров. Сценарият на филма е написан за две конкретни актриси – Маргита Гошева, позната от сериала "Къде е Маги?" (нейната героиня във филма запазва името Маргита), и Милиана Ленак от Македония, която изпълнява ролята на Манца. Второстепенните роли във филма са поверени на известните босненски актьори Сенад Башич и Драган Шувак. Лентата е с продължителност 50 минути и е заснета почти изцяло в Сараево, Босна и Херцеговина, с участието на екип от България и Босна. Продуцент на филма е Поли Ангелова, композитор - Христо Намлиев, а оператор е Кирил Проданов.

Филмът представлява своеобразно изследване на човешкото подсъзнание. В живота на главната героиня Маргита всичко изглежда наред, но вътре в в себе си тя чувства необяснима тревожност. Единствено в сънищата си се чувства спокойна и на сигурно място, макар че насън тя винаги попада на непознати места в Сараево и прави нередни неща. В опита си да намери отговор на нощните си видения в интернет Маргита открива друго момиче - Манца, което сънува същото място, без да знае защо. Двете се срещат в Сараево, за да разберат какво ги кара да сънуват този град. Техните противоречиви мисли и чувства, ту верните им, ту погрешни стъпки в лабиринта на града, ги отправят на едно пътвуване към човешката същност. Героините откриват, че дълбоко в човешкото съзнание остават запечатани истински важните неща като: любов, близост, доверие, вяра. Макар и моментите на тяхната проява да изглеждат миниатюрни на фона на световните събития, те са тези, които реално формират човека като личност.

Режисьорът Николай Тодоров споделя за филма си: "Искахме да направим road movie - филм за пътуване, пътуване навътре в себе си, към скритите спомени и усещания. Да открием какви емоции и чувства, какви картини, остават запечатани в съзнанието без ние да си даваме сметка за това."

"Три дни в Сараево" ще бъде прожектиран в "Дом на киното", "Одеон" и "Евросинема" от 30 септември, а скоро и в други градове. Трейлъра можете да гледате тук.